Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Lambiek (Oude) (B)  (gelezen 8307 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.379
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Lambiek (Oude) (B)
« Gepost op: 02-10-2004 20:25 u »
Kenmerken biertype Lambiek (Oude) (B)


Zwaarte
SG 1051 - 1056     Plato 12,7 - 14

Bitterheid
11 - 20 EBU

Kleur
12 - 25 EBC

Smaakomschrijving
Geur: rins, zuur
Smaak: sherry, zuur, rabarber
Mondgevoel: samentrekkend
Nasmaak: rabarberachtig en zeer complex

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.379
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
ONK 06 A1 Oude geuze-lambiek - Bram Hoogesteger
« Reactie #1 Gepost op: 18-06-2007 23:15 u »
Naam brouwer:  Bram Hoogesteger
Biertype: oude geuze - lambiek
Brouwdatum: 23 oktober 2003

Omvang brouwsel: 15 liter

Storting
2000 g pilsmout
500 g zuurmout
510 g tarwevlokken
180 g cara 150 EBC

Maischwater: 25 liter
Spoelwater: 7 liter

Maischschema
53º C  15 min
61º C  15 min
70º C  45 min
78º C  3 min

Hop
30 g Challenger (oud)

Koken: 120 min

Gist
Opgekweekt uit fles Oude Geuze van Drie Fonteijnen. De giststarter 4 weken van te voren aangemaakt.
De giststarter rook heel speciaal, verdacht? Een beetje zwavelachtig, azijnachtig. Toch aan het brouwen geslagen.
Omdat na twee volle dagen er nog geen gistactiviteit waarneembaar was een zakje Brewferm korrelgist toegevoegd. Na 16 uur het jongbier in een andere fles overgezet in verband met het doorslaan/overlopen van het waterslot.

Na 6 weken het bier overgeheveld in aan andere fles. SG 1014.

Drie weken later het bier gebotteld met 5 gram suiker per liter. SG 1014.


Resultaten
ONK 2004  77 punten 11e van 58 inzendingen in klasse.
ONK 2005  73 punten 13e van 104 inzendingen in klasse. Een te ‘harde’ zure smaak. Het zuur overheerst alles, terwijl in een lambiek ook iets zoets heeft.
ONK 2006  89 punten 1e van 69 inzendingen in klasse.



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Tags: lambiek