Bières de Garde (ambree) (F)

Gestart door Jacques, 03-10-2004 00:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Bières de Garde (ambree) (F)


Zwaarte
SG 1060 - 1080     Plato 15 - 20

Bitterheid
15 - 25 EBU

Kleur
25 - 30 EBC

Smaakomschrijving
Geur: fruitig en soms iets hoppig
smaak: fruitig, zoetig, soms caramelachtig, moutbitterig, soms muffe kelder-achtig
Mondgevoel:plakkerig, soms wat wrangig
Nasmaak: fruitig, caramelachtig, soms droog, bitterig en/of wranig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Hopmans

Datum Keuring: 14-05-2005
Keurmeester N. Vonk
83 punten
Biertemperatuur: kamer (Vind ik zelf ook de ideale temperatuur voor dit bier)
Correcte presentatie
Vulhoogte: vol
Koolzuur: constante stroom
Helderheid: Briljant
Schuimkraag: Romig
Schuimstabiliteit: Stabiel blijvend

Wel in een Duvelglas of ander bokaal schenken!
Het is extreem zoet bier.
Het kan zo weer instorten in een verkeerd glas.

Geur en smaak associaties
Licht fruitig
matige karamel
Redelijk kruidig
moutig
Sterk honing zoetig

Creativiteit
redelijk

Basissmaak
Zoet

Mondgevoel
Middelmatige hoeveelheid koolzuur
Sterk plakkerig mondklevend
Matig vettig

Nasmaak
Matig tot sterk verwarmend
Matig caramelachtig
Matig fruitig
Matig kruidig
Sterk zoetig moutig

Geen afwijkingen

Opmerkingen keurmeester:

-Mooi bier bij uitschenken
-Complexe uitnodigende geur
-Zoet, maar niet te plakkerig
-Vol, toch doordrinkbaar

GOED BIER !

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Louis Schager ( Hoppie )
Bron van het recept: Eigen ontwerp.
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: Discussie recepten
Naam brouwsel: Provisiebier
Biertype: Biere de Garde Ambree
Begin SG: 1080
Eind SG: 1028
Kleur (berekend): 29 EBC
Berekende bitterheid: 23 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 23 liter wort/bier

Mout
1000  gram       13 %      Pilsmout                3 EBC
4955  gram      65,2%     Pale Ale                 7 EBC
 400   gram       5,3%      Munichmout         17 EBC
 250   gram       3,3%      Cara-Munich       120 EBC
 500   gram       6,6%      Mais                      1 EBC
 500   gram       6,6%      tarwe                    4 EBC
7600  gram       totaal

Water
19 L maischwater
21 L spoelwater

Maischschema
52ºC   10 min.
63ºC   30 min.
73ºC   20 min.
78ºC   01 min.

Hop
30 gram    Golding                         4,5 % alfa    bloemen      kooktijd 60 min
13 gram    Hallertau Hersbrucker       2,5 % alfa     bloemen      kooktijd 60 min
10 gram    Saaz                            3,0 % alfa     bloemen      kooktijd 10 min

Kruiden
3  gram     Koreander                                                          kooktijd 1  min
1  gram     Komijnzaad                                                        kooktijd 1  min
2  stuks     Kruidnagel                                                          kooktijd 10 min

Overig
1 sinaasappel zonder schil en pit                                           kooktijd 5  min
1 pot bloemenhoning                                                           kooktijd 5  min

Zout
3 gram

Iers mos
7 gram

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist:  Windsor

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   5  dagen bij  20 ºC
lagering        14 dagen bij  18 ºC

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 58% EU
Vergistingsgraad: 65%
Extractgehalte: 19.251 graden Plato
Alc. 7,5 %vol. max.




Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Eijndeloos

Bij deze het recept waarmee ik dit jaar (2012) in de klasse D de derde prijs op het ONK gehaald heb. Op het forum ben ik meer een lezer dan een schrijver, maar wat brouwen betreft zit ik niet stil. Dit was mijn eerste deelname aan een wedstrijd... Het recept werd vlug vlug geïmproviseerd van restjes die ik nog had liggen en werd zonder BrouwVisie of andere software in elkaar gedraaid. Het recept ziet er dus niet echt gelikt uit ;). Het bier werd gebrouwen op 1 oktober 2011.

Ingrediënten voor 10 liter (begin SG 1065):
2025 g Pilsmout 3 EBC
635 g Viennamout 15 EBC
15 g Zwartmout 1400 EBC
100 g Bruine basterdsuiker

Maischschema (beslagdikte: 3,5 l/kg):
50 graden C, 30 min
67 graden C, 60 min (tot negatieve jodiumproef)
78 graden C, 10 min
Hierna heb ik gespoeld tot ik 14 liter wort overhield ivm kookverlies etc..

Kookschema
28 g Saaz 2,8%a 90 min
3 g Hallertauer Perle 6,8%a 15 min
3 g Hallertauer Perle 6,8%a 10 min
3 g Hallertauer Perle 6,8%a 5 min

Vergisting
Gist: Safale US05
Hoofdvergisting: 5 dagen bij 20 ºC
Navergisting: 21 dagen bij 15-16 ºC
Begin SG: 1066 g/l
Eind SG: 1009 g/l

Bottelen/rijpen
Bottelsuiker: 8 g/l
Rijpen gebeurde enkele maanden lang in de kelder bij zo'n 10-12 ºC



Voor de discussie over dit recept zie hier.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.