Poll: Fermaid, Yeast-Vit, Wyeast Nutrient, Nutrivit: hoeveel gram/l gistvoeding doe jij in je geroerde starter?

geen, alleen wort
- 5 (15.2%)
ongeveer 1 g/l
- 7 (21.2%)
2-3 g/l
- 5 (15.2%)
4-5 g/l
- 9 (27.3%)
meer dan 5 g/l
- 2 (6.1%)
een schepje op gevoel
- 5 (15.2%)

Totaal aantal stemmen: 33


Pagina's:
Actions
 • #26 door Drents Hopbier Gepost op 15 Dec 2010
 • Adrie, mijn recept zoals boven komt origineel dacht ik uit jouw hoek: DAP en zink zit erin. Nu is mijn vraag of de biergisttabletten (d.w.z. dode cellen die gewoon onder de microscoop te zien zijn) de noodzakelijke andere mineralen + vitaminen leveren. Zelfs voor opkweek vanaf cryoparel=100.000 cellen schijnt dit te voldoen.


  In een oud proefschrift las ik dat gebruik werd gemaakt van 30 ml van een voedingsoplossing* en 5 tot 20 mg Marmite (geconcentreerd gistextract)(http://nl.wikipedia.org/wiki/Marmite). Getest werd de hoeveelheid geproduceerd koolzuurgas door 100.000 gistcellen. Met 20 mg Marmite bleek de hoeveelheid koolzuurgas ca. 2x sneller gevormd te zijn als met 5 mg Marmite.
  Ik denk dat gewoon moutextract met wat gistextract (biergisttablet) een goede starteroplossing geeft.

  * K2HPO4 5 gram
  Na2HPO4 5 gram
  MgSO4 5 gram
  NH4Cl 5 gram
  CaCO3 1 gram
  kristalsuiker 80 gram
  alles opgelost tot 1 liter in gedestilleerd water

  Hopbier
 • #27 door RobinB Gepost op 15 Dec 2010
 • Marmite is niet alleen gistextract. Er wordt ook nog zout en groentenextracten aan toegevoegd voor de smaak. Biergist tabletten lijken me dan beter!

  En een multivitamine voor alle sporenelementen natuurlijk! ;)
 • #28 door NewLine Gepost op 07 Aug 2013
 • In deze draad vond ik niet meteen een duidelijk antwoord, echter op de Wyeast site staat momenteel:

  Starter Recipe:
  Citaat
  The optimal media for cell growth and health require using a malt based media (DME) fortified with nutrients. Gravity should be kept near 1.040 and cultures should be grown at 70F.

  Recipe
  0.5 cup DME (100g, 3.5oz)
  tsp Wyeast Nutrient
  1qt.(1L) H2O
  Mix DME, nutrient, and water.
  Boil 20 minutes to sterilize.
  Pour into a sanitized flask or jar with loose lid or foil.
  Allow to cool to 70F.
  Shake well and add yeast culture.

  en

  Citaat
  1/2 tsp (2.2 Grams)


  Dus 2.2g per liter starter.

  Zat ik met mijn 5 g/liter wel een pak boven :-(
 • #29 door RobinB Gepost op 07 Aug 2013
 • Ja, die 5 g/liter was gebaseerd op yeastvit van SiriS. Het spul lijkt nogal op elkaar, vandaar dat eea zo overgenomen is. Wyeast gaf destijds namelijk alleen een advies over het toevoegen aan het hoofdwort.

  Je zal vast niet veel kwaad gedaan hebben met die 5 g/liter, ik had er ook altijd goede gistgroei mee. Nu blijkt dus dat het ook wat zuiniger (en dus goedkoper! ;D ) kan. :)
 • #30 door seed7 Gepost op 07 Aug 2013
 • Ik had eigenlijk altijd begrepen dat de hoeveelheid voeding die je in je starter stop gelijk is aan wat je anders in je totale hoeveelheid wort zou stoppen.

  Ingo
 • #31 door Jacques Gepost op 08 Aug 2013
 • Je zal vast niet veel kwaad gedaan hebben met die 5 g/liter, ik had er ook altijd goede gistgroei mee. Nu blijkt dus dat het ook wat zuiniger (en dus goedkoper! ;D ) kan. :)

  Bij een testje dat ik een aantal jaren geleden heb uitgevoerd heb ik verschillende gistvoedingen met elkaar vergeleken. Ik heb toen ook van de starters die gemaakt heb geproefd. De smaak van de gistvoeding was terug te vinden in het bier. Die smaak is voor mijn beleving niet prettig. Sindsdien ben ik altijd wat zuinig met gistvoeding...


  Ik had eigenlijk altijd begrepen dat de hoeveelheid voeding die je in je starter stop gelijk is aan wat je anders in je totale hoeveelheid wort zou stoppen.
  Dat werkt inderdaad prima. Bijkomend voordeel is dat als je de starter afgiet je een groot gedeelte van de onprettige smaak kwijt bent.
 • #32 door RobinB Gepost op 08 Aug 2013
 • Bij een testje dat ik een aantal jaren geleden heb uitgevoerd heb ik verschillende gistvoedingen met elkaar vergeleken. Ik heb toen ook van de starters die gemaakt heb geproefd. De smaak van de gistvoeding was terug te vinden in het bier. Die smaak is voor mijn beleving niet prettig. Sindsdien ben ik altijd wat zuinig met gistvoeding...

  Daarvoor giet ik de starter altijd af. De bovenstaande startervloeistof vind ik sowieso niet lekker.
  Afgegoten starters hebben bij mij nog nooit smaakafwijkingen gegeven (bouillon/gistextract).
Pagina's:
Actions