Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Schep jij de hopharsen nog af?

Nee, nooit
58 (87.9%)
Soms, graag motiveren in een reactie op deze peiling
0 (0%)
Ja, altijd
0 (0%)
Hopharsen afscheppen? Wat is dat?
8 (12.1%)

Totaal aantal stemmen: 66

Auteur Topic: Hopharsen  (gelezen 33264 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Hopharsen
« Gepost op: 26-04-2010 18:50 u »
Zoals al eerder aangegeven deze week ben ik bezig om de online cursus op deze site drastisch te herschrijven.

In de huidige cursus staat nog iets over het afscheppen van hopharsen tijdens de hoofdgisting. Ik denk deze passage helemaal wel te laten. Ik heb de indruk dat het afscheppen van hopharsen helemaal niet meer gedaan wordt. Klopt dit, of wordt er nog afgeschept.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.472
  • Land: nl
Re: Hopharsen
« Reactie #1 Gepost op: 26-04-2010 18:55 u »
Nee, dat is n van de eerste dingen die ik hier geleerd heb.
Hop-harsen afscheppen is heel erg ouderwets en riskant.
De hop-harsen zakken uiteindelijk naar de bodem van het vat naast de gist.
Dit neem je niet mee met de hevel.
Ik denk dat bijna niemand het afscheppen nog doet.



Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.699
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Hopharsen
« Reactie #2 Gepost op: 26-04-2010 19:03 u »
Tijdens het vergisten verwijder ik nooit hopharsen.

Soms zie ik tijdens het wortkoken hopharsen op het kokend wort drijven. Deze schep ik wel af.

Uit de vraagstelling is niet duidelijk op te maken wat je bedoeld maar ik vermoed dat je tijdens de vergisting bedoeld

Online Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.567
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Hopharsen
« Reactie #3 Gepost op: 26-04-2010 19:08 u »

Als experiment heb ik de hopharsen wel eens verwijderd, maar ik kon geen verschil constateren.
Ik doe het nooit.

Bert

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.148
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hopharsen
« Reactie #4 Gepost op: 26-04-2010 19:31 u »
Nee nooit.

En daarbij twijfel ik aan de term hopharsen. Want ook in een starter van slechts moutextract, ontstaat die bruine rand in de fles...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hopharsen
« Reactie #5 Gepost op: 26-04-2010 19:36 u »
Nee nooit.

En daarbij twijfel ik aan de term hopharsen. Want ook in een starter van slechts moutextract, ontstaat die bruine rand in de fles...

Het klopt dat je ook een bruine rand krijgt met alleen moutextract, maar die is wel veel lichter.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hopharsen
« Reactie #6 Gepost op: 26-04-2010 19:37 u »
Uit de vraagstelling is niet duidelijk op te maken wat je bedoeld maar ik vermoed dat je tijdens de vergisting bedoeld

Uiteraard bedoel ik tijdens de hoofdgisting. Schuim weghalen tijdens het koken heb ik nog nooit gedaan.

Overigens staat in de huidige cursus dat het afscheppen niet nodig is.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.712
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Hopharsen
« Reactie #7 Gepost op: 26-04-2010 19:39 u »
Schuim weghalen tijdens het koken heb ik nog nooit gedaan.
In begin koken schuim ik wel af. Maar dat is vr hopgift. Dat is de onzuiverheden wegscheppen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hopharsen
« Reactie #8 Gepost op: 26-04-2010 19:40 u »
In begin koken schuim ik ook af. Maar dat is vr hopgift. Dat is de onzuiverheden wegscheppen.

Die raak je toch gewoon kwijt tijdens het filteren. Waarom zou je die tussentijds verwijderen?

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.712
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Hopharsen
« Reactie #9 Gepost op: 26-04-2010 19:41 u »
Die raak je toch gewoon kwijt tijdens het filteren. Waarom zou je die tussentijds verwijderen?
Het helpt tegen overkoken in begin als de kookketel wat te benepen is.

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.699
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Hopharsen
« Reactie #10 Gepost op: 26-04-2010 19:45 u »
Overigens staat in de huidige cursus dat het afscheppen niet nodig is.

Maar in de huidige cursus stond blijkbaar wel dat ze tijdens de hoofdvergisting verwijderd moesten worden :P.

Die raak je toch gewoon kwijt tijdens het filteren. Waarom zou je die tussentijds verwijderen?

Toen ik nog niet met een zeefje filterde wilde er nog wel eens iets meegaan naar het gistvat.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hopharsen
« Reactie #11 Gepost op: 26-04-2010 19:58 u »
Maar in de huidige cursus stond blijkbaar wel dat ze tijdens de hoofdvergisting verwijderd moesten worden :P.

Nee, er staat nu dat de hopharsen afgeschept kunnen worden maar dat het niet nodig is. Die tekst is dus in feite nog steeds correct. Toch zal ik de tekst aanpassen en meer in overeenstemming brengen met onze huidige opvattingen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hopharsen
« Reactie #12 Gepost op: 26-04-2010 20:00 u »
Toen ik nog niet met een zeefje filterde wilde er nog wel eens iets meegaan naar het gistvat.

Dan ligt het onder in het gistvat. Dat is toch ook geen probleem.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.048
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Hopharsen
« Reactie #13 Gepost op: 26-04-2010 20:00 u »
Ik zie er het nut ook niet van in... tijdens de primaire vergisting open ik het vat nooit.

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: Hopharsen
« Reactie #14 Gepost op: 26-04-2010 20:06 u »
Bij mij zit het altijd in gistingsflessen van 20 liter, zelfs al zou ik het willen hoe moet je dat afscheppen?

Het kookschuim en die bruine drab schep ik vaak wel af, volgens mij is dat helemaal niet nodig nu ik beter filtermateriaal heb maar ja weg is weg.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hopharsen
« Reactie #15 Gepost op: 26-04-2010 20:18 u »
Nee, nooit. Nooit gedaan ook.

Nee, er staat nu dat de hopharsen afgeschept kunnen worden maar dat het niet nodig is. Die tekst is dus in feite nog steeds correct.

Het levert geen voordeel, maar wel risico.
Ontraden is dan beter dan "gedogen"...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hopharsen
« Reactie #16 Gepost op: 26-04-2010 20:25 u »
Het levert geen voordeel, maar wel risico.
Ontraden is dan beter dan "gedogen"...

Dat ga ik nu ook doen.

Overigens is het wel grappig om te zien dat de opvattingen hierover in de loop der jaren zo veranderd zijn. 20 jaar geleden werd er nog volop afgeschept.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.148
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hopharsen
« Reactie #17 Gepost op: 26-04-2010 21:10 u »
Ik zou het geheel weglaten.

Beginners zullen het verschil niet zien tussen hophars -dat zouden dan de donkerdere vlekken zijn, die slechts in het begin ontstaan?- en gist.

Een mooie bovengist zoals Wyeast 3944 of 3787 moet natuurlijk niet afgeschept worden. Maar dat zullen ze dan wel doen! Voorkomen is beter dan genezen. En we moeten die rare dingen van vroeger uitbannen, niet met een mantel bedekken.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.148
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hopharsen
« Reactie #18 Gepost op: 26-04-2010 21:12 u »
Dat ga ik nu ook doen.

Overigens is het wel grappig om te zien dat de opvattingen hierover in de loop der jaren zo veranderd zijn. 20 jaar geleden werd er nog volop afgeschept.

20 jaar geleden was het gemiddelde hobbybier ook niet te zuipen...het zou tegenwoordig niet meer geaccepteerd worden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hopharsen
« Reactie #19 Gepost op: 26-04-2010 21:16 u »
Ik zou het geheel weglaten.

Beginners zullen het verschil niet zien tussen hophars -dat zouden dan de donkerdere vlekken zijn, die slechts in het begin ontstaan?- en gist.

Een mooie bovengist zoals Wyeast 3944 of 3787 moet natuurlijk niet afgeschept worden. Maar dat zullen ze dan wel doen! Voorkomen is beter dan genezen. En we moeten die rare dingen van vroeger uitbannen, niet met een mantel bedekken.

Omdat in sommige (oudere) boekjes het een en ander te lezen is over het afscheppen wil ik er toch melding van maken. Maar ik vermeld er meteen bij dat het nergens voor nodig is en tegenwoordig niet meer gedaan wordt.

En het klopt natuurlijk dat het zelfgebrouwen bier van nu vele malen beter van smaak is dan 20 jaar geleden. We hebben veel bijgeleerd...

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: Hopharsen
« Reactie #20 Gepost op: 26-04-2010 21:46 u »
Nog nooit iets afgeschept. Soms vergisting in een mandfles en nu tweemaal in een emmer met waterslot en deze dicht gelaten tot er geen activiteit meer is op het waterslot. Ik weet dat de eerste brouwsels een lichte verontrusting gaven omdat die groen / bruine troep er vies uitziet maar dankzij het forum gewoon geduld gehad en het zijn prima biertjes geworden.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Hopharsen
« Reactie #21 Gepost op: 26-04-2010 22:19 u »
Afscheppen hoeft niet, want het grootste deel kleeft keurig aan de wand van het vat en verdwijnt zo uit het bier.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.140
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hopharsen
« Reactie #22 Gepost op: 26-04-2010 22:26 u »
Hopharsen afscheppen? Nog nooit gedaan. Afschuimen tijden het koken wel... maar of dat nut heeft?  :weetniet: De laatste tijd doe ik het niet.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Hopharsen
« Reactie #23 Gepost op: 27-04-2010 21:44 u »
Weet iemand wat een reden is of geweest kan zijn voor het afscheppen van hopharsen?

Ik heb er zelf geen ervaring mee en ben eigenlijk te bang voor een infectie om dit te doen bij mijn bier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hopharsen
« Reactie #24 Gepost op: 27-04-2010 22:18 u »
Weet iemand wat een reden is of geweest kan zijn voor het afscheppen van hopharsen?

Ik heb er zelf geen ervaring mee en ben eigenlijk te bang voor een infectie om dit te doen bij mijn bier.

Het idee was dat je hierdoor een verfijndere bitterheid zou krijgen omdat de hopharsen een harde bitterheid hebben. In de praktijk bleek dat het niet uitmaakte.

Tags: