Grunn en Texel "bier"

Gestart door MO, 18-11-2003 08:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MO

Eerder gepost in de bokbier thread:

Heb deze week bieren van Grunn brouwerij en Texelse brouwerij gedronken. Ten eerste: veel te duur (10 euro voor 5 flesjes en een glas, flesjes niet los te koop). Ten tweede: de witbieren zijn identiek, zelfs de tekst op het flesje is bijna identiek. Ten derde: het bier van de Grunn brouwerij (tot nu toe geproefd: bokbier, trippel en wit) zijn alle niet te zuipen. Laat de groningers zich maar bij jenever houden, want aan van een goed bier brouwen hebben ze geen verstand. Het witbier smaakte voornamelijk nergens naar, ws een veel te slappe gistsoort gebruikt, en het moest een Duitse Weissen voorstellen, dus zonder kruiden. De trippel en bokbier stonken naar een voor mij nieuwe maar duidelijk afwijkende lucht. De stank kwam ook naar voren in de smaak. Helaas kan ik niet precies duiden wat die afwijking was, maar naar een goed bier smaakte het zeker niet. Bah ende jammer. Heeft iemand info over identiek zijn van Texelse en Grunnse bieren?

gr
MO

Volgens mij worden in ieder geval sommige van de Grunnse bieren op Texel gebrouwen, dus de overeenkomsten die je proeft en ruikt zijn goed te verklaren. Jammer dat het bier niet smaakt. Vorig jaar was het Grunnse bokbier meer azijn dan bier, althans het flesje dat ik heb geproefd en dit is een traditie die ik ook van de Texelse ken.
Toch lees ik regelmatig uitstekende kritieken over het Texelse bier. Zijn dat dan speciale recensieflesjes??

Groeten,

A3

De grunnen stadsbrouwerij staat op texel. Ik denk dat het dezelfde is als de texel brouwerij. ik kon trouwens (gelukkig) wel een losse kopen. Blij dat ik geen sixpack had!!!

Hoi Martin,

Met 't goede been uit bed gestapt?
1. ligt meer aan jouw leverancier denk ik, bij mij zijn ze zeker makkelijk los te koop en ook niet te duur.
2. Zou best kunnen, zijn etiketbieren ten slotte.
3. Ok ik pak de knuppel even op: het is een brabantse brouwmeester (meester?) in Noord-Holland, weinig Gronings aan.
Echt gronings bier is overigens niet te koop omdat er domweg geen commerciele brouwerijen zijn in Grunn.....
Zoals al gemeld staat de Groningse stadsbrouwerij inderdaad op Texel. Het verhaal dat men nog een pand zoekt in de stad is in principe ook flauwekul, door de overcapaciteit gaan ze heus niet van Texel weg.

Overigens vind ik de bok prima te drinken itt vorig jaar, toen had ik ook een vreselijk zure. Het is een feit dat ze zeker problemen met infecties hebben, gevolg van gebruik van korrelgist?   Ik heb laatst ook enkel de bok gekocht door goede kritieken, voor de rest koop ik niet meer van een brouwerij die mij te vaak een zuur bier voorschoteld.  

Herman

Nee Herman, geen problemen hoor, ik ben zo vrolijk als het maar zijn kan.
Ik ben echter wel voorstander van etiketten waar geen onzin op staat.  Ik zal het vanmiddag nog even nakijken maar volgens mij staat op het etiket dat Grunn bieren in Groningen zelf gebrouwen worden en dat is dus niet waar volgens jullie.
En ik heb de bieren in de Mitra (Texels bier) en in de plaatselijke slijterij, beiden in Stadskanaal gekocht, en daar was alleen een 5-pack met glas van 5 soorten beschikbaar. De beschikbaarheid zal in Groningen (en op Texel) zelf wel beter zijn, dat geloof ik graag. Maar het lullige (en consument voor de gek houdende) blijf ik vinden dat ik dacht  twee series streekbieren gekocht te hebben, terwijl het dus dezelfde bieren zijn. Ik sluit me (als ridder) aan in de kruistocht tegen etiketbieren. Ze mogen best bestaan, als er maar opstaat wat het moederbier is.
gr
MO

Ha Martin,

Ben je al lid van Pint? Zo niet, dan wordt dat de hoogste tijd, want  Pint strijdt al jaren tegen etiketbieren die als originele bieren op de markt worden gezet zonder nadere informatie en slechte informatie op etiketten.

Groeten,

Adrie.

MO

Ik denk ik start maar een nieuwe thread want ik heb de behoefte om meer van mijn smarten met jullie te delen. Wat wil het geval? Gisteren heb ik de "pilsen" op van Grunn en Texel. Die van Grunn heet Goudhaantje en die van Texel heet Texels Goud. Goudhaantje is volgens het etiket een oerpilzen, dit zou de oude benaming zijn voor de huidige Koelsch soort (wat een onzin). Texels goud is gewoon een Koelsch. Geef nu maar gewoon toe dat een microbrouwerij moeilijk kan investeren in koelcapaciteit, daarom lastig gewoon pils kan maken en daarom maar kiest voor de bovengistende Koelsch variant (korrelgist bij Brouwland verkrijgbaar).
En beide bieren waren volledig identiek. Een hele rare lichtbruine poep kleur, terwijl een Kolsch helder (licht)blond hoort te zijn. Troebel, maar dat moet kunnen. En beiden voornamelijk vies van smaak. Alsof je een hele dikke plak karton zit te verorberen. Inclusief een niet-subtiele, vieze bitter. Geen spoor van de vermaarde frisse Koelsch smaak. Helaas ik kan er niet meer van maken. Ik heb er nog een paar te proeven. Ik houd jullie op de hoogte.

gr
MO

Adrie

Ha Martin,

Het lijkt erop dat ze de weg helemaal kwijt zijn, daar op Texel. Jammer, dat doet de biercultuur in het algemeen en de reputatie van kleine brouwerijen in het bijzonder geen goed. Heb je je grieven ook naar Texel gestuurd?

Groeten,

Adrie.

MO

zou ik ze daar een plezier mee doen?

Adrie

Ach, het is voor hun allicht nuttig om te weten hoe het bier in het land valt. Het kan nooit kwaad om ze duidelijk te maken dat een bierkenner het niet pikt dat een Kolsch pils wordt genoemd of andersom en dat die bovendien nog niet eens op een Kolsch lijkt ook. Hoe denken ze ooit als brouwerij serieus te worden genomen als zij zo'n loopje nemen met de biercultuur.

En voor jou is het een leuke oefening om je genuanceerd uit te drukken  ;D ;)  ;D .

Groeten,

A3

MO

hmmm, misschien doe ik het wel. Je wordt overigens wel erg vaderlijk Adrie! Nog een paar weken dacht ik, dan mag je beginnen met opvoeden. Bij mij is het toch nutteloos. Ik ben misschien iets grof van tong, maar ik probeer wel duidelijk te zijn en mijn meningen zoveel mogelijk te motiveren.
gr
mo

Adrie

Ha Martin,

Duidelijk ben je inderdaad en dat waardeer ik zeer, zeker als dat gemotiveerd gebeurt. En ja, ik moet toch ergens beginnen met oefenen van het opvoeden, dus ik dacht, laat ik meteen maar moeilijk beginnen.

Groeten,

A3

Johannes

Ik dacht, laat ik er nog even een schepje bovenop doen: ik kreeg laatst een bier voorgeschoteld: Hanze blond! drie keer raden..... het zelfde verhaal (en smaak)als op het Grunn Oerpilzn etiket!
 
:lessmile: Wij Bierliefhebbende Groningers distantieren ons dan ook van Grunn bier in al z'n soorten en smaken  :weetbeter:

(afgezien dan van de Rode hoan die ik reeds heb gekocht misschien dat die wel te zuipen is)

Johannes

ps het bokbier van dit jaar is best lekker inderdaad.

Henk oet Paiz

Over smaak valt dus niet te twisten!

Onlangs een aantal keren een Grunn dreidubbel gedronken. Prima bier, ik ga ooit een poging wagen om deze gist te gebruiken.

Maar ja, ik ben ook een Drent ;D.

Groeten,

Henk  :proost2:

Edwin

Ha Henk  :proost:

Voor de gist hoef je misschien minder hard je best te doen dan je denkt. Op Texel gebruiken ze korrelgist voor de vergisting. Althans dat heb ik gehoord. Nu weet ik wel dat er verschillende soorten korrelgist zijn, maar zo heel moeilijk kan het niet zijn om een goede te vinden (bijvoorbeeld Safale-04)

Edwin

Jacques

Om nog even een duit in het zakje te doen: uit betrouwbare bron weet ik dat de bieren inderdaad identiek zijn en dat afhankelijk van de vraag of de bieren een etiket "Grun" dan wel "Texel" op de flessen wordt geplakt.
Ik vermoed dat de brouwerij in Groningen nog heel lang 'in oprichting' zal zijn.

