Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Pale Ale (American)  (gelezen 15425 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.379
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Pale Ale (American)
« Gepost op: 02-10-2004 21:26 u »
Kenmerken biertype Pale Ale (American)


Zwaarte
SG 1044 - 1057     Plato 11 - 14,25

Bitterheid
20 - 40 EBU

Kleur
8 - 22 EBC

Smaakomschrijving
Geur: grapefruit-citrus en fruitig
Smaak: hopbitter, fruitig, moutig
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: fruitig, marmelade, citrus-hoppig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Uncle Sam APA
« Reactie #1 Gepost op: 06-10-2004 11:04 u »
Naam brouwer: A3 (Serrebrouwerij Het Witte Paard)
Bron van het recept: eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1227.0.html

Naam brouwsel: Uncle Sam APA
Biertype: American Pale Ale
Begin SG: 1049
Eind SG: 1011
Berekende kleur: 15 EBC
Berekende bitterheid: 35 EBU

Mout & suiker
1920 gram   89,3 %   Viennamout   8 EBC
120 gram   5,4 %   Pilsmout   3 EBC
120 gram   5,4 %   CaraMünich (Cara120)   120 EBC

Water
7,3 L maischwater
11,0 L spoelwater

Maischschema
10 min   65 gr C
70 min   67 gr C

Hop
15,38 gram   Cascade   4,3 % alfa   pellets   kooktijd 75 min
9,62 gram   Cascade   4,3 % alfa   pellets   kooktijd 30 min
7,69 gram   Cascade   4,3 % alfa   pellets   kooktijd 10 min
15,38 gram   Cascade   4,3 % alfa   pellets   dry hop (toevoegen tijdens lagering)

Kruiden of andere toevoegingen
Geen

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist: Cooper’s Ale gedroogde gist

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 3 dagen bij 20 gr C
lagering 21 dagen bij 20 - 15 gr C

Bijzonderheden:

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
ONK 04 - Amerikaanse Pale Ale
« Reactie #2 Gepost op: 25-05-2004 02:29 u »
Hier het recept voor de Amerikaanse Pale Ale waarmee een vierde plaats werd behaald in de A-klasse op het ONK 2004. (83 punten)
Ik heb begrepen dat dit het allereerste recept op deze site is geweest,  op 3 november 2001 geplaatst door Jan-Willem (JWVG).
Wat meer info is te vinden op de thread APA & Oertiep.

Recept teruggerekend naar 10 liter:

  880 gr Pilsmout 3ebc ( Gebruikt in verband met tekort aan Palemout)
1200 gr Palemout 7 ebc
   80 gr Cara Crystal 120 ebc

HOP: Cascade bloemen 6%

16 gr Cascade na 10 min.
10 gr Cascade na 30 min.
14 gr Cascade Dry Hopping - Na de hoofdgisting van 6 dgn bij 19º

Gist: Danstar Nottingham.

maischschema: 50º/10 min (4 ml melkzuur 80% toegevoegd)
                  60º/60 min
                  75º/20 min - spoelen met water van ca. 80ºC.

Kooktijd: 90 min.

SG bij aanvang: 1046
Eind SG          : 1005
 Gistings temp. ±18/19º- 3 dgn lageren bij 15º C.
Gebotteld met 2,8 gram suiker per fles.

Theo



Discussie over dit recept kan hier gevoerd worden.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.037
  • Land: nl
ONK 08 A3 - American Pale Ale - Tjerk Dijkstra
« Reactie #3 Gepost op: 02-06-2008 21:39 u »
Brouwer: Tjerk Dijkstra
Soort: American Pale Ale
Start SG: 1060
Eind SG: 1013
kleur: 20 EBC
Bitterheid: 27 IBU
Schaal: 15 L

Mout
2500g  Pilsmout 3 EBC (70%)
340g   Aroma Amber 50 EBC (10%)
170g   Tarwemout (5%)
540g   Kristalsuiker (15%)


Water
9 L Maischwater
9 L Spoelwater

Maischschema
15 min 60 °C
40 min 66 °C
5 min 77 °C
spoelen

Hop
13g  Target 10% 75 min
25g  EK Goldings 4,8% 15 min

Gist
Safale us-56 (2 zakjes)

Hoofdvergisting 13 dagen 16 °C (tot 1014)
Lagering 5 dagen 10 °C (tot 1013) Inclusief 25g Cascade 5,5% koudhoppen
Gebotteld met 8g/liter suiker.


