Keulse Pot

Gestart door korek, 13-12-2009 19:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

korek

Ik heb net het smackpack 2565 van Wyeyeast geplet omdat het bijna de houdbaarheidsdatum overschreden heeft.
Ik heb dit recept al eerder gepost, maar nu heb ik het aangepast aan mijn voorraad. Zo ziet het er uit:

KEULSE POT

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------
06-C Light Hybrid Beer, Koelsch

Min OG: 1.044 Max OG: 1.050
Min IBU: 20 Max IBU: 30
Min Clr: 4 Max Clr: 10 Color in EBC

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L): 35.00 Wort Size (L): 35.00
Total Grain (kg): 8.00
Anticipated OG: 1.053 Plato: 13.14
Anticipated EBC: 9.7
Anticipated IBU: 20.1
Brewhouse Efficiency: 75 %
Wort Boil Time: 70 Minutes

Formulas Used
-------------
Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.

Color Formula Used: Morey
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.30

Grain/Extract/Sugar
% Amount Name Origin Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
62.5 5.00 kg. Pilsener 3 - Dingemans België 1.037 3
20.0 1.60 kg. Palemout 7 - Dingemans België 1.037 7
17.5 1.40 kg. Munichmout I - Weyermann Duitsland 1.038 15
Potential represented as SG per pound per gallon.

Hops
Amount Name Form Alpha IBU Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
10.00 g. Tettnanger Tettnang Whole 4.80 1.7 15 min.
60.00 g. Czech Saaz Whole 3.40 14.6 60 min.
25.00 g. Spalter Spalt Whole 4.30 3.8 15 min.

Yeast
-----
Wyeast 2565 Kolsch

Mash Schedule
-------------
Mash Type: Single Step

Grain kg: 8.00
Water L: 21.72 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 2.71 - Before Additional Infusions

Saccharification Rest Temp : 66 Time: 60
Sparge Temp : 78 Time: 10


TVERSCH

Korek,
Ik ben niet op de hoogte van jouw smaak, maar voor een Kölsch heeft het recept een iets te hoog SG/ EBC en naar mijn idee te weinig hop. :-X
Maar misschien wil je niet echt een stijlvaste Kölsch brouwen. :weetniet:

Het viel mij laatst op dat er op dit FORUM niet veel Kölsch bieren worden gebrouwen.

Ik heb eind november mijn laatste fles uit de krat 'Früh' opgedronken (4,8%) en die ging naar mijn smaakbeleving richting  moutig pils met een lekkere bitterheid.

Ik heb de Wyeast 2565 nog in de koelkast liggen, maar afgelopen oktober heb ik een Kölsch gebrouwen met de Wyeast German Ale en die is toch wat minder 'fris' van smaak dan de originele Kölsch bieren. Misschien is de 2565 een betere gistsoort die wat meer richting het originele bier gaat.

Mijn recept was als volgt:

 Voor 27 liter

5000 gram Pilsmout
 500 gram Maisvlokken (volgens biertypengids tarwemout)

50 gram Herschbrucker 3,0% FWH
50 gram Herschbr. na 10 min.

maischen 52º-10 min.  pH 5,1 (7 ml melkzuur toegevoegd)
             63º / 60 min. pH 5,3
             72º / 15 min

75 min. koken.

vergisten bij ±16º C

Begin sg 1046
Eind sg   1008 dit wordt inkl. bottelsuiker iets meer dan 5% alc., meer dan genoeg voor een  "stijlvaste" Kölsch :police:

Met een hoger begin SG en minder bitterheid ga je denk ik meer richting Maerzen/Oktoberfest bier
 :degroeten:

korek

Je hebt gelijk dat het alcoholpercentage wat te hoog is en je hebt ook gelijk dat ik me van bierstijlen niet zo veel aantrek. De laatste keer dat ik dit recept brouwde is het een lekker biertje geworden en was dan ook binnen no-time verdwenen. Inderdaad wordt het blijkbaar weinig gebrouwen, terwijl het een lekker verfrissend bier kan zijn. Jouw hopstort komt wel meer overeen met de stijl, maar ik heb nu geen Herschbrucker in voorraad.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.