IPA

Gestart door MM, 27-12-2009 14:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RobinB

Hoewel velen hier zweren bij een heel traag spoelen, lijkt de spoelwaterhoeveelheid me een belangrijkere factor!
2/3 maischen, 1/3 spoelen is toch zo'n vuistregel?

En met zo'n Corona kan het toch ook wel wat fijner?
Hele korrels is niet goed... ;)

MM

Citaat van: RobinB op 17-01-2010  22:01 uHoewel velen hier zweren bij een heel traag spoelen, lijkt de spoelwaterhoeveelheid me een belangrijkere factor!
2/3 maischen, 1/3 spoelen is toch zo'n vuistregel?
Bedankt voor de tip. Die vuistregel kende ik nog niet, die ga ik zeker toepassen. :)
Citaat van: RobinB op 17-01-2010  22:01 uEn met zo'n Corona kan het toch ook wel wat fijner?
Hele korrels is niet goed... ;)

Het schroten kan zeker fijner met die Corona, maar ik ben altijd te bang dat ik te fijn schroot.

MM

Gisteren heb ik dit bier geheveld. De geur was erg lekker, een typisch Engelse hopgeur gecombineerd met esters van de gist. Nu heb ik in het nagistingsvat een wat koudhop toegevoegd voor een extra Engels aroma.

MM

Vandaag heb ik gebotteld met een dichtheid van 1012 gr/l. Het bier rook erg fris, maar heeft nog wel een tijdje nodig om wat meer op smaak te komen.

MM

Om nog even op het eerste recept uit dit onderwerp terug te komen. Deze was veel te hoppig. De Styrian Golding was te scherp. Pas na een maand of 6 was het bier perfect, maar al bijna op. :)

Ik ga nog eens een IPA proberen te maken. Het wordt een Engelse variant zonder koudhop. Ik verwacht genoeg hopsmaak te krijgen van de hoppen, die ik toevoeg tijdens het koken. Ik probeer wat extra moutsmaken te krijgen door het toevoegen van de Crystal en Amber van Edwin Tuckers. De hoeveelheden zijn restjes, maar ik vind ze wel passen in dit bier. Ook de 2500 gram Marris Ottermout zal mout smaken moeten toevoegen om de hop te compenseren. Verder probeer ik het bier goed bitter te maken, om de hop smaken strakker te laten overkomen. De gist ga ik gebruiken van mijn 2e Mild. Het is misschien niet de nummer 1 gist voor en IPA, maar ik denk dat met de London Ale ook wel een goede IPA te brouwen is.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMaaswater IPA
Kenmerk
Brouwdatum24-3-2012
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters20
Gewenst begin SG1066 (7,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater32,1 liter
Maischdikte2,5 l/kg
Maischwater16,0 liter
Spoelwater16,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur30 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid66 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC54,6 %3500 gr8 EBC
Fawcett Maris Otter39,0 %2500 gr4 EBC
Tuckers Ambermalt3,6 %232 gr49 EBC
Tuckers Crystalmalt2,8 %182 gr120 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Fuggle (GB)4,8 %40 gr90 minuten23 EBU
East Kent Golding(2012)6,0 %40 gr90 minuten29 EBU
East Kent Golding(2012)6,0 %10 gr15 minuten3 EBU
Fuggle (GB)4,8 %10 gr15 minuten3 EBU
Fuggle (GB)4,8 %10 gr10 minuten2 EBU
East Kent Golding(2012)6,0 %10 gr10 minuten2 EBU
Fuggle (GB)4,8 %10 gr5 minuten1 EBU
East Kent Golding(2012)6,0 %10 gr5 minuten1 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1028 London Ale
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
OpmerkingenGist slurry van tweede mild.

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C90 minuten2,5 l/kg


goom

Waarom hopgiften na 15, 10 en 5 minuten en niet beperken tot 1 hopgift?

MM

Citaat van: goom op 05-03-2012  21:44 uWaarom hopgiften na 15, 10 en 5 minuten en niet beperken tot 1 hopgift?

De reden dat ik dat niet doe, is dat ik heb gemerkt dat dit een vollere hopsmaak geeft. De stort op 5 minuten geeft recht-voor-zijn-raap-smaak. Die van 10 en 15 minuten moeten deze smaak ondersteunen. Dat heb ik in ieder geval gemerkt bij de bieren, die ik zonder 10 en 15 minuten hopgift heb gebrouwen. Ook heb ik het idee dat de smaak van de 10 en 15 minuten hop langer in het bier aanwezig blijft.

