Witte kandij versus kristalsuiker

Gestart door Hopmans, 18-11-2009 12:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Citaat van: wiwi op 18-11-2009  09:36 uWaarom nemen mensen witte kandij? Eenmaal opgelost is het hetzelfde als kristalsuiker, toch.
Nope.
Kandij is zachter en zuiverder.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kandij

Het protocol dat notabene weken duurt om kandij te maken is er niet voor Jan met de korte achternaam.





De-Geert

Citaat van: Hopmans op 18-11-2009  12:26 uHet protocol dat notabene weken duurt om kandij te maken is er niet voor Jan met de korte achternaam.
Tsja, deze kan je verwachten natuurlijk.
Het protocol om kandij te maken dient om grote kristallen te vormen. En dan ga je die kristallen oplossen in je wort -> weg kandij.


Hopmans

Nee, dan is het opgeloste kandij.
100 gram kandij in 1 liter water smaakt anders als 100 gram suiker in 1 liter water.


De-Geert

Ligt eraan of je rechtsom of linksom roert.   8)

Adrie

Citaat van: Hopmans op 18-11-2009  12:42 uNee, dan is het opgeloste kandij.
100 gram kandij in 1 liter water smaakt anders als 100 gram suiker in 1 liter water.



Heb je dat getest (blinde driehoekstest)?

Hopmans

Mijn colega.
Ik zal het in hoogst eigen persoon ook doen.
Als ik dan niets proef, dan hou ik er voor altijd over op (beloofd).
Maar als ik en anderen wel wat proef, dan wil in nooit
meer de stelling zien dat kandij hetzelfde is als suiker.
Deal?

 samenvol

Adrie

Alleen een deal als er betrouwbare getuigen bij zijn, natuurlijk, en de test goed is uitgevoerd. Misschien leuk voor een keer op een forumuitje of zo.

Hopmans


Hopmans

Citaat van: Oxhead op 18-11-2009  20:00 uWitte kandij = kristalsuiker
Nope.
Eerst gaan we die test eens doen.
Tot die tijd geen "=" uitspraken.


Oxhead

Dan ook geen nope uitspraken ;)

RobinB

Citaat van: Hopmans op 18-11-2009  12:50 uMijn colega.
Ik zal het in hoogst eigen persoon ook doen.
Als ik dan niets proef, dan hou ik er voor altijd over op (beloofd).
Maar als ik en anderen wel wat proef, dan wil in nooit
meer de stelling zien dat kandij hetzelfde is als suiker.

Gecontrolleerde omstandigheden zoals Adrie voorsteld zijn uiteraard een voorwaarde, maar wat ook niet vergeten moet worden is verschillen in watergehalte/dichtheid?
Ik weet niet of dat speelt tussen kristalsuiker en kandij, maar de oplossingen moeten uiteraard wel dezelfde concentraties sucrose hebben, anders proef je sowieso een verschil!

Als je kijkt naar de manier van productie is het overigens wel te verwachten dat zuivere kristalsuiker gelijk is aan zuivere kandij. Beiden worden immers gemaakt uit een sucrose-oplossing. Bij kristalsuiker mogen de kristallen niet groot worden, bij kandij wel (voor de sier) en dat duurt lang.

Maar leuk om ff te testen inderdaad!

Hopmans

Citaat van: RobinB op 18-11-2009  20:46 uIk weet niet of dat speelt tussen kristalsuiker en kandij, maar de oplossingen moeten
uiteraard wel dezelfde concentraties sucrose hebben, anders proef je sowieso een verschil!
Ik voel wat angstzweet bij je opkomen.
 ;D

CiteerAls je kijkt naar de manier van productie is het overigens wel te verwachten dat zuivere kristalsuiker gelijk is aan zuivere kandij. Beiden worden immers gemaakt uit een sucrose-oplossing. Bij kristalsuiker mogen de kristallen niet groot worden, bij kandij wel (voor de sier) en dat duurt lang.
Maar leuk om ff te testen inderdaad!
Ik denk dat kleine korreltjes geoxideerd zijn aan de oppervlakte, omdat die relatief groter is.
Zou dat kunnen?



MO

Nee, suiker oxideert niet. Ik denk dat het je niet gaat lukken de smaak van suiker te onderscheiden van witte kandijsuiker.

RobinB

Angstzweet? Nee hoor! ;D
Maar zulke tests gaan veel te vaak de mist in door triviale fouten... ;)

Volgens mij is suiker vrij ongevoelig voor oxidatie, dus dat lijkt me nvt.
Misschien een antiklontermiddel in de kristalsuiker?

[edit] MO was me voor! [/edit]

MO

Anti-klontermiddel zit alleen in poedersuiker. Misschien kan je daar wel geniaal bier mee maken!

RobinB

In ieder geval eentje die niet klontert! ;D  :pan:

JWVG

Sucrose is natuurlijk sucrose, iets anders kan ik als wetenschapper niet vinden. Maar was het niet zo dat kandij door de lange kristallisatietijd wat zuiverder is dan tafelsuiker? Overigens denk ik dat die verontreiniginkjes zo klein zijn dat je het niet proeft. Hoppie, als je alle twijfel weg wilt nemen kun je zo'n driehoekstest het beste doen met Robin toekijkend met een vergrootglas  :D. Dan geloven we je.  :duimop:

Ik zou dan trouwens wel balen, want kandij is duurder en wat brouwen betreft voor mij voorlopig nog je reinste geldklopperij.

 :degroeten: JW.

RobinB

Citaat van: JWVG op 18-11-2009  21:48 uHoppie, als je alle twijfel weg wilt nemen kun je zo'n driehoekstest het beste doen met Robin toekijkend met een vergrootglas  :D. Dan geloven we je.  :duimop:

Hehehe, dat zal er wel grappig uitzien, moet em niet zenuwachtig maken he?

Erick

Even een oud draadje uit de modder trekken.
Hoe is deze test afgelopen heren?
Enige verschillen kunnen ontdekken?

Hopmans

Citaat van: Erick op 22-04-2011  21:04 uEven een oud draadje uit de modder trekken.
Hoe is deze test afgelopen heren?
Enige verschillen kunnen ontdekken?

Ik ontdek de verschillen, maar ik heb dat niet gedeeld.
Het wordt dan toch een welles-nietes discussie.
Mijn conclusie is glashelder (of moet ik zeggen; metaal helder?),
en dat is voor mij persoonlijk genoeg.

Kristalsuiker ipv kandij is de oorzaak van metaalsmaak in bieren.
Hupsakee: 2 topics in één klap.

Tot 10% kan het nog, en daarna wordt het bier metalig.

Jacques

De vorige maand was op de clubavond van De Roerstok een suikerspecialist van de Suiker Unie te gast.
Hij bevestigde dat witte kandijsuiker en kristalsuiker exact dezelfde suikers zijn. Smaakverschil zou niet kunnen.

Bij bruine kandij ligt dat anders omdat daar een lichte verontreiniging in zit.

MM

Citaat van: Jacques op 22-04-2011  22:22 uDe vorige maand was op de clubavond van De Roerstok een suikerspecialist van de Suiker Unie te gast.
Hij bevestigde dat witte kandijsuiker en kristalsuiker exact dezelfde suikers zijn. Smaakverschil zou niet kunnen.

Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaakbeleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

Maar ik ben het wel met je eens, dat het voor het brouwen van bier geen smaakverschil zou moeten geven.

EBC

Citaat van: MM op 23-04-2011  11:33 uHier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaak beleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

Maar ik ben het wel met je eens, dat het voor het brouwen van bier geen smaak verschil zou moeten geven.

Los beide eens op in water en proef dan nog eens of er verschil is...

Drents Hopbier

Citaat van: MM op 23-04-2011  11:33 uHier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je een brokje kandijsuiker in je mond neemt of hetzelfde gewicht in kristalsuiker, krijg je toch twee keer een andere smaak beleving. Ik heb zelf de ervaring gehad, met normale en extra fijne kristalsuiker.

De deskundige van de Suiker Unie legde mij uit dat smaakverschillen tussen witte kristalsuiker en witte kandijsuiker onstaan door de kristalgrootte. Hierdoor ontstaat een andere smaakervaring op de tong. Na oplossen (tot dezelfde suikerconcentratie) kunnen geen smaakverschillen ontstaan. Het is dan ook geld weggooien als witte kandij i.p.v. witte kristalsuiker gebruikt wordt.

Hopbier

MM

EBC en Drents Hopbier, jullie hebben gelijk, dat als het opgelost in water niet uitmaakt. Ik ben het ook eens dat het zonde van het geld is om witte kandijsuiker te kopen voor brouwen.

Ik geloof ook, dat het de kristalgrootte is die een andere beleving geeft. Mijn bedoeling was de opmerking van Jacques, iets te verfijnen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.