 :degroeten: Jacques

JWVG

Ik ben afkomstig van Texel, en volgens mij klopt de informatie van Jacques en Herman inderdaad. Ik vond het bier soms best lekker (vooral de tripel), maar het klopt dat ze vaak last hebben van verontreinigingen. Toch loopt het daar als een tierelier, ze zijn 1 van de grootste 'kleine' brouwerijen in NL. Je vraagt je af wat dat zegt over de Duitse touristen die het merendeel van de afname voor hun rekening nemen (op Texel zelf). Dat is ook meteen de reden dat ze bij de brouwerij de neiging hebben om hun bieren Duitse kenmerken aan te wrijven (weizen, koelsch). Ik heb toevallig net een cadeaupakket van mij ouders gekregen, dus ik zal het maar weer eens proeven.

En ja, wat mij betreft kunnen jullie best kritisch zijn, al denk ik dat je het ook kunt overdrijven. Martin, ik zou wel eens een bier willen zien dat je lekker vindt  ;)

 :degroeten: JW.

MO

Alles wat ik zelf brouw natuurlijk (geintje)

JWVG

Ik heb gisteren mijn cadeaupakket van de Texelse bierbrouwerij maar eens opengebroken, en zal de komende dagen nog wel berichten over mijn proefervaringen. Gisteren heb ik de 'Skuumkoppe' geprobeerd. Nominaal is dat een dunkelweizen. Ik vond het echt een heel lekker biertje! Alleen: het had nix met dunkelweizen te maken. Eerlijk gezegd vraag ik me af hoeveel tarwe er echt in zit. Het had de kleur van een palm, prachtig helder (ook al niet echt volgens stijl), veel chocolade en carameltonen en een lekkere pittige, ietwat ruwe hopsmaak. Dat laatste is erg kenmerkend voor de brouwerij, en volgens mij komt dat o.a. door het gebruik van Brewers Gold. Ik zou er zeker nog wel een paar lusten! Qua klassificatie houdt het volgens mij het midden tussen een Belgische Pale Ale en een (vrij lichte) dubbel.

Mijn pakket is bij de brouwerij op Texel gekocht, dus het is relatief jong. Dat zou kunnen schelen bij de vergelijking met Martin's ervaringen.

Vandaag sta ik de hele dag in de keuken om de Thanksgiving maaltijd klaar te maken, dus plenty tijd voor meer proeven.

 :degroeten: JW.

MO

Ik ben het wel eens met je "Brewers Gold" stelling. Ik heb al eerder een bokbier van een thuisbrouwer collega geproefd, en die was ook met Brewers Gold, en wat blijkt ik houd helemaal niet van Brewers Gold, veel te a-subtiel en overdreven scherp bitter. Maar dat is dus alleen maar mijn smaak. Heb je verder geen raar "Nederlands" bijsmaakje geproefd, JW?
gr
MO

JWVG

Hommelbier gebruikt ook Brewers Gold, dat heeft ook zo'n typerend ruw smaakje. Soms kan ik dat inderdaad wel waarderen.

Nee, geen rare smaakjes, maar ik weet uit ervaring wel dat er nog wel eens wat geinfecteerde flesjes tussen zitten. We zullen zien bij de andere flesjes.

 :degroeten: JW.

TVERSCH



Wat betreft het bier van de Texelse brouwerij ben ik niet zo negatief als Martin, maar ik moet zeggen dat de geur van de meeste bieren niet tot drinken uitnodigt.
Het Texels Goud vind ik een heerlijk bier, maar de rest hoeft voor mij niet meer.
Mijn eerste indruk bij het inschenken was dat de lucht sterk overeenkwam met mijn eigen (slechte) brouwsels voor ik vloeibare gist ging gebruiken.
Toen de brouwmeester vertelde dat er altijd korrelgist wordt gebruikt was het een bevestiging van een vermoeden.
Dat de 'Grunn' bieren hetzelfde zijn als die van de Texelse brouwerij heeft iets te maken met de eigenaar van de brouwerij.
Dat smaken verschillen blijkt hier weer, want ik vind Brewers Gold juist een lekkere hopsoort.
En wat betreft de korrelgist Safale- en Edme moet ik zeggen dat deze mij  juist wel bevallen.
Groetjes,
Theo

MO

Van de week Texels Skuumkoppe En Grunns Hail en Zegen gedronken. En gelukkig, het viel deze keer mee. Wel weer identieke bieren. De geur was niet best, ik omschrijf het als vies-hoppig. De smaak was prettig zoet, subtiel in hop, heel licht caramel. Het moest een dunkel Weizen voorstellen, maar helaas miste het alle denkbare gistsmaken die daar bij horen. De Texelse was trouwens geinfecteerd. Moeilijk he, afvullen!
gr
MO

MO

oh ja, de tht datum van mijn geproefde (en te proeven, er staan er nog twee) grunn's en texelse bieren was 10/2004. Vers lijkt me dus, als ze 1 jaar aanhouden.
gr
MO

JWVG

*er staan er nog twee*

Mijn advies: stop proeven en spoel die twee flesjes door de gootsteen. Pijnig jezelf niet langer, ik kan het niet meer aanzien...

 :degroeten: JW.

JWVG

Ik ben nu bezig met de Texelse tripel. Zeker geen infectie, maar verder ben ik niet enthousiast over het bier. Ook ik ruik een luchtje dat ik vooral associeer met de (schaarse) keren dat ik korrelgist gebruikte. Verder zit er erg veel gistdepot in de fles, is het bier erg troebel met slechte schuimstabiliteit (sowieso weinig schuim). De smaak is bitter genoeg, zeker niet die harde bitterheid die de meeste bieren van deze brouwerij kenmerkt. Weinig hoparoma. Naast de beruchte gistlucht ook heel veel hogere alcoholen en fenolen, in een mate die meer bij een hele zware quadrupel past dan bij een vrij lichte tripel.

Het gekke is, dat ik deze tripel op tap bij de brouwerij heerlijk vond. Eigenlijk vind ik alle bieren van deze brouwerij van tap lekker (vorige week een bock in de Vlaamsche Reus), en heb ik meer moeite met de gebottelde versie. Ik vraag me toch af of er met het bottelen gewoon iets niet goed gaat. Dan denk ik dus niet zozeer aan infecties (die ook voorkomen), maar meer aan het toedienen van gist in slechte conditie of zo.

 :degroeten: JW.

Jacques

Hoi Jan Willem,

Van de brouwmeester heb ik een paar maanden geleden begrepen dat ze inderdaad gedroogde gist (korrelgist dus) gebruiken.
Vreemd is dat eigenlijk wel want je zou toch verwachten dat een professionele brouwerij zich wel kan permiteren om vloeibare gist (Wyeast) te gebruiken. Wyeast is vrij prijzig maar voor gezien de hoeveelheden die men ter plaatse brouwt mag dat toch naar mijn idee geen belemmering zijn.

 :degroeten: Jacques

MO

Precies Jacques, dat zit ik me nu al een tijdje af te vragen. In museumbrouwerij De Roos vertelde ze me dat ze alleen maar korrelgist gebruiken. De Speciaalbierbrouwerij in Oijen (PietKees Roeland) gebruikt ook alleen korrelgist. En ik snap er echt niets van: 10 euro voor een Wyeast en je brouwt er honderden liters van de heerlijkste bieren mee. Overigens heb ik ook het idee dat veel Nederlandse kleine brouwerijen geen aromahop gebruiken (geur van Oijen, geur van De Roos, geur van Texel) terwijl ook dat zulke ontzettende lekkere geuren kan geven, en dus ook veel lekkerdere bieren (tegen niet al te veel geld). Herinner je nog de geur van mijn Orval met aromahop?
gr
MO

JWVG

Dat geloof ik niet, Martin. Volgens mij is 1 van de euvelen van de Texelse bieren nou juist een overdaad aan Brewers gold later in de kook. Misschien is 1 van de redenen dat veel brouwers geen aromahop gebruiken dat ze naar Belgie kijken, waar over het algemeen minder aromahop wordt gebruikt (ik weet het - er zijn uitzonderingen). Ik denk ook niet dat aromahop automatisch lekkerder bier zou geven. In een witbier tref ik het lieve niet aan. Het hangt wat mij betreft toch echt van het type bier af.

 :degroeten: JW.


MO

Je hebt gelijk JW. Het gebruik van aromahop wordt door mij persoonlijk ervaren als heel heel heel erg lekker. Bv de originele Orval ruikt een beetje muf, en licht naar caramel en natuurlijk fris-zurig, maar niet naar hop (van 1 jaar oud dan, waar drooghop al is weggetrokken). In mijn kloon heb ik niet gedrooghopt maar wel aromahop toegevoegd, en iedereen vond hem veel lekkerder ruiken dan het origineel, ikzelf voorop. Nog een voorbeeld. Toen ik WM-d met WM-t vergeleek, vond ik de trippel veel lekkerder ruiken: in de dubbel neem ik geen aromahop waar, en in de trippel juist heel veel. Kortom: ik ben verzot op de geur van hop. Maar zoals ik al eerder heb gezegd: Brewer's gold vind ik vies, en dat is minstens een van de redenen dat ik de Texelse bieren niet lekker vind ruiken.
En Belgische bieren geen aromahop: WM-t, duvel, Rochefort,  witbieren? welke dan niet?
gr
MO

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.