Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee  (gelezen 67324 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.412
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Gist bepaalt voor een groot deel ons bier. Er zullen maar weinig hobbybrouwers zijn die hier aan twijfelen. De gistkeuze is daarom van het grootste belang. Als je de vloeibare gist van Wyeast gebruikt kun je op hun website erg veel te weten komen over de gist en krijg je ook suggesties voor welk biertypen een bepaalde gist geschikt is.
Bij de gedroogde gisten is dat heel anders gesteld. De informatie die de leveranciers van deze gisten is ronduit summier te noemen. Vergistingsgraden worden beschreven (hoog, gemiddeld, laag), smaken kort beschreven en voor welk biertype je de gist het beste kunt gebruiken is gewoon raden.

Het wordt hoog tijd dat hier verandering in komt. Al langer liep ik met het idee hier een project van te maken. Daarom ben ik een onderzoek gestart waarbij ik gebruik wil maken van jullie kennis en ervaring. Door deze te bundelen komen we meer te weten.

Voor het onderzoek heb ik alleereest een formulier ontwikkeld waarbij je online het begin en eind SG kunt opgegeven van een bier dat je vergist hebt met gedroogde gist. Daarnaast kun je ook meer informatie verstrekken die van belang zijn bij het behalen van een bepaalde vergistingsgraad. Door van zo veel mogelijk bieren informatie te verzamelen wint dit onderdeel van het onderzoek aan waarde. Om dit formulier in te vullen hoef je geen lid te zijn van het forum van Hobbybrouwen.nl.
Bedoeld formulier is op het volgende webadres te vinden: http://www.hobbybrouwen.nl/gistonderzoek/gistonderzoek.html

Naast het formulier zijn er ook peilingen aangemaakt op het forum. Door middel van deze peilingen kunnen de leden van het forum van Hobbybrouwen.nl aangeven welke smaken een bepaalde gist geef. Daarnaast zijn er peilingen waarbij aangegeven kan worden voor welk bierype een bepaalde gist geschikt is.
Deze peilingen kun je vinden op:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/board,48.0.html (proefervaringen);
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/board,50.0.html (biertypen).


Doe allen mee en vergroot daarmee onze kennis op het gebied van gedroogde gist.



[Edit 1]
Het Excel-bestand met de input van het webformulier is aan dit bericht gevoegd.
[/Edit]

[Edit 2]
De door mij gemaakte presentatie naar aanleiding van het onderzoek is bij dit bericht gevoegd. Met andere woorden je kunt de resultaten van het onderzoek downloaden!
[/Edit]



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.724
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #1 Gepost op: 14-02-2010 12:05 u »
Ik zie dat er bij een stemming achteraf geen commentaar kan gegeven worden. Dat is enerzijds best, het gaat immers alleen over de poll.
Bijvoorbeeld: Bij onze gilde (Reynaert/Lokeren) hebben we sedert 1994 zonder uitzondering, alleen maar met korrel gebrouwen voor de CLUBbieren, dat zijn de bieren die in het lokaal en bij het jaarlijks ambachtelijk weekend (opendeur) genuttigd worden.

Mijn bijdragen aan de polls aangaande korrelgistbieren die ik zal doen slaan dan meestal op zeer veel keer dezelfde brouwsels!
Een beetje zoals bij MO dus. We zouden eigenlijk een maatstaf moeten kunnen inputten in aantal liters en brouwsels om statistisch correct te werken!

Voor sommige korrels is dan ook alleen maar ervaring op een dubbel bleek en donker bier en witbier. Dat waren in de beginperiode 4 brouwsels per jaar van +/- 100L, nadien 180L en vandaag pakweg 1200 L per jaar in een 5 tal brouwsels opdat dit statistisch correct zou zijn. Dan zou ik bij mijn postings de zeer sporadische freaks er uit halen. (Freaks zijn onbetrouwbare resultaten omdat er waarschijnlijk iets mis gelopen is)

Wij gebruikten hiervoor ALTIJD korrelgist daarvoor, nooit andere. Om de eenvoudiger reden: geen bekommering, weinig werk, het lukt altijd.
Wel hebben we in de loop der jaren regelmatig van gist veranderd, de reden was vaak bevoorrading, eventueel kostprijs. De afstand en mogelijkheden voor aankoop ter plaatse, alsook aan huis brengen voor de materialen voor gildeverbruik zelf als voor onze leden is BMS veel voordeliger dan Beverlo.
Wij kochten voor de gildebrouwsels dan ook soms grootverpakkingen aan.

Dit is de geschiedenis:
tot 1997: Brewferm bovengist (nieuwe benaming = Top) voor alle bieren
half 1997: tot 2000: Munton's Gold Ale voor alle bieren
2000 tot 2005: SO-4 voor bleke bieren T-58 en S-33 voor donkere dubbels.
2005 tot 2009: Brewferm top voor bleke en T-58 en S-33 voor donkere dubbels.
vanaf eind 2009 tot heden: Danstar Nottingham voor donkere, US-05 voor bleke tripels en SO-4 voor bleke dubbels, voor die laatste is er een trend om dit te veranderen naar Danstar Windsor.

ALTIJD werd er een starter aangemaakt omdat de hoeveelheden groot zijn. Die starter vertrok van meerdere pakjes van 11,5g of van 50g, soms 100g  uit een grote pak die na openen trug vacuumgesloten werd.

Ook voor de lesbrouwsels gingen we op die manier te werk: 150L te verdelen over meer dan 30 kandidaten.

Het zou ook interessant zijn dat de clubs van Mol en vooral Geel (Wiwi?) hun posting ook doen, die werken nagenoeg op dezelfde manier ongeveer.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.724
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #2 Gepost op: 14-02-2010 12:08 u »
Ik zal ook onze vlaamse hobbybrouwers van http://vlaamsehobbybrouwers.yourbb.be/viewtopic.php?f=19&t=423 naar hier lokken. Deze draad is te belangrijk, voor zoiets beter in grote groep blijven.

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #3 Gepost op: 14-02-2010 12:22 u »
Ik mis eigenlijk het 'bekijk uitslag' knopje bij de peilingen.
Een groot deel van deze gisten heb ik nog nooit gebruikt.
De peiling invullen is dan niet zinvol lijkt me.
Maar ik zou wel graag zien waar de andere brouwers een bepaald gist voor gebruiken,
om zo weer iets te kunnen leren.

 :weetniet:

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.724
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #4 Gepost op: 14-02-2010 12:49 u »
Bij de smaak van Danstar Munchen had ik graag nog medicijn smaak aangeklikt. Die smaak staat er niet bij, jammer.

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.744
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #5 Gepost op: 14-02-2010 13:06 u »

Een groot deel van deze gisten heb ik nog nooit gebruikt.
De peiling invullen is dan niet zinvol lijkt me.


Ik denk dat het er juist om gaat dat alleen mensen de peiling invulling die de betreffende gist hebben gebruikt en dan juist hun eigen ervaring posten, niet beÔnvloed door allerlei discussies.
Ik ken ook niet zo heel veel korrelgisten uit eigen ervaring en ben dus snel klaar.

Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouwers Forum
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #6 Gepost op: 14-02-2010 13:25 u »
Ik zal ook onze vlaamse hobbybrouwers (die op een apart forum zitten) naar hier lokken. Deze draad is te belangrijk, voor zoiets beter in grote groep blijven.

Ronnie, ik zal in het "aparte forum" een rechtstreekse link naar deze HTML plaatsen. Jacques, ik hoop dat dit geen probleem is?

Maar net als sonoride hoop ik ook wel op een knopje "uitslag" bij de peilingen. Het lijkt mij niet lucratief om peilingen in te vullen als je geen baat van de resultaten kan hebben.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #7 Gepost op: 14-02-2010 13:35 u »
Als je de poll invult, krijg je de uitslag te zien.
Als je de gist nog niet gebruikt hebt, kan je niks invullen toch?

Wat heeft het dan voor nut om (nu) de uitslag te zien?
Uiteindelijk wordt alle data nog geanalyseerd en de resultaten daaruit zullen zeker gepubliceerd worden.
Uiteindelijk wordt alles dus wel bekend!
:)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.412
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #8 Gepost op: 14-02-2010 14:25 u »
Bij de smaak van Danstar Munchen had ik graag nog medicijn smaak aangeklikt. Die smaak staat er niet bij, jammer.

Dat is de fenolische smaak!

[edit]
Voor de duidelijkheid heb ik de peilingen op dit punt aangevuld.
[/edit]

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.412
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #9 Gepost op: 14-02-2010 14:33 u »
Ronnie, ik zal in het "aparte forum" een rechtstreekse link naar deze HTML plaatsen. Jacques, ik hoop dat dit geen probleem is?

Maar net als sonoride hoop ik ook wel op een knopje "uitslag" bij de peilingen. Het lijkt mij niet lucratief om peilingen in te vullen als je geen baat van de resultaten kan hebben.

Hoi Walter,

Uiteraard is dat geen probleem.

De resultaten van de peiling krijg je te zien als je gestemd hebt. Indien je dus niet gestemd hebt krijg je op dit moment dus geen resultaten te zien. Dit is gedaan om aan de de peiling niet te beÔnvloeden. Degenen die gestemd hebben krijgen als beloning meteen de resulaten te zien. Dit is vooral gedaan om te stimuleren dat de volgende peiling ingevuld wordt. Helemaal niets te zien krrijgen ontmoedigt denk ik te veel.
Heb je niet gestemd dan zul je de resultaten pas over een paar maanden te zien krijgen. De peiling wordt dan tevens gesloten. Volgens zullen de resultaten geŽvalueerd worden en kan van alle kanten opmerkingen worden geplaatst. Met ander woorden dan wordt de reactiemogelijkheid weer ingeschakeld.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #10 Gepost op: 14-02-2010 14:37 u »
Ik mis bij de biertypen per gist de mogelijkheid om aan te klikken: "Deze gist is niet geschikt om in bier mee te laten vergisten, tenzij je jezelf en je gasten wilt kwellen".

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.412
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #11 Gepost op: 14-02-2010 14:46 u »
Ik mis bij de biertypen per gist de mogelijkheid om aan te klikken: "Deze gist is niet geschikt om in bier mee te laten vergisten, tenzij je jezelf en je gasten wilt kwellen".

Alle smaakomschrijvingen zijn bewust zonder waarde-oordeel. Als je vindt dat een gist niet geschikt is om er bier mee te brouwen laat de peiling leeg.

Jouw aversie tegen Brewferm Top is overigens meer dan genoeg bekend. Toch zijn er met deze gist diverse prijzen gewonnen bij ONK's.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #12 Gepost op: 14-02-2010 14:50 u »
Ik mis bij de biertypen per gist de mogelijkheid om aan te klikken: "Deze gist is niet geschikt om in bier mee te laten vergisten, tenzij je jezelf en je gasten wilt kwellen".

LOL!
En toch is er met de Brewferm top een lekker bier te maken.
Heb je de Tripel van Mommeriete wel eens geprobeerd?

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #13 Gepost op: 14-02-2010 15:01 u »
Alle smaakomschrijvingen zijn bewust zonder waarde oordeel. Als je vindt dat een gist niet geschikt is om er bier mee te brouwen laat de peiling leeg.

Jouw aversie tegen Brewferm Top is overigens meer dan genoeg bekend. Toch zijn er met deze gist diverse prijzen gewonnen bij ONK's.

En worden er zelfs commerciŽle bieren mee gebrouwen heb ik begrepen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #14 Gepost op: 14-02-2010 15:32 u »
Zie 1 post boven je... ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #15 Gepost op: 14-02-2010 15:52 u »
en voor welk biertype je de gist het beste kunt gebruiken is gewoon raden.

Dat is natuurlijk ook niet waar, je moet alleen wat beter zoeken :)
Dit vindt Fermentis ervan:

S-04: Ordinary Bitter, English Pale Ale, Indian Pale Ale, Scottish Ale, Light Porter, Classic Stout
K-97: Ale, Wheat Beers
US-05: KŲlsch, Mild Ale, American Pale Ale, Brown Ale, Scottish Ale Light, Porter, Classic Stout
S-23: Dortmunder
S-189: Bock, Dark Munich, Doppelbock
W-34/70: Pilsner, Light Munich, Vienna, Marzenbier, Oktoberfest
S-33: Scottish Ale Export & Strong, Foreign Stout, Barley Wine, Strong Bitter
T-58: Imperial Stout, Barley Wine, Cask and bottle conditionned
WB-06: Wheat Bier, Weizen Bier

Wel grappig dat dit alleen focussed op Duitse en angelsaksische bieren, terwijl de T-58 ook best in een blond kan bijvoorbeeld?
Dit en (veel) meer info is te vinden in de "tips & tricks" van fermentis zelf:
http://www.fermentis.com/FO/pdf/Tips-Tricks.pdf

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.412
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #16 Gepost op: 14-02-2010 16:14 u »
Dat is natuurlijk ook niet waar, je moet alleen wat beter zoeken :)
Dit vindt Fermentis ervan:

S-04: Ordinary Bitter, English Pale Ale, Indian Pale Ale, Scottish Ale, Light Porter, Classic Stout
K-97: Ale, Wheat Beers
US-05: KŲlsch, Mild Ale, American Pale Ale, Brown Ale, Scottish Ale Light, Porter, Classic Stout
S-23: Dortmunder
S-189: Bock, Dark Munich, Doppelbock
W-34/70: Pilsner, Light Munich, Vienna, Marzenbier, Oktoberfest
S-33: Scottish Ale Export & Strong, Foreign Stout, Barley Wine, Strong Bitter
T-58: Imperial Stout, Barley Wine, Cask and bottle conditionned
WB-06: Wheat Bier, Weizen Bier

En heb je zo'n lijstje ook voor Brewferm, Cooper's Danstar en Muntons?

