Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Rauchbier  (gelezen 14276 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.643
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Rauchbier
« Gepost op: 03-10-2004 21:42 u »
Bieren waarbij een aanzienlijke hoeveelheid rookmout is toegevoegd.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Braamberger Rauchbier
« Reactie #1 Gepost op: 06-10-2004 10:28 u »
Naam brouwer: A3 (Serrebrouwerij Het Witte Paard)

Bron van het recept: eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1020.20.html

Naam brouwsel: Braamberger Rauchbier
Biertype: Rauchbier
Begin SG: 1058
Eind SG: 1010
Berekende kleur: 26 EBC
Berekende bitterheid: 30 EBU

Mout & suiker
650 gram   29,3 %   Mnchener mout   15 EBC
1540 gram   69,0 %   Rookmout, Weyermann   8 EBC
40 gram   1,7 %   Carafa speciaal ontkaft I   900 EBC

Water
7 L maischwater
11,4 L spoelwater

maischschema
10 min   50 gr C
40 min   60 gr C
20 min   70 gr C

Hop
19,23 gram   Hallertauer   5,4 % alfa   pellets   kooktijd 75 min

Kruiden of andere toevoegingen
Geen

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist: Danstar Nottingham gedroogde gist

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 3 dagen bij 23 gr C
lagering 21 dagen bij 17 gr C

Bijzonderheden:
Lekker rokerig, maar niet teveel. Voor een beginnend roker is het een mild bier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.643
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rauchbier
« Reactie #2 Gepost op: 10-08-2008 23:14 u »
Het onderstaande recept is van JvH (Hans)
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Vandaag heb ik samen met mijn brouwmaat Rauchbier gebrouwen. Helaas is daar weinig over bekend bij ons en hebben we het volgende recept gemaakt wat volgens Strangebrew in ieder geval binnen de stijl past wat alcohol, kleur en bitterheid betreft. Of de smaak dat ook is moeten we nog afwachten.

Recept voor 70 ltr:
7 kg pilsmout (3 EBC)
5 kg Bamberg rookmout (20 EBC)
750 gr Carapils (20 EBC)
2 kg CaraVienna (40 EBC)
500 gr Rijstvlokken
500 gr suiker

Maischschema :
(inmaischen met 53 ltr van 55C => 50C)
50C 10 min
63C 45 min
73C 30 min
Mashout op 78C.

Gespoeld met 40 ltr water.

90 min koken, na 30 minuten 80 gr Challenger (7% AA) toegevoegd en 10 minuten voor het einde nog 70 gr Saaz.

De begin SG was 1,058  :-*, terwijl 1,056 gepland was, dus voegen we de suiker niet meer toe.

De starter met Wyeast 2565 toegevoegd bij 20C en 10 minuten belucht. Nu maar wachten tot de gisting voorbij is.

Offline Rob van der Jagt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Hopfen und Malz, Gott erhalt's!
    • Facebook
ONK 05 B1 - Middelsluis Rauch Lager
« Reactie #3 Gepost op: 31-05-2005 22:30 u »
Heren forumianen,

Bij deze mijn winnende recepten in de B-klasse.
Ik gebruik geen Promash dus misschien wil iemand dit recept omzetten voor diegenen die dat wel doen.
Als je er meer over wilt weten hoor ik het graag.

Middelsluis Rauchlager SG 1044/1010 ca. 70 EBC 30 EBU

25 liter brouwwater, 4 liter spoelwater
 
1400 gr   (32%)   Pilsmout 3 EBC
200 gr   (5%)   Cara 120 EBC
110 gr   (3%)   Zwartmout  1100 EBC
2600gr   (63%)   Rauchmout Weyermann 3 EBC
--------- +
4310 gr   (100%)   

22 gr Galena Hopbloemen (12% alfazuur) (berekend op 22 liter wort na koken)
Wyeast #2206 Bavarian Lager (ondergist)

maischschema
53 gr - 15 min, 63 gr - 40 min, 73 gr - 20 min, afmaischen bij 78 gr
opwarmtijd ca. 1,5 gr per min

Na spoelen ca. 25 liter
60 minuten koken, Early hopping (al voor het koken toegevoegd)
Na koken ca. 22 liter, eind SG 1044
 
In gistvat ca. 21 liter, gist zonder giststarter toegevoegd. Hoofdgisting onder waterslot 10 dagen bij 14 gr (slaapkamer)



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
OBBK 2009 V2 Robuuste Rookporter - Adrie Otten
« Reactie #4 Gepost op: 04-10-2009 14:24 u »
Met onderstaand bier heb ik de tweede prijs op het OBBK 2009 gewonnen. Het bier kreeg 81 punten.


BrouwHulp recept rapport


Naam bier: Robuuste Rookporter
Biertype: Robust Porter

==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =================================================

Gepland volume: 26 liter
Geplande begindichtheid: 1065 g/l
Gemeten begindichtheid: 1063 g/l
Gemeten einddichtheid: 1015 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 76,2%
Brouwzaalrendement: 81,7%
Geplande kleur (Morey): 84 EBC
Geplande bitterheid (BrouwHulp): 40 IBU


==== Maischen =====================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                   EBC      kg       %
Pale mout                             5    3,646    50,0
Aromamout (Amber 150)               150    1,021    14,0
Chocolademout (Mout roost 900)      900    0,219     3,0
Black De-bittered 1400             1456    0,219     3,0
Rauchmalz                             4    2,187    30,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 20

              Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam     begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Beta-amylase    62     62        0     30    Infusie                  66       30,00         4,11
Alfa-amylase    72     72       30     20    Directe verwarming        0      


==== Filteren en spoelen ==========================================================================

Spoelwater:  8,01 liter
Filtertijd:  00:26


==== Koken, hop en kruiden ========================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort            %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Target             9,9            23,0           60         Hopbellen     19,7
Northern Brewer   11,2            21,0           60         Hopbellen     20,4


SG na koelen:          1063
Volume na koelen:      27 liter


==== Vergisting ===================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          US-05 en S-33
Gistvorm:                Droog
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Nee

Vergisting
Hoofdgisting 6 dagen bij 18C, SG bij hevelen 1016.
Nagisting bij 21,5C, SG bij bottelen 1015.


==== Bottelen =====================================================================================

Temperatuur bij hergisting op fles: 20,0C
Alcoholpercentage: 6,3vol.%

Proost!


Op het forum is HIER over het recept gediscussieerd.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 300
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
ONK 12 V3 Rauchbier Ton Jansen
« Reactie #5 Gepost op: 05-06-2012 22:14 u »
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRachbier
KenmerkBRN11-05
Brouwdatum23-10-2011
Aantal liters18
Gewenst begin SG1054 (5,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater28,9 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater18,0 liter
Spoelwater10,8 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur61 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid24 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Munich mout 15 EBC40,0 %1796 gr16 EBC
Rauchmalz35,0 %1572 gr4 EBC
Caramunich (cara120)21,0 %943 gr123 EBC
Carafa special ontkaft II4,0 %180 gr837 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)10,0 %15 gr90 minuten25 EBU
Spalter Select (D)6,1 %10 gr5 minuten2 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSaflager W-34/70
Gist toegevoegd als
OpmerkingenGist gedehydrateerd


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
153C15 minuten4,0 l/kg
263C40 minuten4,0 l/kg
373C10 minuten4,0 l/kg
478C5 minuten4,0 l/kg


Opmerking van de keurmeester:
- Mooie presentatie
- Fijne geur maar weinig gerookt.
  Mag iets meer zijn voor echt rauchbier
- In de smaak mooie balans tussen moutbitter, gebrand en rook.


Ton Jansen
(Batavier)



Voor discussie over dit recept zie hier.

Offline cuillin

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
OBBK 2012 V1 - Rauch Dunkel Weizen - Patrick Adriaans & Vincent Werner
« Reactie #6 Gepost op: 03-11-2012 20:04 u »
Met onderstaand recept hebben Patrick Adriaans en Vincent Werner de eerste prijs
behaald in de vrije klasse OBBK 2012 met 93 punten.

Recept ontwikkeld door: Vincent Werner


Commentaar keurmeester:
"Mooi schuim / subtiele rooksmaak waarneembaar, niet overheersend /
smaak complex, maar in balans / interessant 'hybride' type /
Goed bier, doordrinkbaar, uitnodigend / Uitstekend experiment!"
Visueel: 15 van 15 punten
Geur: 23 van 25 punten
Smaak: 14 van 15 punten
Vrije klasse: 23 (9 + 14) van 25 (10 + 15) punten
Mondgevoel: 5 van 5 punten
Nasmaak: 13 van 15 punten


Voor 21 l:

Begin SG: 1051
Eind SG: 1010
EBC: 30,6 (berekend met Beersmith)
IBU: 15,5 (berekend met Beersmith)

Kooktijd: 120 minuten

De gerookte tarwemouten heb ik zelf gemaakt door licht tarwemout (3 EBC) op een BBQ met (voor iedere soort apart)
appel-, kersen- en pecan-aromahout te roken gedurende (ieder) 30 minuten. EBC's van deze mouten zijn geschat.


Ingredinten:
1,00 kg       Pilsner (2 Row) Bel (3,0 EBC)                          21,51 %       
0,90 kg       Munich Malt (15,0 EBC)                                   19,35 %       
0,87 kg       Wheat Malt, Bel (3,0 EBC)                               18,71 %       
0,60 kg       Cherry Smoked Wheat Malt (10,0 EBC)           12,90 %       
0,50 kg       Wheat Malt, Dark (15,0 EBC)                           10,75 %       
0,28 kg       Apple Smoked Wheat Malt (10,0 EBC)               6,02 %       
0,20 kg       Cara-Kristal (120,0 EBC)                                   4,30 %       
0,15 kg       Crystal Wheat Malt (150,0 EBC)                        3,23 %       
0,10 kg       Pecan Smoked Wheat Malt (10,0 EBC)              2,15 %       
0,05 kg       Carafa Special III (Weyermann) (1400,0 EBCG) 1,08 %       
22,50 g    Tettnang [3,80 %]  (120 min)                        10,2 IBU     
10,00 g    Tettnang [3,80 %]  (60 min)                            4,2 IBU       
  5,00 g    Tettnang [3,80 %]  (15 min)                            1,1 IBU       
2,00 tsp      Yeast Nutrient (Boil 10,0 min)                                 
1 Pkgs         Wyeast #3638 Bavarian Wheat (Activator); starter 0,75 l                 


Maischschema: dubbele decoctie
Voor beide decocties is 1/3 dikke deel van de maisch genomen.

- Inmaischen met 16 L water op 39 C  (foutje; had eigenlijk 37 C  moeten zijn).
- Verwarmen met 1,0 C /min naar 45 C , 10 min. rusten.
- Verwarmen met 0,5 C /min naar 50 C , 15 min rusten.
- Verwarmen met 0,5 C /min naar 53 C

- 1e Decoctie (dik): 1/3e deel, rest (2/3) maisch rust bij 53 C .
    - Verwarmen met 1,0 C /min tot 70 C , 10 min. rusten, jod. test: negatief
    - Met 1,0 C /min aan de kook brengen, 40 min. koken

- Decoctie bij rest gevoegd, gecombineerde temperatuur 61 C, bijverwarmd tot
  64 C, 15 min. rusten

- 2e Decoctie (dik): 1/3e deel, rest (2/3) maisch blijft rusten bij 64 C.
    - Verwarmen met 1,0 C /min tot 70 C, 20 min. rusten, jod. test: negatief
    - Met 1,0 C /min aan de kook brengen, 30 min. koken

- Decoctie bij rest gevoegd, gecombineerde temperatuur 67 C , bijverwarmd tot
  70 C , 30 min. rusten, jod. test: negatief.

- Afmaischen 10 min. bij 78 C.

- Gespoeld met 23 L water 78 C.


Het wort is na koelen en vr toevoeging van de giststarter belucht met pure zuurstof uit een blik via
een beluchtingsteentje gedurende 30 sec.

Vergist op 20 C.



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags: