Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Kölsch (D)  (gelezen 12494 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.033
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Kölsch (D)
« Gepost op: 02-10-2004 20:20 u »
Kenmerken biertype Kölsch (D)


Zwaarte
SG 1041 - 1048     Plato 10,25 - 11,9

Bitterheid
20 - 30 EBU

Kleur
10 - 17 EBC

Smaakomschrijving
Geur: neutraal tot hoppig
Smaak: soms moutig, licht fruitig
Mondgevoel: iets samentrekkend/droog door koolzuur en laag restsuikergehalte
Nasmaak: bitterig en soms moutig of bloemachtig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.968
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Vier Broeders Kölsch
« Reactie #1 Gepost op: 04-11-2004 09:36 u »
Naam brouwer: De vier Broeders (A3) (Amateurbrouwerij De Vier Broeders)
Bron van het recept: Eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,677.0.html

Naam brouwsel: De Vier Broeders Kölsch
Biertype: Kölsch
Begin SG: 1048
Eind SG: 1008
Berekende kleur: 5 EBC
Berekende bitterheid: 16 EBU

Mout & suiker
1590 gram    88,6%   Pilsmout   3 EBC
200 gram   11,4%   Tarwemout   4 EBC

Water
6,29 L maischwater
9 L spoelwater

Maischschema
35 min   62 gr C
30 min   71 gr C
5 min   78 gr C

Hop
6,5 gram   Hallertau   5,4% alfa   pellets   90 min
6,5 gram   Saaz   2,9% alfa   pellets   90  min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist: Wyeast 2565 Kölsch vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 7 dagen bij 15 gr C
lagering 21 dagen bij 15 gr C

Bijzonderheden:

Offline Schuimpie

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
  • Zoals het biertje thuis smaakt smaakt het nergens
ONK 06 A2 Kolsch - Rob Meijer
« Reactie #2 Gepost op: 13-06-2007 23:02 u »
Hier dan eindelijk een antwoord van een prijswinnaar uit Arnhem:

ONK 2006 A 2 Kolsch

A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
-----------------------------------------------------------------------------
Batch Size (L):          20.00    Wort Size (L):     20.00
Total Grain (kg):         4.00
Anticipated begin SG:          1.047    Plato:             11.57
Anticipated SRM:           3.2
Anticipated IBU:          33.9
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential SRM
-------------------------------------------------------------------------------
 80.0     3.20 kg.  Pils mout                     België         1.037      3
 20.0     0.80 kg.  Tarwe mout                 België         1.038      2

Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-------------------------------------------------------------------------------
 20.00 g.     Brewer's Gold                Whole    7.00  23.0  90 min.
 10.00 g.     Saaz                               Pellet     6.00  10.9  90 min.

Yeast
------------------------------------------------------------------------------
België  Brewferm Bovengistend

Water Profile
-------------------------------------------------------------------------------
Profile:           Arnhem-Zuid

Calcium(Ca):             63.0 ppm
Magnesium(Mg):           7.5 ppm
Sodium(Na):              13.0 ppm
Sulfate(SO4):             0.0 ppm
Chloride(Cl):             0.0 ppm
biCarbonate(HCO3):     0.0 ppm

pH: 7.00

Notes
-----------------------------------------------------------------------------
Maischwater en spoelwater aangezuurd tot pH 5,3. Na het koken had ik 20ltr
wort met een SG van 1048. Gisting met Brewferm bovengistende korrelgist.
Gisting was na 2 dagen over (1014) daarna nog 5 dagen laten bezinken.
Gebotteld (1013) met 7 gram suiker per liter.
Brouwdatum 12-12-05 . Botteldatum 19-12-05. Keurdatum 20-05-06

Awards
-------------------------------------------------------------------------------
2e prijs ONK 2006 A klasse  Rob Meijer  88 punten



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 300
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
ONK 09 A3 Kölsch
« Reactie #3 Gepost op: 07-06-2009 22:05 u »
Dit bier heeft op het ONK 2009 met 87 punten, de 3e prijs gewonnen.
Een van mijn favoriete bieren die ik regelmatig brouw.
Voor de derde keer op rij een Kölsch ingezonden.
De vorigen met de Wyeast Kölsch gist.
Nu voor het eerst met korrelgist en in de prijzen.  :weetniet::hoera:



Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptKolsch
Brouwdatum07-10-08
BiertypeKölsch
Aantal liters25
Gewenst begin SG1048 (5.0 vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater35.56 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater20.6 liter
Spoelwater15 liter
Kooktijd80 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid28 EBU (Ray Daniels)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC85.0 %4377 gram3 EBC
Tarwemout15.0 %772 gram3 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Spalter Select (D)5.4 %30 gram80 min.26 EBU
Hallertau Hersbrücker4.0 %10 gram40 min.5 EBU
Hallertau Hersbrücker4.0 %20 gram10 min.4 EBU



Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd als


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
153°C10 minuten4.00 l/kg
262°C30 minuten4.00 l/kg
371°C15 minuten4.00 l/kg
478°C5 minuten4.00 l/kg



Hoofdvergisting op 18°
Lageren 2 weken op 13°



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Tags: kölsch