Orange Red kersenbier

Gestart door orangeloo, 20-07-2011 21:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

orangeloo

Zoals al vermeld staat er binnenkort een kersenbiertje op het programma.
De krieken zijn geplukt, en zitten in de vriezer.
Ik heb een recept naar de adviezen van Ronnie gemaakt.
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,694.25.html

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Red
Kenmerk
Brouwdatum19-7-2011
BiertypeWitbier
Aantal liters15
Gewenst begin SG1051 (5,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,1 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater15,5 liter
Spoelwater13,6 liter
Kooktijd70 minuten
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid26 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75,0 %2898 gr3 EBC
Palemout 7 EBC15,0 %556 gr8 EBC
Tarwemout10,0 %386 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Mittelfrüh5,5 %30 gr70 minuten26 EBU
Hallertauer Mittelfrüh5,5 %10 gr10 minuten3 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Kersen6600 gr1 Min.
zoethoutdrop8 gr5 Min.

OpmerkingenKersen bevroren toevoegen aan wort van 50 graden

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortBrewferm Blanche
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C10 minuten4,0 l/kg
262°C35 minuten4,0 l/kg
372°C30 minuten4,0 l/kg
487°C5 minuten4,0 l/kg

Schieten maar... :brouwen:



RobinB

IK zou em flink minder bitter maken. Het toevoegen van je krieken maakt het bier toch dunner. Ook het zurige combineert niet lekker met bitter naar mijn idee.

orangeloo

Oh foutje de bedoeling was 22 ebu
Oh ja mijn bedoeling is om op te splitsen in 2en. de helt zo bottelen en de andere helft aan te zoeten.

Tijdens het bottelen wat aanzoeten . bijvoorbeeld. Sorbitol 1kg/30L Afhankelijk van de kriek (eerst proeven). Sorbitol is sorbietsuiker en is dus niet vergistbaar. Persoonlijk verkies ik Maltodextrine, dat zijn lange suikerketens van mout, in extractvorm. Bij Brouwland gekend als Brewbody: No. 055.051.7 € 5,55/kg.
Altijd eerst proeven en op een kleine hoeveelheid de dosis uitproberen, want te zoet is niet lekker.

EBC

Laat alsjeblieft die zoethoutdrop weg. Dat lijkt me echt zonde van het fruit.

orangeloo

Citaat van: EBC op 20-07-2011  22:42 uLaat alsjeblieft die zoethoutdrop weg. Dat lijkt me echt zonde van het fruit.
Is bedoeld voor de schuimhoudbaarheid.
Verschillende leden van de Reynaert Gilde en van het Vlaamse forum hebben volgens deze methode reeds met succes gedaan, iedereen is er tevreden over.

EBC

Dat is echt de nieuwste ontwikkeling op brouwgebied. Zoethoutdrop om de schuimstabiliteit te verhogen...  ;D

Ik geloof er nog niet veel van.

RobinB

Wat voor zoethoutdrop moet ik dan aan denken? ???

Laurierdrop is ook zoethoutdrop, maar lijk mij niet lekker in dit bier...

orangeloo

Citaat van: RobinB op 20-07-2011  23:06 uWat voor zoethoutdrop moet ik dan aan denken? ???

Laurierdrop is ook zoethoutdrop, maar lijk mij niet lekker in dit bier...
Carafa...
http://vlaamsehobbybrouwers.yourbb.be/viewtopic.php?f=11&t=997&start=0&sid=63e3cd94270cb00c8d49e034cca035ec&view=print

Oscar

hahaha dat topic kende ik nog niet...

ff een quote :

CiteerIk zou willen weten of iemand ervaring heeft met Carafa.
Het zou een extract zijn vervaardigd uit zoethout.

En een link Carafa

Carafa is niets anders dan de Weyermann versie van chocolade mout en zwartmout en heeft dus niks niets nada te maken met zoethout... :nut:

Je vraagt je soms af waar mensen hun informatie vandaan halen... :weetniet:

RobinB

Ja, waarschijnlijk bedoelen ze hier een of ander Vlaams woord/begrip mee? :weetniet:
Het merk is in ieder geval geregistreerd door Weyermann inderdaad...

Over de verkrijgbaarheid van blokdrop hebben we het al eerder gehad, dat is gewoon lastig/niet te krijgen...
Laurierdrop zou ook 100% zoethout-extract zijn, maar omdat het in laurierbladeren bewaard wordt zou die smaak eraan komen oid? ??? :weetniet:

Je kan natuurlijk ook gewoon zelf een zoethout-extract maken, met zoethout. ;D

orangeloo

Citaat van: orangeloo op 20-07-2011  22:36 uTijdens het bottelen wat aanzoeten . bijvoorbeeld. Sorbitol 1kg/30L Afhankelijk van de kriek (eerst proeven). Sorbitol is sorbietsuiker en is dus niet vergistbaar. Persoonlijk verkies ik Maltodextrine, dat zijn lange suikerketens van mout, in extractvorm. Bij Brouwland gekend als Brewbody: No. 055.051.7 € 5,55/kg.
Altijd eerst proeven en op een kleine hoeveelheid de dosis uitproberen, want te zoet is niet lekker.
Nu heb ik vandaag bij Brouwland brewbody gekocht, met de veronderstelling dat dit zoetstof is.
Op de verpakking lees ik alleen:
Verhoogt body (ook voor wijn) en houdt langer de schuimkraag.
Kan mij iemand vertellen hoe dit zit :weetniet:

Jacques

Het gaat om maltodextrose. Een stof die vergistbaar is, niet echt zoet is en inderdaad schuimpositief werkt.

orangeloo

Citaat van: Jacques op 29-07-2011  20:58 uHet gaat om maltodextrose. Een stof die vergistbaar is, niet echt zoet is en inderdaad schuimpositief werkt.
OK en dus niet te gebruiken als product om kersenbier mee te "zoeten".  Mmmm
Moet het dan toch met Sorbitol, of is er nog een "natuurlijker "alternatief??

William

Alternatief is lactose (melksuiker) hoewel de smaak van lactose niet helemaal fris is (beetje weeïg)

RobinB

Citaat van: Jacques op 29-07-2011  20:58 uHet gaat om maltodextrose. Een stof die vergistbaar is, niet echt zoet is en inderdaad schuimpositief werkt.
Maltodextrinen zijn toch juist niet vergistbaar?
Dat is volgens mij ook het idee van brew body: door de niet vergistbare dextrinen houd/krijgt je bier meer body. Echt zoet zal het niet zijn, maar doordat het bier minder droog is zou de beleving minder zuur -> zoeter kunnen zijn?

Daarnaast is er ook niks onnatuurlijks aan sorbitol, althans in mijn opinie niet minder natuurlijk in bier dan lactose?
:)

orangeloo

Citaat van: RobinB op 30-07-2011  16:31 uMaltodextrinen zijn toch juist niet vergistbaar?
Dat is volgens mij ook het idee van brew body: door de niet vergistbare dextrinen houd/krijgt je bier meer body. Echt zoet zal het niet zijn, maar doordat het bier minder droog is zou de beleving minder zuur -> zoeter kunnen zijn?:)
Dat wordt dus Google'en wie heeft het bij het rechte eind....

Citaat van: RobinB op 30-07-2011  16:31 uDaarnaast is er ook niks onnatuurlijks aan sorbitol, althans in mijn opinie niet minder natuurlijk in bier dan lactose?:)

OK, ik was ff in de war met aspartaam, en daar is nog steeds discussie over tussen de geleerden of dit wel zo gezond is.
Sorbitol E420 is een natuurlijke suiker-alcohol, die voorkomt in allerlei soorten fruit, zoals appels, pruimen, kersen en druiven. Commercieel wordt het gemaakt uit glucose (druivensuiker).

Albertus

Citaat van: orangeloo op 29-07-2011  22:26 uMoet het dan toch met Sorbitol, of is er nog een "natuurlijker "alternatief??

Stevioside van de steviaplant
Natuurlijke zoetstof. Mag tegenwoordig in de EU als zoetstof worden verkocht.

Bert

RobinB

Volgens mij is maltotriose ongeveer de langste keten die biergisten kunnen vergisten. En daarvan varieert het ook sterk per stam.

