Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Herfstbo(c)k  (gelezen 21018 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.925
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #25 Gepost op: 18-01-2011 14:36 u »
Na de lagering van 6 tot 9 maanden zit er denk ik geen levende gist meer in het bier. :weetniet:

Daar vergis je je in denk ik... Na 9 maanden lagering (bij welke temp?) is er zeker nog wel levende gist in je bier... :)
De eerste NL Lambiek Reserveer nu !. Gebruik een Refractometer !! Heb nu eens geduld !!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.428
  • Land: nl
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #26 Gepost op: 18-01-2011 14:41 u »
Daar vergis je je in denk ik... Na 9 maanden lagering (bij welke temp?) is er zeker nog wel levende gist in je bier... :)

Ja, maar naar alle waarschijnlijkheid niet genoeg voor een gezonde nagisting.

HOME  has been made for you : share it! And act for the planet.

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #27 Gepost op: 18-01-2011 15:10 u »
Hopmans geef mij eens een wijze raad!  ;D
Het gaat erom dat ik koolzuur in mijn flesjes krijg!

Zou ik dan toch wat gist moeten toevoegen?
of
de lagering in flesjes moeten laten gebeuren?
of
??????????

Dit soort jongens
Hoofdgisting:
Nagisting:
Lagering:Hopus Dei, Leffe blond, Hommel(Smaragd)
              Oktober23, Amarillo,Alt
Planning:Saison, Amore Birra

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.428
  • Land: nl
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #28 Gepost op: 18-01-2011 16:34 u »
Hopmans geef mij eens een wijze raad!  ;D

Een gewoon herftstbokkie brouwen, of verse gist toevoegen.
Of versnijden met een jong bier, want deze zal wel een beetje zuur worden.

HOME  has been made for you : share it! And act for the planet.

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #29 Gepost op: 18-01-2011 16:42 u »
Dank je Hopmans.
Ik ga eens nadenken over de mogelijkheden.

Gr. Rowan  :brouwen:
Hoofdgisting:
Nagisting:
Lagering:Hopus Dei, Leffe blond, Hommel(Smaragd)
              Oktober23, Amarillo,Alt
Planning:Saison, Amore Birra

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #30 Gepost op: 18-01-2011 17:09 u »
Hopmans,

Ik begin het steeds jammerder te vinden dat je niet op het forumuitje bent.
Met mijn herfstbock zal ik zoals het er nu voor staat 2 dingen gaan doen.

Tzt een deel van het bockbier versnijden met jonbier en
Tzt een deel van het bockbier met ingevroren gist weer de koolzuur op gang brengen.

Krijg je zoiets

of
zoiets


Gr. Rowan  :brouwen:
Hoofdgisting:
Nagisting:
Lagering:Hopus Dei, Leffe blond, Hommel(Smaragd)
              Oktober23, Amarillo,Alt
Planning:Saison, Amore Birra

Offline erikgroothuis

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 429
  • Land: nl
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #31 Gepost op: 18-01-2011 17:59 u »
Ik ga voor deze:


Erik :brouwen:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.428
  • Land: nl
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #32 Gepost op: 18-01-2011 20:27 u »
Ik ook.

Je moet het trouwens tezijnertijd even bekijken.
Eea hangt af van de smaak, en je hebt over 9 maanden meer ervaring.
Dit was trouwens de beste raad denk ik.

Het kan ook een dusdanige topper worden, zodat je niets wilt versnijden.

HOME  has been made for you : share it! And act for the planet.

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #33 Gepost op: 23-01-2011 03:38 u »
Onlangs heb ik vernomen dat het gistingsproces met een Wyeast 1007 German Ale langzaam op gang komt.
Heeft iemand hier ervaring mee?

Gr. Rowan  :brouwen:
Hoofdgisting:
Nagisting:
Lagering:Hopus Dei, Leffe blond, Hommel(Smaragd)
              Oktober23, Amarillo,Alt
Planning:Saison, Amore Birra

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.277
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #34 Gepost op: 23-01-2011 16:02 u »
Onlangs heb ik vernomen dat het gistingsproces met een Wyeast 1007 German Ale langzaam op gang komt.
Heeft iemand hier ervaring mee?

Gr. Rowan  :brouwen:

Met deze gist heb ik in het verleden verschillende keren gebrouwen. Niks mis mee. Deze gist wordt vaak op een wat lagere temperatuur. Het duurt dan wat langer voor hij begint, maar dat doet in feite elke gist als je op een lagere temperatuur start.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #35 Gepost op: 24-01-2011 07:33 u »
Gisteravond een blow-off moeten maken.
Volgens mij viel het allemaal wel mee?

Het schuim kwam uit het waterslot en er stond ongeveer een halve centimeter jongbier op het deksel van het curverat.

Daarna bubbelde het waterslot gewoon door.

Ik heb een 20 litervat waar de 18 liter herfstbock in staat te gisten.

Vanochtend zie ik geen bubbels meer en hoop dat het goed zal gaan?

Gr. Rowan  :brouwen:
Hoofdgisting:
Nagisting:
Lagering:Hopus Dei, Leffe blond, Hommel(Smaragd)
              Oktober23, Amarillo,Alt
Planning:Saison, Amore Birra

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.428
  • Land: nl
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #36 Gepost op: 24-01-2011 07:43 u »
Gisteravond een blow-off moeten maken.

Eigenlijk moet je die altijd gebruiken, dan heb je die
waterslotjes niet meer nodig, en kan je rustig slapen.

Ik heb laatst een stuk slang gekocht van een meter lang en een
buitendiameter van 42 mm. Deze past precies in een mandfles.

HOME  has been made for you : share it! And act for the planet.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.277
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #37 Gepost op: 24-01-2011 07:47 u »
Ik heb een 20 litervat waar de 18 liter herfstbock in staat gisten.

Dan wordt het hoog tijd dat je een groter gistvat aanschaft. Je hoort eigenlijk een gistvat te hebben met een omvang van twee keer het volume dat je laat vergisten. 18 liter wort laten vergisten in een vat van 20 liter is vragen om problemen...
Een blow-off heb je dan eigenlijk bij elk brouwsel nodig. Hierbij gaan dan behoorlijk wat litertjes verloren in de loop der tijd. Zonde van je inspanningen.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #38 Gepost op: 24-01-2011 07:54 u »

Hoofdgisting:
Nagisting:
Lagering:Hopus Dei, Leffe blond, Hommel(Smaragd)
              Oktober23, Amarillo,Alt
Planning:Saison, Amore Birra

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.631
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #39 Gepost op: 24-01-2011 08:29 u »
Blow-off... precies zoals de naam aangeeft, komt er een dag dat de slang verstopt raakt met dikke gist, de druk toeneemt en de boel ontploft in de brouwruimte. Alles onder de gist en het water, fijn, lekker schoonmaken!  ;D

Beter een groter vat kopen...

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #40 Gepost op: 24-01-2011 14:22 u »
Tot nu toe nog geen bellen in het waterslot.
Zou het zo kunnen zijn dat na 1 dag hevige vergisting de gist gestopt is?
Ik denk dat ik vanavond het bier maar in een groter vat over ga gieten.
Dan komt er in ieder geval weer zuurstof bij het bier.

De temperatuur is zo rond de 15 a 16 graden, conform de spec.

Gr. Rowan  :gistsmile:
Hoofdgisting:
Nagisting:
Lagering:Hopus Dei, Leffe blond, Hommel(Smaragd)
              Oktober23, Amarillo,Alt
Planning:Saison, Amore Birra

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.435
  • Land: nl
  • Wie zijn gist eert die hydrateert.
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #41 Gepost op: 24-01-2011 14:29 u »
Tot nu toe nog geen bellen in het waterslot.
Zou het zo kunnen zijn dat na 1 dag hevige vergisting de gist gestopt is?
Ik denk dat ik vanavond het bier maar in een groter vat over ga gieten.
Dan komt er in ieder geval weet zuurstof bij het bier.

De temperatuur is zo rond de 15 a 16 graden, conform de spec.

Niet te snel panieken. Zo te zien zou die stop wel eens kunnen lekken, ondanks de tape. Ik heb ook zo'n vat met stop en zelf geboord gat en heb gemerkt dat de stop er heel goed ingedrukt moet worden om te voorkomen dat hij gaat lekken. Nu nog zuurstof toevoegen is geen goed idee want dat gaat waarschijnlijk bijsmaakjes opleveren.

Draai het deksel er eerst maar eens af om te zien of er nog schuim op het bier staat. Zo ja: niets aan de hand, dichtschroeven en nog een weekje laten staan en dan pas (voorzichtig en zonder zuurstofinslag) overhevelen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.925
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #42 Gepost op: 24-01-2011 14:40 u »
Draai het deksel er eerst maar eens af om te zien of er nog schuim op het bier staat.

En dan je neus erboven houden en flink snuiven.. >:D
De eerste NL Lambiek Reserveer nu !. Gebruik een Refractometer !! Heb nu eens geduld !!

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #43 Gepost op: 24-01-2011 15:05 u »
Ik heb even in het vat gekeken, er zit nog een dikke laag schuim op.
Het ruikt trouwens heerlijk naar banaan.
Over een weekje maar weer eens kijken.

Hey bedankt gentelman.

Gr. Rowan  :gistsmile:
Hoofdgisting:
Nagisting:
Lagering:Hopus Dei, Leffe blond, Hommel(Smaragd)
              Oktober23, Amarillo,Alt
Planning:Saison, Amore Birra

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.925
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #44 Gepost op: 24-01-2011 15:12 u »
Het ruikt trouwens heerlijk naar banaan.

IK neem aan dat je ook koolzuur hebt waargenomen  :) (Flinke prikkeling in je neus)
De eerste NL Lambiek Reserveer nu !. Gebruik een Refractometer !! Heb nu eens geduld !!

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #45 Gepost op: 24-01-2011 15:23 u »
Ik was weer heel even in de hemel  ;D
Hoofdgisting:
Nagisting:
Lagering:Hopus Dei, Leffe blond, Hommel(Smaragd)
              Oktober23, Amarillo,Alt
Planning:Saison, Amore Birra

Offline cordewildt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #46 Gepost op: 24-01-2011 15:23 u »
Geen wonder dat dat niet afsluit en er koolzuur kan ontsnappen.
Ik maak al jaren mijn waterslot echt dicht met een hulpstuk uit de wereld van electriciteit.
Je boort een klein gaatje in een deksel.
Doet daar een hulpstukje in om een kabel waterdicht in een doos te doen.
deze stukjes zijn gevoerd met een rubber ring en voorzien van een moer.
Eenvoudiger kan het niet.



Die dingen zijn los verkrijgbaar in een bouwmarkt.
Waarom alles proberen af te dichten met plakband.
Groet Cor

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.428
  • Land: nl
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #47 Gepost op: 24-01-2011 15:33 u »
Ik maak al jaren mijn waterslot echt dicht met een hulpstuk uit de wereld van electriciteit.
Een wartel.

Slim!

Een gevalletje "Out off the box denken".

 :duimop:
HOME  has been made for you : share it! And act for the planet.

Offline erikgroothuis

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 429
  • Land: nl
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #48 Gepost op: 24-01-2011 16:09 u »

Ik maak al jaren mijn waterslot echt dicht met een hulpstuk uit de wereld van electriciteit.




Die dingen zijn los verkrijgbaar in een bouwmarkt.
Waarom alles proberen af te dichten met plakband.
Groet Cor

Hoi Cor,
Heel goed idee van je, bij deze overgenomen!

Hoe maak je de wartel aan de onderkant vast (onderzijde deksel?)

Groet,

Erik Groothuis :brouwen:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.428
  • Land: nl
Re: Herfstbo(c)k
« Reactie #49 Gepost op: 24-01-2011 16:41 u »
Hoe maak je de wartel aan de onderkant vast (onderzijde deksel?)
Met een wartelmoer.
Tussen de wartel en het vat kan e.v.t. nog een rubberen wartel-ring.

HOME  has been made for you : share it! And act for the planet.

Tags: