Blond(e)

Gestart door Jacques, 03-10-2004 00:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Blond(e)


Zwaarte
SG 1053 - 1068     Plato 13 - 16,5

Bitterheid
15 - 30 EBU

Kleur
10 - 25 EBC

Smaakomschrijving
Geur: fruitig, soms hoppig en/of zoetig-kruidig
smaak: droog, iets fruitig/bitterig
Mondgevoel:droog tot plakkerig
Nasmaak: bitterig, soms fruitig en/of zoetig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

MO

Brouwer: MO
Bron van het recept:  zelfontwikkeld recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1177.0.html

Naam: Pittig blondje (Code: OB029)
Biertype: Blond
Begin SG: 1058
Eind SG: 1013
Kleur: 8 EBC
Bitterheid: 53 IBU

Mout & suiker
2.7 kg pilsmout        3 EBC     100%

Water
8 L maischwater
6,5 L spoelwater

maischschema
90 min 68 gr C
1 min 78 gr C

Hop (allen pellets)
11 g Hallertau Perle    8.0%        60 min koken
22 g Cascade              4.3%        60 min
11 g Cascade              4.3%        10min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min

Gist
Duvel opkweek; gistkoek eerdere batch

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting  5 dagen 22 gr C
Lagering  7 dagen 20 gr C


Opmerkingen
Het bier is voor een Blond eigenlijk te bitter.

Jacques

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: JWVG 
 
Bron van het recept:    Zelf ontwikkeld
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,713.0.html en http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,846.0.html

Naam brouwsel:     Calvijn Bimbo
Biertype:    Blond
Begin SG:    1060
Eind SG:    1013
Kleur (berekend):    11 EBC
Berekende bitterheid:   21 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1780 gram   75%    pilsmout           3 EBC     
200 gram    8,6%    speltmout (biologisch)       3 EBC     
140 gram     6%    carapilsmout        5 EBC     
140 gram     6%    carared           30 EBC     
100 gram     4,3%    witte kristalsuiker

Water
7 L maischwater
8 L spoelwater

Maischschema
60 min   30 gr C
70 min   30 gr C
78 min   5 gr C

Hop
9,4 gram   Saaz       3 % alfa   pellets     kooktijd   30 min
11,5 gram   Styrian Goldings    4,7 % alfa   pellets     kooktijd   90 min

Kruiden of andere toevoegingen
2,4 gram    curacoa schillen           kooktijd   5 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   90 min

Gist
Naam gist:   Wyeast Belgian Abbey # 1214      vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting      ? dagen bij   22 gr C
lagering              ? dagen bij   ? gr C

Bijzonderheden: Zie bovenstaande threads


Hopmans

Net geen bewezen recept.
Wel 81 punten en een gedeelde 5e plaats in de ONK2006 klasse C.
Maar de andere 5e plaats was prijswinnend.
Kortom; wel degelijk een goed bier.
Bijzonder aan dit bier is de geniale hopstorting bedacht door Edgar.
Het bier wordt daardoor hoppig doch zeer zacht.

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Hoppie.
Bron van het recept: Diverse bronnen.
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: Discussie recepten
Naam brouwsel: Fermentis blond
Biertype: Blonde
Begin SG: 1066
Eind SG:  1023
Kleur (berekend): 12,1 EBC
Berekende bitterheid: 18 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 23 liter wort/bier

Mout
4863  gram       80,0%      Pilsmout                 3 EBC
0912  gram       15,8%      Munichmout          15 EBC
0304  gram       5,00%      Cara-Pils        5 EBC

Water
21 L maischwater
16 L spoelwater

Maischschema
52ºC   05 min.
63ºC   30 min.
73ºC   20 min.
78ºC   01 min.

Hop
Mix van 3/4 Styrian Goldings en 1/4 Saaz
2 deel FWH, 4 deel begin koken, 3 deel einde koken. 18EBU

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   Fermentis Safbrew S-33

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   4  dagen bij  18 gr C
lagering        7 dagen bij  18 gr C

Bijzonderheden
80% Promash/BrouwHulp
Vergistingsgraad: 70%
Extractgehalte: 16,1 graden Plato
Alc. 7,4%vol. max.

Henk oet Paiz

Zo heette de Blonde waarmee ik afgelopen zaterdag, geheel onverwacht, de 2e prijs won in de A-klasse. Gebrouwen op 4 januari 2004, eigenlijk als een eerste poging om iets in de buurt van een Afflichem Blond te brouwen. Ik had nog een zak hop liggen die ik van mijn buurman had gekregen, bij hem uit de tuin. Die had ik in de zomer in mijn schuur gedroogd en in de vriezer bewaard. Deze hop heb ik gebruikt voor dit bier.

Het recept heb ik al eens gepost in deze thread maar voor de geïnteresseerden post ik het hier nogmaals.

[size=1/2]Recipe : Blond Nieuwjaarsbier 2004

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (LTR):        22.00    Wort Size (LTR):   22.00
Total Grain (kg):         4.70
Anticipated OG:          1.056    Plato:             13.86
Anticipated EBC:          10.1
Anticipated IBU:          20.3
Brewhouse Efficiency:       85 %
Wort Boil Time:             60    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 72.3     3.40 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      3
 17.0     0.80 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     België         1.037     19
 10.6     0.50 kg.  Tarwemout - Dingemans         België         1.038      4


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 25.00 g.     Peizer Hop (Rozendal)             Whole    4.00   7.9  First WH
 35.00 g.     Peizer Hop (Rozendal)             Whole    4.00  12.3  60 min.
 20.00 g.     Peizer Hop (Rozendal)             Whole    4.00   0.0  10 min.


Extras

  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
  8.00 gm     Korianderzaad                  Spice     10 Min.(boil)


Yeast
-----

YCKC A73 Affligem - Belgium

Mash Schedule
-------------

Ltr Water Per kg Grain: 3.50    Total Ltr: 16.45

Acid Rest Temp :               0  Time:   0
Protein Rest Temp :           55  Time:   0
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  30
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  40
Mash-out Rest Temp :          78  Time:   1[/size]


Dit bier heeft 5 dagen gedaan over de hoofdgisting, daarna gelagerd bij SG 1014. Na 2 weken gebotteld bij SG 1012. Tijdens het brouwen de maisch aangezuurd met melkzuur 80%, evenals het spoelwater. Hier ging nog even wat mis ;D Tijdens het filteren viel de bostel droog, vandaar dat ik snel moest spoelen. Daardoor ging het aanzuren iets te fanatiek, waardoor ik op pH 3,7 uitkwam. Met dit water heb ik de eerste twee spoelbeurten ineens gedaan. Het is met dit bier dus toch nog goed gekomen, gezien het oordeel van de heren keurmeesters. ;)

Het bier heeft 81 punten gekregen. 14 van de 15 voor de visuele aspecten, 19 voor smaak en 19 voor geur, 8 voor de basissmaak, 5 voor de body, 5 voor het mondgevoel en 11 van de 15 voor de nasmaak.

De keurmeester vond het een "Heel mooi bier. Geen fouten. Aantrekkelijk om te drinken. Mag iets meer koolzuur hebben. Misschien iets kouder lageren."

Zoals gezegd was deze prijs voor mij een grote verrassing. Ik deed voor het eerst mee en brouw pas anderhalf jaar. Ik heb veel kennis en informatie van deze site en dit forum gehaald. Hiervoor ben ik Jacques als initiatiefnemer in het bijzonder, maar ook de andere forumleden zeer erkentelijk. :groots:

Groeten,

Henk :proost2:

Tsjerk

Brouwer: Tjerk Dijkstra
Naam: Fleurige Freak
Soort: Blond(e)
Start SG: 1056
Eind SG: 1014
kleur: 10 EBC
Bitterheid: 26 IBU
Schaal: 28 L

Mout
5 kg pilsmout 3 EBC
1,2 kg tarwemout
0,3 kg amber 50 ebc
1 kg moutextract 3 ebc
225 gr bloemenhoning (na stoppen koken)

Water
20 L Maischwater
12 L Spoelwater
(na koelen aangevuld tot 28 liter)

Maischschema
15 min 53 °C
30 min 63 °C
30 min 73 °C
  5 min 78 °C
spoelen

Hop
Hallentau Perle 6% 50 g  80 min
Hallentau Hersbrucker   2,5%30 g  10 min
10 gram koriander (ongemalen) 10 min

Gist
Wyeast 1214 Belgian Ale (beluchte giststarter 1 liter)

Hoofdvergisting 6 dagen 19-21 °C (tot 1019)
Lagering 5 dagen 18-20 °C ( tot 1014)
Rijping bij 2-6 °C


C1 ONK 2006 met 86 punten. Opmerking: Schitterende Blonde, iets te weinig koolzuur als je iets op moet merken



Voor het voeren van een discussie over dit recept zie hier.


Adrie


Naam bier: Blond
Biertype: Blond


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =================================================

Gepland volume: 10 liter
Geplande begindichtheid: 1057 g/l
Gemeten begindichtheid: 1061 g/l
Gemeten einddichtheid: 1008 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 86,7%
Brouwzaalrendement: 1033,9%
Geplande kleur (Morey): 10 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 28 IBU


==== Maischen =====================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    2,121    85,0
Munich mout 15                            16    0,250    10,0
Gele basterdsuiker                        10    0,125     5,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 21

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Eiwitrust               50     50        0     10    Infusie                  53       10,83         4,34
Beta-amylase            61     61       30     40    Directe verwarming        0       
Alfa-amylase            71     71       27     20    Directe verwarming        0       


==== Filteren en spoelen ==========================================================================

Spoelwater:             3 liter
Temperatuur spoelwater: 75°C


==== Koken, hop en kruiden ========================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Saaz                       5,5             7,5           60         Pellets       11,4
Styrian Goldings           4,5             9,2           60         Pellets       11,4
Saaz                       5,5             5,0           10         Pellets        2,8
Styrian Goldings           4,5             5,0           10         Pellets        2,3


Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)
Koriander                      2,0               5

SG na koelen:          1061
Volume na koelen:      10 liter


==== Vergisting ===================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          Chouffe
Gistvorm:                Opgekweekt
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Gistkoek van een brouwsel van 25 liter is gebruikt. 24 uur van tevoren geactiveerd in een nieuwe starter van 4 liter en belucht. Toegevoegd 5 gram Fermaid-K en 0,25 gram Cervomyces per liter starter.

Vergisting
Primaire vergisting 9 dagen bij 20°C, SG bij hevelen 1015.
Secundaire vergisting 26 dagen bij 15°C, SG bij bottelen 1008.


==== Bottelen =====================================================================================

Botteldatum: 24-03-2007
Bottelen met 7,0 g/l Suiker
Temperatuur bij hergisting op fles: 15,0°C
Alcoholpercentage: 7,2vol.%

Proost!


Score: 86 punten met als commentaar: Mooi bier, perfect gehopt. Klasse.

Veel van de ONK-gangers hebben hem geproefd, want hij was van het vat verkrijgbaar bij ons.



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Edwin

Hé, dat is een verrassing!

Hierbij het bier waarmee ik eerste ben geworden in de klasse C. Het is de Blonde Tinus, waarover al eerder op dit forum is gediscussieerd.

Hierbij het recept:


Naam bier: Blonde Tinus
Biertype: Blond


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =========================================================

Gepland volume: 26 liter
Geplande begindichtheid: 1062 g/l
Gemeten begindichtheid: 1063 g/l
Gemeten einddichtheid: 1013 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 79,4%
Brouwzaalrendement: 61,8%
Geplande kleur (Morey): 14 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 17 IBU


==== Maischen =========================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                    EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    6,045    79,0
Munich mout 15                        16    0,995    13,0
CaraHell                                   22    0,612     8,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 15,5

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
beta-amylase           62     62        0         40    Infusie                         66       36,50         4,77
alfa-amylase            70     70        8         15    Directe verwarming         0       
afmaischen              75     75        5          5    Directe verwarming          0       


==== Filteren en spoelen ==========================================================
Spoelwater:                   0,00 liter
Temperatuur spoelwater: 0,00°C
Filtertijd:                      0:55


==== Koken, hop en kruiden ==========================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Saaz                         2,2            17,0           75              Hopbellen      3,1
Hallentau Perle            8,3            17,0           75              Pellets       13,0
Saaz                         2,2            10,0           10              Hopbellen      0,6


SG na koelen:          1063
Volume na koelen:      23 liter


==== Vergisting ===============================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:               Wyeast Belgian Abbey 1214
Gistvorm:                      Vloeibaar
Gisttype:                       Bovengist
Giststarter gemaakt?:      Ja
Volume giststarter:         1,0 liter
Dichtheid giststarter:      1040 g/l
Starter belucht:             30 uur
Temperatuur giststarter: 19,0°C
Gistvoeding:                  Yeast-Fit
Hoeveelheid gistvoeding: 5,0 gram
Zinkgist:                     
Hoeveelheid zinkgist:    0 gram

Vergisting
Primaire vergisting 9 dagen bij 18°C, SG bij hevelen 1015.
Secundaire vergisting 12 dagen bij 8°C, SG bij bottelen 1013.


==== Bottelen ==========================================================================

Botteldatum: 22-2-2007
Bottelen met 7,2 g/l suiker
Temperatuur bij hergisting op fles: 15,0°C
Alcoholpercentage: 6,8vol.%

Edwin



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

JOT

Hallo allen,

Hierbij het recept voor de:

Blond Bitter

Begin SG: 1048
Eind SG: 1002

Mout:
Pale Ale 7 EBC: 100%

Maischen:
60 minuten bij 67 oC

Hop:
60 minuten: East Kent Goldings 20 EBU
15 minuten: East Kent Goldings 20 EBU

Gistsoort:
Wyeast #1968 London ESB

Punten OBBK 2010: 87

Opmerking keurmeester:
Zeer mooi hoppig en licht moutig

Met brouw groet,

Johan.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.