Poll: Fermaid, Yeast-Vit, Wyeast Nutrient, Nutrivit: hoeveel gram/l gistvoeding doe jij in je geroerde starter?

geen, alleen wort
- 5 (15.2%)
ongeveer 1 g/l
- 7 (21.2%)
2-3 g/l
- 5 (15.2%)
4-5 g/l
- 9 (27.3%)
meer dan 5 g/l
- 2 (6.1%)
een schepje op gevoel
- 5 (15.2%)

Totaal aantal stemmen: 33


Pagina's:
Actions
  • #1 door Edgar Gepost op 11 Dec 2010
  • Ik zie wel eens verschillende getallen passeren. Van de aloude beluchte giststarter-draad herinner ik me een advies van ongeveer 4-5 g/l/ .

    Wyeast is in het verleden nogal onduidelijk geweest over het onderwerp met inconsequenties op hun verpakkingen, en nog altijd niet erg gedetaileerde info voor zover ik weet. Hun huidig advies is 2,2 gram per 19 liter wort. Aangezien ze specifieke kweekgist (de propagator) verkopen vind ik dat eigenlijk een nogal gelimiteerd advies (namelijk niet gaand over gistkweek). In 2006 heb ik ze er al eens over gemaild en zei men:

    Citaat
    Usage Rates for Beer Wort
    1/8  teaspoon per pint   (1.2 grams per 1 liter)
    1/2   teaspoon per 5 gal.   (2.5 grams per 20 liters)

    waarbij ik aanneem dat de pint refereert aan kweken, en de 5 gallon aan vergisten (ze verschillen immers nogal). Het stond er niet bij. Verdubbelen zou geen probleem zijn, zei men nog wel.

    Wat doen jullie? Ik houd ammoniumsulfaat en aanverwante even buiten de vergelijking omdat dat sterker geconcentreerd is. Enkel gistvoeding op basis van dooie gist dus, en liefst alleen geroerde starters om een beetje een uniform beeld te verkrijgen.

  • #2 door William Gepost op 11 Dec 2010
  • Ik gebruik tegenwoordig Wyeast Nutrients voor de starter en het wort en in beide gevallen gebruik ik ongeveer 0.3 gr/l.

    Voor een ťťn liter starter weeg ik het niet af, gewoon een lepelpuntje.
  • #3 door Adrie Gepost op 11 Dec 2010
  • Het hangt ook nogal af van de gebruikte gistvoeding, ook de door jou in de peiling genoemde. Dat gaat gegarandeerd een vertekening geven.

    Ik gebruik nog steeds YeastVit (totdat deze op is, natuurlijk) en ik doseer 5 gram per liter starter.
  • #4 door Henielma Gepost op 11 Dec 2010
  • Ik gebruik 0,5 gram Wyeast gistvoeding voor 2 liter starter.

    Voorheen gebruikte ik veel meer gistvoeding in de starter maar naar aanleiding van een posting van Bubs ben ik die hoeveelheid flink gaan minderen.

    In het gistvat doe ik 0,1 gram Wyeast gistvoeding per liter wort.
  • #5 door Edgar Gepost op 11 Dec 2010
  • Het hangt ook nogal af van de gebruikte gistvoeding, ook de door jou in de peiling genoemde. Dat gaat gegarandeerd een vertekening geven.

    Die vertekening is niet erg, 't is geen wetenschappelijk onderzoek. Ik lees nu al enorme verschillen die misschien discussie rechtvaardigen. Maar nog even afwachten misschien.
  • #6 door RobinB Gepost op 11 Dec 2010
  • Ik gebruik Yeastvit in de geadviseerde ~5g/L.
    Als Wyeast van hun voeding minder adviseert, gebruik ik het volgens die aanwijzingen. Wie ben ik om tegen de adviezen van de fabrikant in te gaan? Zij hebben het immers getest.
    ;)
  • #7 door Oscar Gepost op 11 Dec 2010
  • Ik gebruik meestal geen gistvoeding...'k heb nog een restje yeastvit dat ik af en toe gebruik, maar 't is geen regelmaat.
  • #8 door PietO Gepost op 11 Dec 2010
  • Hangt af van de starter concentratie (fedbatch).

    Omgerekend voor SG=1040 concentratie, per liter starter ongeveer
    4 gram DAP +
    1 gram Biergist +
    2 drup oliifolie +
    2 ml zinksulfaat

    of soms

    8 gram nutrivit.
  • #9 door Jacques Gepost op 11 Dec 2010
  • De hoeveelheid voeding die ik geef is afhankelijk van de omvang en zwaarte van het geplande brouwsel. Daarbij ga ik in principe uit van de leidraad van Wyeast. Dat betekent dat ik uitga van 1 gram per 10 liter wort met een begin SG tot 1070. Boven de 1070 gebruik ik 1,25 gram per 10 liter wort. Omdat ik afgiet zal niet alle voeding in het uiteindelijke wort terecht komen. Mijn idee hierbij is dat de gist maximale voeding krijgt bij de opkweek en dat er weinig van de voeding in het hoofdwort terecht komt. Gistvoeding smaakt niet zo lekker is mijn ervaring. Probeer maar eens.
  • #10 door Albertus Gepost op 12 Dec 2010
  • Als voeding gebruik tegenwoordig Wyeast Nutrient Blend.
    Ik geef 1 gram per 10 liter bier en voeg dat toe aan de starter. Wanneer ik geen starter gebruik maar slurry dan voeg ik 0,5 gram per 10 liter toe aan het wort.

    Bert
  • #11 door SiriS Gepost op 12 Dec 2010
  • Reactie van de TU Delft:


    The medium to be used depends on the yeast strain that you would like to growth. Anyhow the most common medium recipe is called  YPD for Yeast extract
    Peptone and dextrose. is composition is as following:

    10 gr Yeast extract

    10 gr bacto peptone

    20 gr glucose/maltose

    For a final volume of 1 litre (water)

    Sorry dat dit in het Engels is. Het is aannemelijk dat op bijna elk lab dit de basis is voor media om gist op te kweken, natuurlijk kan dit ook genegeerd worden d.m.v. wat vage keuken experimenten en wat hobby wetenschap om een forum mee te vullen. Van groot belang is wel, dat het gistextract is samengesteld van ook de celwanden van de gist (i.v.m. lipiden). De basis van SiriS Yeast ViT II is de Pronal 0207/0-PW-L, de rest blijft geheim.

    Succes, Peter
    • SiriS
  • #12 door Adrie Gepost op 12 Dec 2010
  • Reactie van de TU Delft:


    The medium to be used depends on the yeast strain that you would like to growth. Anyhow the most common medium recipe is called  YPD for Yeast extract
    Peptone and dextrose. is composition is as following:

    10 gr Yeast extract

    10 gr bacto peptone

    20 gr glucose/maltose

    For a final volume of 1 litre (water)

    Sorry dat dit in het Engels is. Het is aannemelijk dat op bijna elk lab dit de basis is voor media om gist op te kweken, natuurlijk kan dit ook genegeerd worden d.m.v. wat vage keuken experimenten en wat hobby wetenschap om een forum mee te vullen. Van groot belang is wel, dat het gistextract is samengesteld van ook de celwanden van de gist (i.v.m. lipiden). De basis van SiriS Yeast ViT II is de Pronal 0207/0-PW-L, de rest blijft geheim.

    Succes, Peter

    En wat betekent dit voor de hoeveelheid te gebruiken YeastVit in onze starters?
  • #13 door SiriS Gepost op 12 Dec 2010
  • Dat 10 gram SiriS Yeast ViT II per liter giststarter geen probleem is, zeker wanneer er veel suiker en/of moutextract gebruikt wordt in de stort. Maar dat 1 gram gistvoeding per liter giststarter echt een ondergrens is, behalve wanneer er DAHP gebruikt wordt, maar dan mis je de essentiŽle vitamines en lipiden en zul je netto minder gist opkweken dan met 1 gram samengestelde gistvoeding per liter giststarter.

    Groet, Peter
    • SiriS
  • #14 door Edgar Gepost op 12 Dec 2010
  • maar dan mis je de essentiŽle vitamines en lipiden en zul je netto minder gist opkweken dan met 1 gram samengestelde gistvoeding per liter giststarter.

    Merci voor de toelichting, maar als je daar geen 10 gram bedoelde, snap ik het niet.
  • #15 door EBC Gepost op 13 Dec 2010
  • Ik volg de aanwijzing van Wyeast voor starters, dat is meer dan voor wort.

    Heel erg nauwkeurig ga ik er niet mee om,  ik gooi een schepje in de pan, dat zo ongeveer wel overeenkomt met de aanbeveling, vroeger heb ik die maatvoering eens vastgesteld. Het zal wel iets meer zijn.

    Ik ga er maar van uit dat gist geen last van obesitas heeft en slechts opneemt wat ze nodig heeft. De overmaat wordt dan vanzelf wel afgevoerd bij het afhevelen van de starter, of komt in het hoofdwort terecht.

    Aan het hoofdwort voeg ik geen voeding meer toe.