Sorbitol komt inderdaad ook gewoon in fruit voor en is dus net zo natuurlijk als stevia.
Van aspartaam is er overigens geen overtuigend bewijs dat het kankerverwekkend is. (dan zou het ook niet meer toegestaan zijn in voedingsmiddelen...)

http://m.annonc.oxfordjournals.org/content/15/10/1460.short

orangeloo

De vraag ff neergelegd bij mijn vader, ( zoals dat hoort  als goede zoon :nut:)
Nee zonder gekken ,hij maakt wijn en verdiept zich altijd erg diep in de materie.

Nu is wijn mss niet hetzelfde als bier maar toch een interessante site om wat meer te weten te komen over suikers:
http://www.wijngildearnoltvangelre.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=38:suiker-in-de-wijnmakerij&catid=7:kennis-vergaren&Itemid=5

dus ik ga nu lezen, heb ik weer wat te doen..... ^-^

Jacques

Citaat van: RobinB op 30-07-2011  16:31 uMaltodextrinen zijn toch juist niet vergistbaar?
Dat is volgens mij ook het idee van brew body: door de niet vergistbare dextrinen houd/krijgt je bier meer body. Echt zoet zal het niet zijn, maar doordat het bier minder droog is zou de beleving minder zuur -> zoeter kunnen zijn?

Oei, ik had per ongeluk het woordje 'niet' weg gelaten. Maltodextrinen zijn inderdaad niet vergistbaar. Naar mijn idee geven ze geen zoetere smaak. Wel dragen ze bij aan de body van het bier, maar dat doen heel veel stoffen meer zoals eiwitten, esters, hopcomponenten, hogere alcoholen enz.  Met alleen maltodextrinen kom je er niet als het gaat om een vollere body. Maar alle beetjes helpen...

orangeloo

Vandaag mijn kriekenbier overgeheveld.
Vergisting is 80 % van SG 1050 naar SG 1010
Na 3 maanden in een vat nu nog een weekje in de mandfles.
Daarna bottelen. :brouwen:
De bedoeling was om Brewbody toe te voegen, maar hier twijfel ik nu aan.
Ik heb vandaag geproefd en de smaak is fruitig en licht zuur maar proef ook iets zoet. Maar zeker niet extreem zuur.
Ik heb 2,5 gram brewbody toegevoegd aan 100 cc jongbier, maar dit smaakte niet lekker. Iets chemisch.
Is dit normaal en trekt dit weg?? Hoe bepaal ik dan de goede toevoeging van brewbody, maar gokken dat het goed komt??

Iemand ervaring met toevoegen van brewbody en de smaakverandering die er op volgt, na het toevoegen en na bijvoorbeeld een maand.


orangeloo

De kriek die ik gebruikt heb is de Prunus Kelleriis
Dezelfde krieken die gebruikt worden door


Ik heb ze dus uit dezelfde "boomgaard"

Gerb

Als het bier uitgegist is, zou ik het zo snel mogelijk bottelen. Er is nu geen koolzuurdekentje meer boven het bier aanwezig en je hebt het risico op kaam. Misschien nog even een schepje suiker in het bier om wat koolzuurproductie te krijgen?

orangeloo

Citaat van: orangeloo op 05-11-2011  13:49 uDe bedoeling was om Brewbody toe te voegen, maar hier twijfel ik nu aan.
Ik heb vandaag geproefd en de smaak is fruitig en licht zuur maar proef ook iets zoet. Maar zeker niet extreem zuur.
Ik heb 2,5 gram brewbody toegevoegd aan 100 cc jongbier, maar dit smaakte niet lekker. Iets chemisch.
Is dit normaal en trekt dit weg?? Hoe bepaal ik dan de goede toevoeging van brewbody, maar gokken dat het goed komt??

Iemand ervaring met toevoegen van brewbody en de smaakverandering die er op volgt, na het toevoegen en na bijvoorbeeld een maand.

Echt niemand ervaring met brewbody en de resultaten ervan??

Caspar

Ik ken het niet, maar als het chemisch smaakt dan zou ik het niet toevoegen. Kans is groot dat na de vergisting deze smaak niet verandert.

Brouwland zegt:

Op basis van malto-dextrinen. Verhoogt body (ook voor wijn) en houdt langer de schuimkraag.
Dosis : 25 g / l.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.