MM

Gisteren heb ik het volgende bier gebrouwen. Het recept is iets moutig dan hierboven aangegeven. Ik had iets meer Ambermout over. Daar ben ik wel blij over het bier was nog bitter zat. Het SG was 1064 en staat nu lekker te vergisten.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMaaswater IPA
Kenmerk
Brouwdatum25-3-2012
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters20
Gewenst begin SG1069 (7,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater33,7 liter
Maischdikte2,6 l/kg
Maischwater17,0 liter
Spoelwater16,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur34 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid61 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC52,7 %3500 gr8 EBC
Fawcett Maris Otter37,7 %2500 gr4 EBC
Tuckers Ambermalt7,1 %474 gr49 EBC
Tuckers Crystalmalt2,5 %166 gr120 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Fuggle (GB)4,8 %40 gr90 minuten21 EBU
East Kent Golding(2012)6,0 %40 gr90 minuten26 EBU
East Kent Golding(2012)6,0 %10 gr15 minuten3 EBU
Fuggle (GB)4,8 %10 gr15 minuten2 EBU
Fuggle (GB)4,8 %10 gr10 minuten2 EBU
East Kent Golding(2012)6,0 %10 gr10 minuten2 EBU
Fuggle (GB)4,8 %10 gr5 minuten1 EBU
East Kent Golding(2012)6,0 %10 gr5 minuten1 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1028 London Ale
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
OpmerkingenGist slurry van tweede mild.

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C90 minuten2,6 l/kg


nembrionic

Citaat van: MM op 06-03-2012  21:44 uDe reden dat ik dat niet doe, is dat ik heb gemerkt dat dit een vollere hopsmaak geeft. De stort op 5 minuten geeft recht-voor-zijn-raap-smaak. Die van 10 en 15 minuten moeten deze smaak ondersteunen. Dat heb ik in ieder geval gemerkt bij de bieren, die ik zonder 10 en 15 minuten hopgift heb gebrouwen. Ook heb ik het idee dat de smaak van de 10 en 15 minuten hop langer in het bier aanwezig blijft.

Ik doe hetzelfde.

Monkey

Citaat van: MM op 26-03-2012  21:04 uGisteren heb ik het volgende bier gebrouwen.

Leuk, ik heb afgelopen weekend ook een Engelse IPA gebrouwen.

MM

Citaat van: Monkey op 27-03-2012  21:10 uLeuk, ik heb afgelopen weekend ook een Engelse IPA gebrouwen.

Cool en het was niet eens brouw-een-IPA-dag. :D

MM

Citaat van: nembrionic op 26-03-2012  21:08 uIk doe hetzelfde.

Dan hebben we hetzelfde bijgeloof. :P

MM

Gisten heb ik het bier gebotteld. Het SG was 1013. Ik heb ongeveer 7 gram bottelsuiker gebruikt om de hop meer naar voren te laten komen. Het bier was al goed helder. De smaak was ook al erg goed, zelfs het restje met de bottelsuiker was al goed te drinken.

MM

Het recept van vorig jaar was iets te moutig en vooral ambermoutig. Daarom heb ik de hoeveelheid ambermout verminderd. De hoeveelheid Crystal mout heb ik verhoogd, maar met een lichtere variant. Zo hoop ik een rondere minder karamelsmaak te krijgen.

Ook heb ik de complexiteit van de hopstort wat verminderd. De vorige variant vond ik veel te weinig hopsmaak / geur hebben. Daarom nu meer hop aan het einde van het koken en koudhop. Verder vond ik Fuggle niet erg geslaagd als evenknie van East Kent Goldings. Daarom stort ik vooral East Kent Goldings in de laatste minuten.

De gist is aangepast, omdat ik nog een slurrie heb liggen van de London Ale III. Hier ga ik van het weekend een starter van maken.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMaaswater IPA
Kenmerk
Brouwdatum17-2-2013
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters20
Gewenst begin SG1067 (7,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater33,5 liter
Maischdikte2,3 l/kg
Maischwater14,1 liter
Spoelwater19,6 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur22 EBC (Randy Mosher)
Berekende bitterheid64 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Fawcett Maris Otter89,4 %5500 gr4 EBC
Fawcett Pale Crystalmalt6,5 %400 gr69 EBC
Fawcett Ambermalt4,1 %250 gr112 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Fuggle (GB)4,5 %90 gr90 minuten49 EBU
Fuggle (GB)4,5 %20 gr10 minuten4 EBU
East Kent Golding5,4 %20 gr10 minuten4 EBU
East Kent Golding5,4 %40 gr5 minuten5 EBU
East Kent Golding5,4 %40 grKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1318 London Ale III
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C90 minuten2,3 l/kg


John

Ik zou wat meer water gebruiken voor je beslag...

MM

Citaat van: John op 28-01-2013  15:01 uIk zou wat meer water gebruiken voor je beslag...

Welke dikte zou jij voorstellen?

Ik vind het over het algemeen wel fijn om dik te maischen. Bij een IPA vind ik een volle body wel fijn. Ik zou zelf niet verder gaan dan 2,5 l/kg.

Jacques

Citaat van: MM op 28-01-2013  19:48 uIk vind het over het algemeen wel fijn om dik te maischen. Bij een IPA vind ik een volle body wel fijn. Ik zou zelf niet verder gaan dan 2,5 l/kg.

Die body wordt slechts ondergeschikt beïnvloed door de beslagdikte. Ook ik zou dunner beslaan. Je hebt dan minder kans op aanbranden en je hoeft dan ook minder een beroep te doen op je spierballen. Ik zou voor 3 tot 3,5 l/kg gaan.

John

Citaat van: Jacques op 28-01-2013  20:39 uIk zou voor 3 tot 3,5 l/kg gaan.
Idem

MM

John en Jacques bedankt voor jullie reacties. Ik ga 3 liter water per kilogram mout gebruiken.

MM

Vorig weekend heb ik onderstaand recept gebrouwen. Ik heb uiteindelijk 23 liter met een SG 1062 g / L overgehouden. Dit heeft lekker staan gisten de afgelopen week. Omdat ik meer liter heb overgehouden en het bier nu nog erg mout ruikt / smaakt ga ik de koudhop toevoegingen verhogen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMaaswater IPA
Kenmerk
Brouwdatum10-2-2013
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters20
Gewenst begin SG1067 (7,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater33,0 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater18,4 liter
Spoelwater12,8 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur22 EBC (Randy Mosher)
Berekende bitterheid56 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Fawcett Maris Otter89,4 %5500 gr4 EBC
Fawcett Pale Crystalmalt6,5 %400 gr69 EBC
Fawcett Ambermalt4,1 %250 gr112 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Fuggle (GB)4,5 %90 gr90 minuten49 EBU
Fuggle (GB)4,5 %20 gr10 minuten4 EBU
East Kent Golding5,4 %20 gr10 minuten4 EBU
East Kent Golding5,4 %40 gr5 minuten5 EBU
East Kent Golding5,4 %65 grKoud hop0 EBU
Fuggle (GB)4,5 %15 grKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1318 London Ale III
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C
OpmerkingenStarter van een deel van de gistslurrie van de 4 Seizoenen winter.

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C90 minuten3,0 l/kg


MM

Afgelopen zondag heb ik het bier geheveld op losse hop. Het SG was 1020, ik hoop dat er nog een paar puntjes afgaan. Gisteren even geroken boven het waterslot, de geur was er lekker, zoetig met een hoppige frisheid.

Shaytan

Ik ga deze over een kleine 2 weken op z'n Amerikaans maken.

Heeft het zin om Chinook (alpha 12-15%) in het begin te gebruiken of is dit een typische aromahop? Zelfde geldt voor Simcoe (12-14%). Ik wilde al drooghoppen met Citra en voor het grootste deel van de bitterheid had ik Willamette en (misschien) Cascade in gedachten.

Ik gebruik 3 kg pils/pale mout (die Chinezen weten echt niet wat ze verkopen) en 210 g cara-crystal (is 't laatste wat ik heb).
10 l water voor maischen, 7 liter spoelen.

Dit was mijn idee voor een hopschema:
Hop:                                                              Kooktijd:
Willamette                   4-6 % alpha   50 g        90 min
Onbekend Amerikaans   4-6 % alpha   25 g        60 min
Onbekend Amerikaans   4-6% alpha   25 g        30 min
Chinook                           12-15% alpha   10 g        10 min
Citra                                   13,9% alpha   10 g        10 min
Chinook                           12-15% alpha   10 g        koud
Citra                                   13,9                    9 g        koud

MM

Citaat van: Shaytan op 13-05-2013  16:20 uIk ga deze over een kleine 2 weken op z'n Amerikaans maken.

Heeft het zin om Chinook (alpha 12-15%) in het begin te gebruiken of is dit een typische aromahop? Zelfde geldt voor Simcoe (12-14%). Ik wilde al drooghoppen met Citra en voor het grootste deel van de bitterheid had ik Willamette en (misschien) Cascade in gedachten.

Ik gebruik 3 kg pils/pale mout (die Chinezen weten echt niet wat ze verkopen) en 210 g cara-crystal (is 't laatste wat ik heb).
10 l water voor maischen, 7 liter spoelen.

Dit was mijn idee voor een hopschema:
Hop:                                                              Kooktijd:
Willamette                   4-6 % alpha   50 g        90 min
Onbekend Amerikaans   4-6 % alpha   25 g        60 min
Onbekend Amerikaans   4-6% alpha   25 g        30 min
Chinook                           12-15% alpha   10 g        10 min
Citra                                   13,9% alpha   10 g        10 min
Chinook                           12-15% alpha   10 g        koud
Citra                                   13,9                    9 g        koud

Het recept zou ik zeker een keer proberen zo.

Chinook en Simcoe zijn ook goed te gebruiken als bitterhop, door het hoge alfazuur percentage. Je zal alleen niets van de smaak (alleen bitterheid) proeven als je ze een uur of meer kookt.

Shaytan

Ik was gisteren bij Great Leap Brewing en vroeg de brouwer wat advies over mijn hopschema en hij zei hetzelfde over die hoge alfazuren: namelijk met de Citra beginnen, Willamette later toevoegen en de Chinook koud hoppen.

Misschien bedenk ik nog iets anders als ik de zakjes heb opengetrokken.


Denks

RobinB

Kan.
Ik zie ze eerder andersom, Citra heeft een typisch aroma, dan vind ik het zonde om dat grotendeels weg te koken. Chinook heeft ook wel C-aroma, maar minder kenmerkend. Die zou ik dan dus als bittergift nemen.
De .Willamette is een beetje een vreemde eend in de bijt, relatief weinig en dan Duits aroma, ik denk dat die wegvalt tussen het overige hopgeweld.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.