November experiment: zelf mouten

Gestart door RobinB, 07-11-2009 00:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RobinB

Oke, niet geheel een Novemberexperiment, maar wel in november de resultaten! ;D

In mei heb ik zelf gerst gemout. Ik had via een vriend een aantal kilo "Prestige" gerst gekregen, geschikt als brouwgerst.
Die heb ik gemout volgens het volgende schema:
- 3 dagen weken
- 5 dagen kiemen tot kiem 3/4 vd korrel was
- eesten in mijn Stockli droger op max tem (70 ºC) ca 1,5 dag.

Daarna heb ik de mout met een mixer ontdaan vd worteltjes, wat maar gedeeltelijk gewerkt heeft. Hierbij heb ik nog een redelijke hoeveelheid mout verloren.
Met het redelijk ontwortelde deel heb ik het volgende brouwsel gemaakt:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptZelfmout-bier
Brouwdatum23-8-2009
BiertypeMärzen & Oktoberfest (D)
Aantal liters10
Gewenst begin SG1056 (6,1 vol% alc.)
Brouwzaalrendement65.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater14.91 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater11,5 liter
Spoelwater5,3 liter
Kooktijd60 min.
Berekende kleur9 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid24 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC100,0 %2874 gram3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Perle (D)7,0 %13 gramFWH20 EBU
Saaz (CZ)3,0 %20 gram20 min.4 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortK97
Gist toegevoegd alsinhoud verpakking

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
155°C10 minuten4,0 l/kg
267°C75 minuten4,0 l/kg
372°C10 minuten4,0 l/kg
478°C5 minuten4,0 l/kg

Zoals je ziet had ik nog een eiwitrust ingelast, omdat ik er niet vanuit ging meteen enorm goede mout te maken.
Ook ging ik uit van een rendement van 65% (normaal 75%)

Het resultaat was wel redelijk: mijn rendement net niet gehaald (60%), maar een wat troebel wort.
Dat is ook na de vergisting (op 16 ºC) zo gebleven.

De smaak is eigenlijk wel erg goed!
Het is net of deze mout erg rijk aan dextrines was, want het bier heeft een volle zoetige body. Dat terwijl er geen cara-mouten of andere mouten zijn gebruikt. Alleen de zelfmout-mout!
Hij is geeindigd op 1015, ook niet erg laag, maar ook niet extreem hoog?
Hij is een beetje fruitig, maar zou het als een Urtyp/Kölsch kruising niet gek doen?
Alleen jammer dat hij zo troebel is als een witbier, maar soit!  :biersmile:

Het inspireert me wel tot vervolgexperimenten en heb nog wat andere soorten gerst liggen! :D

Jacques

Hoi Robin,

Knap dat je gewaagd hebt aan het zelfmouten. Tot nu toe heb ik dat nog nooit gedaan.
Goed om te lezen dat je bier redelijk is.

Heb je bij het weken ook droge periodes ingebouwd?

Ga je voor een volgend zelfmoutexperiment nog iets veranderen aan het week- en kiemschema?

RobinB

Ja, net nadat ik zelf gemout had ben ik naar Holland Malt geweest, een excursie met het Gilde.
Zij laten de mout 1 dag weken, 3 dagen kiemen en 1 dag eesten. Zo kunnen ze met 4 niveau's in de mouterij torens continu doormouten.

Ik denk dat ik dat schema over ga nemen, misschien een dag langer kiemen als er niet voldoende groei is?
Met mijn huidige schema had ik toch teveel wortels, wat het verwijderen moeilijk maakt. Ik heb geen droogstappen gehad tijdens het weken.

Ik schrijf het misschien een beetje te negatief, maar de bieren zijn best aardig! Alleen zoeter dan verwacht en troebel...
Aan de graansoorten hoort het niet te liggen, die ik heb worden ook gebruikt bij Holland Malt (Tipple, Class, Prestige)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.