Poll: Schep jij de hopharsen nog af?

Nee, nooit
- 58 (87.9%)
Soms, graag motiveren in een reactie op deze peiling
- 0 (0%)
Ja, altijd
- 0 (0%)
Hopharsen afscheppen? Wat is dat?
- 8 (12.1%)

Totaal aantal stemmen: 66


Pagina's:
Actions
  • #1 door Jacques Gepost op 26 Apr 2010
  • Zoals al eerder aangegeven deze week ben ik bezig om de online cursus op deze site drastisch te herschrijven.

    In de huidige cursus staat nog iets over het afscheppen van hopharsen tijdens de hoofdgisting. Ik denk deze passage helemaal wel te laten. Ik heb de indruk dat het afscheppen van hopharsen helemaal niet meer gedaan wordt. Klopt dit, of wordt er nog afgeschept.
  • #2 door Hopmans Gepost op 26 Apr 2010
  • Nee, dat is n van de eerste dingen die ik hier geleerd heb.
    Hop-harsen afscheppen is heel erg ouderwets en riskant.
    De hop-harsen zakken uiteindelijk naar de bodem van het vat naast de gist.
    Dit neem je niet mee met de hevel.
    Ik denk dat bijna niemand het afscheppen nog doet.


  • #3 door William Gepost op 26 Apr 2010
  • Tijdens het vergisten verwijder ik nooit hopharsen.

    Soms zie ik tijdens het wortkoken hopharsen op het kokend wort drijven. Deze schep ik wel af.

    Uit de vraagstelling is niet duidelijk op te maken wat je bedoeld maar ik vermoed dat je tijdens de vergisting bedoeld
  • #4 door Albertus Gepost op 26 Apr 2010

  • Als experiment heb ik de hopharsen wel eens verwijderd, maar ik kon geen verschil constateren.
    Ik doe het nooit.

    Bert
  • #5 door EBC Gepost op 26 Apr 2010
  • Nee nooit.

    En daarbij twijfel ik aan de term hopharsen. Want ook in een starter van slechts moutextract, ontstaat die bruine rand in de fles...
  • #6 door Jacques Gepost op 26 Apr 2010
  • Nee nooit.

    En daarbij twijfel ik aan de term hopharsen. Want ook in een starter van slechts moutextract, ontstaat die bruine rand in de fles...

    Het klopt dat je ook een bruine rand krijgt met alleen moutextract, maar die is wel veel lichter.
  • #7 door Jacques Gepost op 26 Apr 2010
  • Uit de vraagstelling is niet duidelijk op te maken wat je bedoeld maar ik vermoed dat je tijdens de vergisting bedoeld

    Uiteraard bedoel ik tijdens de hoofdgisting. Schuim weghalen tijdens het koken heb ik nog nooit gedaan.

    Overigens staat in de huidige cursus dat het afscheppen niet nodig is.
  • #8 door Ronnie Gepost op 26 Apr 2010
  • Schuim weghalen tijdens het koken heb ik nog nooit gedaan.
    In begin koken schuim ik wel af. Maar dat is vr hopgift. Dat is de onzuiverheden wegscheppen.
  • #9 door Jacques Gepost op 26 Apr 2010
  • In begin koken schuim ik ook af. Maar dat is vr hopgift. Dat is de onzuiverheden wegscheppen.

    Die raak je toch gewoon kwijt tijdens het filteren. Waarom zou je die tussentijds verwijderen?
  • #10 door Ronnie Gepost op 26 Apr 2010
  • Die raak je toch gewoon kwijt tijdens het filteren. Waarom zou je die tussentijds verwijderen?
    Het helpt tegen overkoken in begin als de kookketel wat te benepen is.
  • #11 door William Gepost op 26 Apr 2010
  • Overigens staat in de huidige cursus dat het afscheppen niet nodig is.

    Maar in de huidige cursus stond blijkbaar wel dat ze tijdens de hoofdvergisting verwijderd moesten worden :P.

    Die raak je toch gewoon kwijt tijdens het filteren. Waarom zou je die tussentijds verwijderen?

    Toen ik nog niet met een zeefje filterde wilde er nog wel eens iets meegaan naar het gistvat.
  • #12 door Jacques Gepost op 26 Apr 2010
  • Maar in de huidige cursus stond blijkbaar wel dat ze tijdens de hoofdvergisting verwijderd moesten worden :P.

    Nee, er staat nu dat de hopharsen afgeschept kunnen worden maar dat het niet nodig is. Die tekst is dus in feite nog steeds correct. Toch zal ik de tekst aanpassen en meer in overeenstemming brengen met onze huidige opvattingen.
  • #13 door Jacques Gepost op 26 Apr 2010
  • Toen ik nog niet met een zeefje filterde wilde er nog wel eens iets meegaan naar het gistvat.

    Dan ligt het onder in het gistvat. Dat is toch ook geen probleem.
  • #14 door Caspar Gepost op 26 Apr 2010
  • Ik zie er het nut ook niet van in... tijdens de primaire vergisting open ik het vat nooit.
  • #15 door SeekingBeer Gepost op 26 Apr 2010
  • Bij mij zit het altijd in gistingsflessen van 20 liter, zelfs al zou ik het willen hoe moet je dat afscheppen?

    Het kookschuim en die bruine drab schep ik vaak wel af, volgens mij is dat helemaal niet nodig nu ik beter filtermateriaal heb maar ja weg is weg.
  • #16 door RobinB Gepost op 26 Apr 2010
  • Nee, nooit. Nooit gedaan ook.

    Nee, er staat nu dat de hopharsen afgeschept kunnen worden maar dat het niet nodig is. Die tekst is dus in feite nog steeds correct.

    Het levert geen voordeel, maar wel risico.
    Ontraden is dan beter dan "gedogen"...
  • #17 door Jacques Gepost op 26 Apr 2010
  • Het levert geen voordeel, maar wel risico.
    Ontraden is dan beter dan "gedogen"...

    Dat ga ik nu ook doen.

    Overigens is het wel grappig om te zien dat de opvattingen hierover in de loop der jaren zo veranderd zijn. 20 jaar geleden werd er nog volop afgeschept.
  • #18 door EBC Gepost op 26 Apr 2010
  • Ik zou het geheel weglaten.

    Beginners zullen het verschil niet zien tussen hophars -dat zouden dan de donkerdere vlekken zijn, die slechts in het begin ontstaan?- en gist.

    Een mooie bovengist zoals Wyeast 3944 of 3787 moet natuurlijk niet afgeschept worden. Maar dat zullen ze dan wel doen! Voorkomen is beter dan genezen. En we moeten die rare dingen van vroeger uitbannen, niet met een mantel bedekken.
  • #19 door EBC Gepost op 26 Apr 2010
  • Dat ga ik nu ook doen.

    Overigens is het wel grappig om te zien dat de opvattingen hierover in de loop der jaren zo veranderd zijn. 20 jaar geleden werd er nog volop afgeschept.

    20 jaar geleden was het gemiddelde hobbybier ook niet te zuipen...het zou tegenwoordig niet meer geaccepteerd worden.
  • #20 door Jacques Gepost op 26 Apr 2010
  • Ik zou het geheel weglaten.

    Beginners zullen het verschil niet zien tussen hophars -dat zouden dan de donkerdere vlekken zijn, die slechts in het begin ontstaan?- en gist.

    Een mooie bovengist zoals Wyeast 3944 of 3787 moet natuurlijk niet afgeschept worden. Maar dat zullen ze dan wel doen! Voorkomen is beter dan genezen. En we moeten die rare dingen van vroeger uitbannen, niet met een mantel bedekken.

    Omdat in sommige (oudere) boekjes het een en ander te lezen is over het afscheppen wil ik er toch melding van maken. Maar ik vermeld er meteen bij dat het nergens voor nodig is en tegenwoordig niet meer gedaan wordt.

    En het klopt natuurlijk dat het zelfgebrouwen bier van nu vele malen beter van smaak is dan 20 jaar geleden. We hebben veel bijgeleerd...
  • #21 door kleine Minstreel Gepost op 26 Apr 2010
  • Nog nooit iets afgeschept. Soms vergisting in een mandfles en nu tweemaal in een emmer met waterslot en deze dicht gelaten tot er geen activiteit meer is op het waterslot. Ik weet dat de eerste brouwsels een lichte verontrusting gaven omdat die groen / bruine troep er vies uitziet maar dankzij het forum gewoon geduld gehad en het zijn prima biertjes geworden.
  • #22 door Adrie Gepost op 26 Apr 2010
  • Afscheppen hoeft niet, want het grootste deel kleeft keurig aan de wand van het vat en verdwijnt zo uit het bier.
  • #23 door Oscar Gepost op 26 Apr 2010
  • Hopharsen afscheppen? Nog nooit gedaan. Afschuimen tijden het koken wel... maar of dat nut heeft?  :weetniet: De laatste tijd doe ik het niet.
  • #24 door MM Gepost op 27 Apr 2010
  • Weet iemand wat een reden is of geweest kan zijn voor het afscheppen van hopharsen?

    Ik heb er zelf geen ervaring mee en ben eigenlijk te bang voor een infectie om dit te doen bij mijn bier.
  • #25 door Jacques Gepost op 27 Apr 2010
  • Weet iemand wat een reden is of geweest kan zijn voor het afscheppen van hopharsen?

    Ik heb er zelf geen ervaring mee en ben eigenlijk te bang voor een infectie om dit te doen bij mijn bier.

    Het idee was dat je hierdoor een verfijndere bitterheid zou krijgen omdat de hopharsen een harde bitterheid hebben. In de praktijk bleek dat het niet uitmaakte.
  • #26 door MM Gepost op 30 Apr 2010
  • Het idee was dat je hierdoor een verfijndere bitterheid zou krijgen omdat de hopharsen een harde bitterheid hebben. In de praktijk bleek dat het niet uitmaakte.

    Bedankt voor de uitleg. :)
  • #27 door Jacques Gepost op 03 May 2010
  • We hebben het schuim eraf gehaald omdat dit in een van de handleidingen stond die we erbij kregen (We kregen er meerdere; 1 bij het Brewferm blik , een bij de startkit; en nog een bij... weet niet meer ;-). Maar de boodschap is duidelijk; niet meer doen!

    Kijk, het is daarom goed dat ik in de herschreven cursus aandacht besteed heb aan het (niet) afscheppen van hopharsen. Kennelijk wordt het beginners nog steeds aanbevolen.
  • #28 door 12345 Gepost op 02 Feb 2014
  • Gisteren zat er in het plastic vergistingsvat een "mooie" harsrand. Of misschien is het geen hars maar wat anders. Maar wat zit dat spul vast. Een nacht geweekt met een scheutje Ajax, daarna een kwartier gepoetst met het zachte deel van een schuursponsje, ook met pure Ajax. Nada. Weet er iemand iets? Een oplosmiddel?
  • #29 door Albertus Gepost op 02 Feb 2014
  • Ik gebruik nog wel eens met succes de hogedrukspuit in dit soort gevallen.

    Bert
  • #30 door 12345 Gepost op 02 Feb 2014
  • Dank je, maar die heb ik helaas niet. Wist ik nu maar waar dat spul uit bestond ...

    Aha, net met een beetje Glorix geprobeerd en het vloog eraf. Daarna 10x   ;D gespoeld.
  • #31 door Jacques Gepost op 02 Feb 2014
  • Aha, net met een beetje Glorix geprobeerd en het vloog eraf. Daarna 10x gespoeld.

    3 keer was al voldoende geweest...
  • #32 door luftie Gepost op 02 Feb 2014
  • 3 keer was al voldoende geweest...
    Beter be save than sorry
  • #33 door LRFokken Gepost op 02 Feb 2014
  • beter be save than sorry

    Engels! Tegen Jacques! Heb je een doodwens of zo? ;-)
  • #34 door Jacques Gepost op 02 Feb 2014
  • Beter be save than sorry

    Inderdaad. Graag Nederlands op dit forum. Engelstalige fora zijn er genoeg!
  • #35 door EBC Gepost op 02 Feb 2014
  • Chemipro caustic of PBW doet wonderen. Even weken en het verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  • #36 door 12345 Gepost op 02 Feb 2014
  • Chemipro caustic heb ik ook aan gedacht. Maar toen bedacht ik dat dat bestaat uit soda en/of natronloog + natriumhypochloriet en de soda zal vast ook wel in de Ajax zitten en dat deed deze keer niets. Dus probeerde ik natriumhypochloriet in de vorm van Glorix en dat werkte meteen.

    PBW (= StarSan?) heb ik inderdaad niet geprobeerd.

    Meestal gaat het spul er wel met een sponsje en wat schoonmaakmiddel vanaf ...
  • #37 door Drents Hopbier Gepost op 02 Feb 2014
  • Inderdaad. Graag Nederlands op dit forum. Engelstalige fora zijn er genoeg!

    En aan het Engels mankeerde ook nog wat.

    Hopbier
  • #38 door Jacques Gepost op 02 Feb 2014
  • PBW (= StarSan?)

    PBW is een product van Five Star, net zoals Star San een product is van deze firma.
  • #39 door 12345 Gepost op 02 Feb 2014
  • Hier staat meer:
    http://www.fivestarchemicals.com/breweries/homebrewing/products/

    Verkrijgbaar bij Brouwmarkt etc.
  • #40 door Roelof Gepost op 02 Feb 2014
  • Dank je, maar die heb ik helaas niet. Wist ik nu maar waar dat spul uit bestond ...

    Aha, net met een beetje Glorix geprobeerd en het vloog eraf. Daarna 10x   ;D gespoeld.
    Ik zou wel dunne bleek gebruiken, spoelt makkelijker weg.
  • #41 door 12345 Gepost op 02 Feb 2014
  • Er zat nog wat water in het vat, daar heb ik ca 10 ml Glorix in gespoten en met een sponsje over de hars gewreven. Was binnen een paar minuten weg.
    Het vaak spoelen deed ik hoofdzakelijk omdat de losgekomen velletjes van de "hophars" nogal de neiging hadden om achter te blijven.

    Net opgezocht wat "dikke bleek" is
    http://preppers.nl/forum/threads/3930-Verhouding-chloor-tov-water-om-te-desinfecteren/page2?p=86595#post86595
    en het bevat polymeren die de zaak beter aan de wand doen kleven. Dat is inderdaad  in dit geval niet nuttig en eerder lastig.
    Altijd gedacht dat "dikke bleek" maar een reclamekreet was ... Maar eens een flesje "dunne bleek" kopen ...
  • #42 door Oscar Gepost op 02 Feb 2014
  • Gisteren zat er in het plastic vergistingsvat een "mooie" harsrand. Of misschien is het geen hars maar wat anders. Maar wat zit dat spul vast. Een nacht geweekt met een scheutje Ajax, daarna een kwartier gepoetst met het zachte deel van een schuursponsje, ook met pure Ajax. Nada. Weet er iemand iets? Een oplosmiddel?

    Gewoon heet kraanwater met een schuursponsje, je moet 't niet moeilijker maken dan het is... ;)
  • #43 door 12345 Gepost op 02 Feb 2014
  • Gewoon heet kraanwater met een schuursponsje, je moet 't niet moeilijker maken dan het is... ;)

    Wel even lezen, Oscar: ik schreef dat dat NIET gelukt was.
  • #44 door EBC Gepost op 02 Feb 2014
  • Gewoon heet kraanwater met een schuursponsje, je moet 't niet moeilijker maken dan het is... ;)

    Schuurspons op plastic vat dat lijkt me een heel slecht idee.
  • #45 door Niels B. Gepost op 03 Feb 2014
  • Heb je een tuinslang? Ik haal altijd de koppeling er even vanaf, duim erop en je hebt vrij hoge druk. Dan onder wrijven langs de rand waar jij het over hebt en het gaat ook wel weg.
  • #46 door Johan de Jong Gepost op 03 Feb 2014
  • Al eens gedacht aan een zachte borstel, kan ook voor plastic vaten gebruikt worden.
    Hou het inderdaad simpel want de hobby wordt onbetaalbaar als je overal dure comercieele middelen voor moet kopen terwijl het meestal gewoon in huis is.
    Anders eens met oma praten hoe zij het vroeger deed
  • #47 door Ronald_ Gepost op 03 Feb 2014
  • Anders eens met oma praten hoe zij het vroeger deed

    "Oma, hoe haalde u de hopharsen uit de emmers?"   :o
  • #48 door 12345 Gepost op 03 Feb 2014
  • Al eens gedacht aan een zachte borstel, kan ook voor plastic vaten gebruikt worden.
    Hou het inderdaad simpel want de hobby wordt onbetaalbaar als je overal dure comercieele middelen voor moet kopen terwijl het meestal gewoon in huis is.
    Anders eens met oma praten hoe zij het vroeger deed

    Mijn oma brouwde niet, bleekwater heb ik gewoon in huis en een zachte borstel gebruik ik liever niet want ik ben bang dat die wel degelijk krassen maken. Nylon is zeker niet zachter dan PE. Ik heb een varkensharen borstel maar ook die vertrouw ik niet omdat ook varkenshaar behoorlijk hard is. Of het moet een borstel van echte haren zijn maar daar krijg je het hardnekkige spul niet mee weg.
Pagina's:
Actions