Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Bitter (Ordinary & Best (GB))  (gelezen 8556 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.379
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Bitter (Ordinary & Best (GB))
« Gepost op: 02-10-2004 13:27 u »
Kenmerken biertype Bitter (Ordinary & Best (GB))


Zwaarte
SG 1033 - 1044     Plato 8,25 - 11

Bitterheid
30 - 40 EBU

Kleur
10 - 25 EBC

Smaakomschrijving
Geur: hop
Smaak: bitter, iets moutig-fruitig (hopkarakter door dry hopping met Engelse bitterhop)
Mondgevoel: droog en soms wrangig
Nasmaak: bitter tot zeer bitter

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Hoopoe Best Bitter
« Reactie #1 Gepost op: 19-01-2005 11:39 u »
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Adrie
Bron van het recept:    Eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1980.0.html

Naam brouwsel:   Hoopoe Best Bitter
Biertype: Best Bitter
Begin SG: 1040
Eind SG:   1013
Kleur (berekend):      20 EBC
Berekende bitterheid: 31 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
940 gram    59%    Pilsmout                 3 EBC
380 gram    24%    Münichmout           15 EBC
150 gram    10%    Maisvlokken             1 EBC
80 gram       5%    CaraMünichmout   120 EBC
40 gram       2%    Aromamout          112 EBC

Water
6,0 L maischwater
7,3 L spoelwater

Maischschema
15 min   50 gr C
90 min   66 gr C

Hop
5,8 gram   Target         10,5 % alfa   pellets   kooktijd   75 min
3,9 gram   Challenger      6,9 % alfa   pellets   kooktijd   75 min
5,8 gram   Fuggles         5,0 % alfa   pellets   kooktijd   10 min
5,8 gram   E.K. Goldings      4,7 % alfa   bloemen   kooktijd   5 min
5,8 gram   Fuggles         5,0 % alfa   pellets   dry hop

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Danstar Windsor   gedroogde gist, 1 gram gist per liter wort

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   2   dagen bij 21 gr C
lagering   14   dagen bij 16 gr C

Bijzonderheden: Eigenlijk moet dit biertype gebrouwen worden met Pale mout, maar omdat ik die niet (tijdig) voorhanden had heb ik het vervangen door 2/3 pilsmout en 1/3 Münichmout. Wil je het echt volgens de stijl doen, vervang de pilsmout en Münichmout dan door 1320 gram Pale mout.

Groeten,

A3

Tags: