ONK 10 B2 - Dunkel Weizen - Raymond Oosterwijk

Gestart door Jacques, 30-06-2010 21:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Van Raymond ontving ik per mail zijn prijswinnend recept.



Recept dunkelweizen voor 32 liter.

Mout
4.2 kg Tarwemout 3 EBC
1.6 kg pilsmout 3 EBC
1.2 kg karamelmout 150 EBC

Hop
65 g Hallertau Herzbrucker bellen 3,4% (60 min koken)
20 g Hallertau Herzbrucker bellen 3,4% (15 min koken)

Gist
Wyeast 3068 Weihenstephan

Maischen
Maischwater 28 liter (1:4)
53 ºC 20 minuten
63 ºC 30 minuten
66 ºC 15 minuten (tot jodium negatief)
78 ºC 2 minuten

Spoelwater blijf ik gebruiken totdat in mijn kookketel voldoende heb gevuld.
Denk dat ik zo'n 15 l spoelwater steeds gebruik.
Ik maak mijn spoelwater in een elektrische ketel die ik op hoogte heb staan.
Het water hevel ik dan direct in het spoelvat.

Koken
60 minuten koken

Laatste kwartier toegevoegd
20 g hop
1/2 banaan (in kleine plakjes gesneden)
10 kruidnagels
Iers mos

Giststarter
Ik gebruik geen echte giststarter. Ik gebruik de Wyeast XL verpakking die ik na opstarten direct toevoeg.

Gisting
Begin SG 1.056
Eind SG 1.012

De-Geert


RobinB

Hey, was dit ook niet degene die vorig jaar een banaan aan zijn quadrupel had toegevoegd omdat de keurmeester dat zei?

Yep:
Citaat van: Raymond Oosterwijk op 14-06-2009  14:50 uIk ben ermee begonnen nadat ik een keer een weizen bier heb gemaakt met de Wyeast weihenstephan gist. Nadat ik dit bier bij een keuring heb ingeleverd kreeg ik de reactie dat het een prima bier was alleen werd de banaan en kruidnagel gemist.
Ik dacht: dit gebeurt me niet nog een keer.

Briljant! :)

Heb zelf overigens ook wel eens kruidnagel toegevoegd bij een weizen, maar beviel me niet...

De-Geert

Geniaal inderdaad.
Als het werkt, werkt het.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.