    Ik maak starters van gehopt wort van een vorig brouwsel. Ik heb de indruk dat dit meer en betere gist oplevert dan met moutextract.
  • #16 door Joran Gepost op 14 Dec 2010
  • Een beetje off topic: Ik heb nog nooit gistvoeding gebruikt. Onlangs op aanraden gistvoeding besteld bij Van der Kooy op aanraden van enkele leden hier. Maar volgens mij heb ik per ongeluk de verkeerde besteld  :nut::

    Unibrew Gistvoedingszout
    (Diammoniumfosfaat)
    Voedingssupplement voor de 'wijn'gist
    Gebruik: 1 afgestreken theelepel per 5 liter most
  • #17 door RobinB Gepost op 14 Dec 2010
  • Dat is de meest simpele inderdaad :)
  • #18 door Hopmans Gepost op 14 Dec 2010
  • Gewoon gebruiken.
    Werkt ook.
  • #19 door Jacques Gepost op 14 Dec 2010
  • Gewoon gebruiken.
    Werkt ook.

    Dat werkt inderdaad ook. Een paar jaar geleden heb ik keukenexperimentjes uitgevoerd met verschillende soorten gistvoeding. Hieruit bleek dat je het beste resultaat (lees vergistingsgraad) hebt bij een gistvoeding die voor speciaal voor de bierbrouwer is ontwikkeld.
  • #20 door Adrie Gepost op 15 Dec 2010
  • Diammoniumfosfaat bevat alleen maar ammonium (stikstofbron) en fosfaat, maar gist heeft veel meer nodig. Vooral zink is vaak een probleem omdat deze stof niet of nauwelijks voorkomt in wort. De gistgroei stokt altijd als een of ander essentiŽle stof niet meer voorhanden is in het wort. Soms is dat zink, soms een andere stof. Om het stokken van de vergisting om die reden te voorkomen, voeg je een volledige gistvoeding toe, dus met zink en andere mineralen en vitaminen.
  • #21 door Joran Gepost op 15 Dec 2010
  • Ik kookte altijd wat Bruggeman gist mee met het starterswort. Dit is vast beter, of niet?
  • #22 door Adrie Gepost op 15 Dec 2010
  • Ik kookte altijd wat Bruggeman gist mee met het starterswort. Dit is vast beter, of niet?

    Inderdaad. Dat is heel wat beter dan diammoniumfosfaat alleen.
  • #23 door Wamser Gepost op 15 Dec 2010
  • Friends sorry for writing in English. But I want to share what an employee of White Labs sent me.

     My setting starter
     a) = Yesterday Starter of 1.6 L with 0.5 g + 0.5 g DAP Servomyces
     leave 48 hours in Magnetic stir plate.

     Response;
    "I think making a yeast starter is a good idea, but you do Should not use DAP (that's really for wine) and you are using far too much smoke here Servomyces Which Actually kill the yeast by giving too much zinc Them. I would recommend making the starter at a 10:1 ratio of water to Dry Malt Extract only. Keep it on the stir plate for 12-18 hours at each stage and you Should Have a large enough culture to pitch into your beer. If You Have a stir plate, you do not need to pump air into it with an aquarium pump. The stir plate Will help expel the CO2 and oxygen coming in so keep the yeast cells grow Can. For a 5 gallon (20L) size to brew single stage starter Should Be plenty, and save the brew kettle for the servomyces (for 5 gallons, 00:16 You Should use grams)."

    John Carroll
    White Labs, Inc.
    Sales & Customer Service
    Tel: (888) 593-2785 - U.S. & Canada
           (303) 530-0469 - International
    jcarroll@WHITELABS.com

    seems that the quantities that friends say here in this topic are superior to what the lab technician suggests me ...

     :weetniet:

     :degroeten:
  • #24 door Adrie Gepost op 15 Dec 2010
  • Cervomyces is zinkgist, geen complete gistvoeding. Van Cervomyces gebruik je geloof ik maar 1 gram per 100 liter bier.
  • #25 door PietO Gepost op 15 Dec 2010
  • Diammoniumfosfaat bevat alleen maar ammonium (stikstofbron) en fosfaat, maar gist heeft veel meer nodig. Vooral zink is vaak een probleem omdat deze stof niet of nauwelijks voorkomt in wort. De gistgroei stokt altijd als een of ander essentiŽle stof niet meer voorhanden is in het wort. Soms is dat zink, soms een andere stof. Om het stokken van de vergisting om die reden te voorkomen, voeg je een volledige gistvoeding toe, dus met zink en andere mineralen en vitaminen.

    Adrie, mijn recept zoals boven komt origineel dacht ik uit jouw hoek: DAP en zink zit erin. Nu is mijn vraag of de biergisttabletten (d.w.z. dode cellen die gewoon onder de microscoop te zien zijn) de noodzakelijke andere mineralen + vitaminen leveren. Zelfs voor opkweek vanaf cryoparel=100.000 cellen schijnt dit te voldoen.


  • #26 door Drents Hopbier Gepost op 15 Dec 2010
  • Adrie, mijn recept zoals boven komt origineel dacht ik uit jouw hoek: DAP en zink zit erin. Nu is mijn vraag of de biergisttabletten (d.w.z. dode cellen die gewoon onder de microscoop te zien zijn) de noodzakelijke andere mineralen + vitaminen leveren. Zelfs voor opkweek vanaf cryoparel=100.000 cellen schijnt dit te voldoen.


    In een oud proefschrift las ik dat gebruik werd gemaakt van 30 ml van een voedingsoplossing* en 5 tot 20 mg Marmite (geconcentreerd gistextract)(http://nl.wikipedia.org/wiki/Marmite). Getest werd de hoeveelheid geproduceerd koolzuurgas door 100.000 gistcellen. Met 20 mg Marmite bleek de hoeveelheid koolzuurgas ca. 2x sneller gevormd te zijn als met 5 mg Marmite.
    Ik denk dat gewoon moutextract met wat gistextract (biergisttablet) een goede starteroplossing geeft.

    * K2HPO4 5 gram
    Na2HPO4 5 gram
    MgSO4 5 gram
    NH4Cl 5 gram
    CaCO3 1 gram
    kristalsuiker 80 gram
    alles opgelost tot 1 liter in gedestilleerd water

    Hopbier
  • #27 door RobinB Gepost op 15 Dec 2010
  • Marmite is niet alleen gistextract. Er wordt ook nog zout en groentenextracten aan toegevoegd voor de smaak. Biergist tabletten lijken me dan beter!

    En een multivitamine voor alle sporenelementen natuurlijk! ;)
  • #28 door NewLine Gepost op 07 Aug 2013
  • In deze draad vond ik niet meteen een duidelijk antwoord, echter op de Wyeast site staat momenteel:

    Starter Recipe:
    Citaat
    The optimal media for cell growth and health require using a malt based media (DME) fortified with nutrients. Gravity should be kept near 1.040 and cultures should be grown at 70įF.

    Recipe
    0.5 cup DME (100g, 3.5oz)
    Ĺ tsp Wyeast Nutrient
    1qt.(1L) H2O
    Mix DME, nutrient, and water.
    Boil 20 minutes to sterilize.
    Pour into a sanitized flask or jar with loose lid or foil.
    Allow to cool to 70įF.
    Shake well and add yeast culture.

    en

    Citaat
    1/2 tsp (2.2 Grams)


    Dus 2.2g per liter starter.

    Zat ik met mijn 5 g/liter wel een pak boven :-(
  • #29 door RobinB Gepost op 07 Aug 2013
  • Ja, die 5 g/liter was gebaseerd op yeastvit van SiriS. Het spul lijkt nogal op elkaar, vandaar dat eea zo overgenomen is. Wyeast gaf destijds namelijk alleen een advies over het toevoegen aan het hoofdwort.

    Je zal vast niet veel kwaad gedaan hebben met die 5 g/liter, ik had er ook altijd goede gistgroei mee. Nu blijkt dus dat het ook wat zuiniger (en dus goedkoper! ;D ) kan. :)
  • #30 door seed7 Gepost op 07 Aug 2013
  • Ik had eigenlijk altijd begrepen dat de hoeveelheid voeding die je in je starter stop gelijk is aan wat je anders in je totale hoeveelheid wort zou stoppen.

    Ingo
  • #31 door Jacques Gepost op 08 Aug 2013
  • Je zal vast niet veel kwaad gedaan hebben met die 5 g/liter, ik had er ook altijd goede gistgroei mee. Nu blijkt dus dat het ook wat zuiniger (en dus goedkoper! ;D ) kan. :)

    Bij een testje dat ik een aantal jaren geleden heb uitgevoerd heb ik verschillende gistvoedingen met elkaar vergeleken. Ik heb toen ook van de starters die gemaakt heb geproefd. De smaak van de gistvoeding was terug te vinden in het bier. Die smaak is voor mijn beleving niet prettig. Sindsdien ben ik altijd wat zuinig met gistvoeding...


    Ik had eigenlijk altijd begrepen dat de hoeveelheid voeding die je in je starter stop gelijk is aan wat je anders in je totale hoeveelheid wort zou stoppen.
    Dat werkt inderdaad prima. Bijkomend voordeel is dat als je de starter afgiet je een groot gedeelte van de onprettige smaak kwijt bent.
  • #32 door RobinB Gepost op 08 Aug 2013
  • Bij een testje dat ik een aantal jaren geleden heb uitgevoerd heb ik verschillende gistvoedingen met elkaar vergeleken. Ik heb toen ook van de starters die gemaakt heb geproefd. De smaak van de gistvoeding was terug te vinden in het bier. Die smaak is voor mijn beleving niet prettig. Sindsdien ben ik altijd wat zuinig met gistvoeding...

    Daarvoor giet ik de starter altijd af. De bovenstaande startervloeistof vind ik sowieso niet lekker.
    Afgegoten starters hebben bij mij nog nooit smaakafwijkingen gegeven (bouillon/gistextract).
Pagina's:
Actions