Verder is het lijstje allesbehalve compleet. Was de K-97 volgens jou bijvoorbeeld ook niet geschikt voor een alt? Het moet dus duidelijk beter.
Overigens is die informatie die je vermeldt inderdaad niet zo 123 te vinden. Heb je deze info van de officiŽle Fermentis site?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.175
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.412
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #18 Gepost op: 14-02-2010 17:10 u »
www.fermentis.com lijkt mij redelijk officieel... ;)

Hmm, vreemd dat ze die informatie niet geven bij pdf-bestanden over de verschillende gistsoorten...

Het is natuurlijk wel een feit dat Fermentis meer informatie geeft dan de andere gedroogde gistfabrikanten. Dat hebben ze misschien  geleerd van Wyeast. Hoe meer informatie beschikbaar des te beter het is.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #19 Gepost op: 14-02-2010 18:04 u »
Bij de smaak van Danstar Munchen had ik graag nog medicijn smaak aangeklikt. Die smaak staat er niet bij, jammer.
Wat voor medicijnen dan?
Er zijn er nogal wat.


Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.724
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #20 Gepost op: 14-02-2010 18:38 u »
Wat voor medicijnen dan? Er zijn er nogal wat.

Goede vraag. Wel, in de jaren '50 toen ik nog een kleine petater was, bestonden zo van die verschrikkelijk slecht smakende medicijnen.. dat blijft hangen..

Tegenwoordig maskeren ze die producten met allerlei fruitsmaakjes en suiker.

Terzake dan: Ja, ik zou zeggen een veel breder waaier van smaken dan dat bakelietsmaakje, iets waarvan de smaak bijna nooit bij natuurlijke producten voorkomt en op de koop toe allesbehalve lekker is, bijvoorbeeld ether, maar dan zonder de geur ervan of heeel, heeellichtjes. Doe een druppel ether in een glas bronwater, Knijp je neus eens dicht, en doe een beetje van dat glas eens op je tong..

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.724
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #21 Gepost op: 14-02-2010 18:47 u »
@ Jacques: nu zit ik nog met het probleem dat ik input zou willen geven op zowel brouwsels met korrel direct gestrooid als met brouwsels met starter alsook hoe het probleem kan opgelost worden om statistisch correct te zijn: zeer veel brouwsels, met diverse start SG's voor eenzelfde gist.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.724
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #22 Gepost op: 14-02-2010 18:49 u »
Dat is de fenolische smaak! [edit]Voor de duidelijkheid heb ik de peilingen op dit punt aangevuld.[/edit]

Ach, ja eigenlijk wel, alhoewel.. maar het kan zů uitgesproken medicinaal zijn.. Voor mij is phenolisch zo en beetje bakellietachtig, dus een scherpere omleining, of liever ťťn van de medicinale smaken.

Btw, ik had het voor de Danstar Munchen als eerste al ingevuld onder fenolisch, dus..

Ik ga er vandeweek aan beginnen, met eerst de resultaten die het jongst gedaan zijn via zuiver korrelgist strooien.
Daarna deze van de club volumebrouwsels die al jaren gedaan worden, die zijn noch gerehydrateerd, noch zuiver gestrooid zijn maar steeds via een starter die meestal niet afgegoten werd.

Sorry, had dit eerst moeten posten (ik had onderwijl andere postings gedaan, ik had ondertussen een telefoontje gehad, vandaar...)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.412
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #23 Gepost op: 14-02-2010 20:23 u »
Wat voor medicijnen dan?
Er zijn er nogal wat.

De medicijnen die een fenolische smaak hebben.  :D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het groot onderzoek naar gedroogde gist is gestart, doe mee
« Reactie #24 Gepost op: 14-02-2010 21:39 u »
En heb je zo'n lijstje ook voor Brewferm, Cooper's Danstar en Muntons?

Verder is het lijstje allesbehalve compleet. Was de K-97 volgens jou bijvoorbeeld ook niet geschikt voor een alt? Het moet dus duidelijk beter.

Ik niet, maar de Danstar gisten worden volgens mij geproduceerd door Lallemand?
Moet je daar ff op de site zoeken. Staat dacht ik wel het een en ander.

Alleen Brewferm is ťcht onduidelijk. Maar ook weer niet, want zij hebben gewoon weinig opties:
top voor bovengisters (behalve witbier)
lager voor ondergisters
blanche voor witbier.

En ook de suggesties van Wyeast zijn niet compleet, het zijn maar suggesties.
Wat dat betreft zullen onze lijstjes ook sterk door smaak beÔnvloed worden?