A3 ONK 2008 met 89 punten. Opmerking: .... (komt nog)



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.048
  • Land: nl
  • Back in business!
OBBK 09 A1 - APA - Caspar
« Reactie #4 Gepost op: 06-10-2009 21:40 u »
Met het onderstaande recept heb ik het OBBK 2009 gewonnen.

Het is wederom een van mijn befaamde "proefbrouwsels". Het bier is gebrouwen met Nieuw Zeelandse Saaz hop, de smaak van deze hop is erg vergelijkbaar met Amarillo vind ik persoonlijk. De berekende bitterheid is 60+, maar de werkelijke bitterheid zal ergens voor in de 40 hebben gelegen (mede vanwege de ouderdom van ruim 5,5 maand na bottelen). Ik heb het bier altijd in de koelkast bewaard en omdat het bier nog uitstekkend (citrus) hoppig rook en smaakte heb ik hem ingezonden als een APA. Enkele forummers hebben dit bier geproefd tijdens het pre-ONK :proost:... maar toen vond ik hem te jong en te overheersend hoppig.

Ik vind het ook mooi dat dit bier heeft gewonnen ondanks de score van 82 punten. In de finale worden de beste bieren nogmaals blind geproefd door een groep van keurmeesters en de lekkerste wint. Het grote nadeel van scores is dat ze slechts door 1 individu worden toegewezen.

American Pale Ale

A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):           9.50    Wort Size (L):      9.50
Total Grain (kg):         1.92
Anticipated begin SG:          1.050    Plato:             12.33
Anticipated EBC:          16.7
Anticipated IBU:          63.8 (werkelijk veel lager ± 40 tot 45)
Brewhouse Efficiency:       68 %
Wort Boil Time:             90    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 20.9     0.40 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
  5.2     0.10 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 34.8     0.67 kg.  Palemout 7 - Dingemans        België         1.037      8
 34.8     0.67 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      3
  4.3     0.08 kg.  Caraamber - Weyermann         Duitsland      1.037    106

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  3.33 g.     Perle                             Whole    6.80   5.3  First WH
  4.17 g.     Magnum                            Whole   15.10  15.3  60 min.
  6.67 g.     Perle                             Whole    6.80   8.5  30 min.
  6.67 g.     Perle                             Whole    6.80   6.7  20 min.
  3.33 g.     Centennial                        Pellet   7.20   2.3  10 min.
  3.33 g.     Centennial                        Pellet   7.20   0.3  1 min.
  5.00 g.     Saazer                            Pellet   7.10   9.5  60 min.
 15.00 g.     Saazer                            Pellet   7.10  14.1  15 min.
  5.00 g.     Saazer                            Pellet   7.10   1.9  5 min.
 15.00 g.     Saazer                            Pellet   7.10   0.0  Dry Hop


Yeast
-----

Wyeast 1968 London Extra Special Bitter (20 ºC)

Commentaar
-----

Visueel 12/15: Inclusief een puntje aftrek voor de vulhoogte (zucht :clownsmile:)
Geur 20/25: Sterk Citrus, matig fruitig, matig hoppig, zwak geoxideerd.
Smaak 21/25: Matig tot sterk citrus, matig hoppig, zwak moutig.
Basissmaak 9/10: Volgens soort, bitter.
Body 4/5: Volgens soort.
Mondgevoel 4/5: Volgens soort, zwak droog, zwak samentrekkend.
Nasmaak 12/15: Matig tot sterk bitter/hoppig.

Prima American Pale Ale. De Amerikaanse hop is duidelijk aanwezig in geur en smaak. Lekker.




Voor de discussie over dit recept zie hier.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
ONK 11 A1 APA - Henielma
« Reactie #5 Gepost op: 30-05-2011 23:33 u »
Hierbij mijn winnende recept in de klasse A met 92 punten. Ik ben er blij mee.

De opmerking van de keurmeester was:
Mooie American Pale Ale.
Fijne citrus associatie in de hopgeur.
Mooi in balans: hop / zoetheid.

Naar aanleiding van de Lagunitas podcast van Jamil heb ik eerst een samenvatting van die podcast gemaakt. Verder heb ik volgens mij gekeken naar de variant van De-Geert. Dit is de tweede keer dat ik dit bier gemaakt heb. De eerste variant was ongeveer gelijk.

Let op de hoge maischtemperatuur. Het was de bedoeling om na de vergisting op 1019 te eindigen en dat is gelukt.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptI72 Lagunitas Indian Pale Ale 2
Brouwdatum5-3-2011
BiertypeIndia Pale Ale
Volume25,0 liter
Gewenst begin SG1060 g/l
Berekende kleur23 EBC (Morey)
Berekende bitterheid47 IBU (Garetz)


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement72%
Totaal brouwwater35,7 liter
Beslagdikte3,83 l/kg
Maischwater27,0 liter
Spoelwater8,7 liter
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Palemout 78805,641
Tarwemout360,423
Munich mout 151660,423
Aromamout (Amber 50)4940,282
CaraMunich (Cara 120)12340,282


Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Beta amlyse700903,83
Uitmaischen781053,83


Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Merkur6Hopbellen606026
Centennial10,5Hopbellen302712
Amarillo8,5Hopbellen30279
Cascade8,6Hopbellen1370
Centennial10,5HopbellenDry220
Cascade8,6HopbellenDry220


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 1028 London Ale
GistvormVloeibaar
Volume starter (l)2 liter afgegoten
Roertijd (uur)48 uur
Temperatuur starter (gr. C)20


Het maischwater heb ik als volgt samengesteld:
30% osmosewater
70% kraanwater
36,5 gram gips
16 gram kalk

De pH na 5 minuten maischen was volgens mij 5,2 .. 5,3 zonder verdere aanpassingen.

En uiteraard nog het verloop van de vergisting:


De rode curve is de vergistingstemperatuur van het jongbier en de paarse curve is de hevigheid van de vergisting.

Na vier dagen de koudhop in het vergistingsvat erbij gedaan. Dit bij een SG van 1023. Een week later gebotteld met 5,4 gram suiker om op 2,4 Vol% CO2 uit te komen

Offline DD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Land: de
OBBK 2012 A3 American Pale Ale Chris Aarsen
« Reactie #6 Gepost op: 29-09-2012 17:44 u »
Bij deze het recept van mijn  FRUITIG LIESJE.  De American Pale  Ale  waarmee  ik een 3e plaats in de Klasse A heb gehaald
tijdens het OBBK 2012. Het recept geldt voor het maken van 40 l bier.

Moutstort:

Maris Otter Mout          7500 gram        4 EBC
Tarwemout                   1150 gram       3  EBC
Caramünichmout            900 gram    110 EBC
Special B mout                250 gram    350 EBC

Hopstort:

Cascade            20 gram    6,6% Alfa.      90 min     Maischhopping
Cascade            20 gram    6,6% Alfa       90 min     FWH
Cascade            20 gram    6,6% Alfa.      90 min     Bitterhop
Cascade            20 gram    6,6% Alfa.      60 min     Bitterhop
Amarillo             20 gram    6,7% Alfa       40 min     Bitterhop
Amarillo             20 gram    6,7% Alfa.      20 min     Aromahop
Amarillo             20 gram    6,7% Alfa.      10 min     Aromahop
Amarillo             20 gram    6,7% Alfa         0 min     Koud hop


Maischen

1 traps fusie:  90 minuten bij 67 graden celsius


Filteren.

Bier 2x zo snel gefilterd dan normaal.

Koken:

90 minuten


Vergisting:

Gerbruik gemaakt van 2 liter giststarter Wyeast American Ale  1056

Begin SG 1047
Eind SG  1007

Lekker biertje met een prettige hopsmaak, maar door de snelle filtering wel iets minder rendement dan normaal.



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags: