Fust vullen

Gestart door WardV, 26-06-2004 08:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

WardV

Dames en heren brouwers,

Ik heb van een kennis 2 30 liter fustjes gekregen om bier in te brouwen / bewaren. Nu zit ik met het probleem dat ik de fustjes niet open krijg en ook niet weet hoe ik ze moet vullen.

Volgens zeggen zitten er Heineken sluitingen op.

Wie kan mij verder helpen.

Alvast bedankt,

Ward

Free

Het gereedschap om Heineken fustjes te openen moet jezelf maken (helaas).
Beter zijn bijvoorbeeld de fusten van Bavaria of Hoegaarden. Deze zijn eenvoudig te openen door met een kleine schroevendraaier een veerring in te drukken waarna de kop gemakkelijk open te draaien is. Pas op: Eerst de druk van de fust aflaten!!!!  Gebruik hiervoor een bijpassende tapkop met slang.

Adrie

Wij (de vier broeders) gebruiken ook regelmatig fusten met een Heineken sluiting die we betrekken bij de Maaslandbrouwerij. Deze zijn echter met een hamer en een grote schroevendraaier vrij gemakkelijk open te draaien (tikken). Voor het sluiten gebruik je de bijbehorende tapaansluiting, die je inderdaad hard nodig hebt om het fust alvorens het te openen te ontluchten. Dit moet je niet vergeten, anders gebeuren er akelige dingen.

Vullen is na openen vrij eenvoudig: eerst een suikeroplossing erin (voor vaten van 30 liter 150 gram suiker opgelost in 200 ml water) en dan het bier erin hevelen. Vat afsluiten, drie weken warm wegzetten en dan de kelder in.

Groeten,

A3

Huub Krekels

Hallo Adrie,

Jij zegt, dat je de fusten bij de Maaslandbrouwerij gekocht hebt. Ik heb daar ook de langwerpige fusten van, naar ik meen 10 en 20 liter,  gezien. Zijn die ook voor ons te koop? Zo ja wat kosten deze vaten.
    :degroeten:

Gr.


Huub.

MO

A3 knuffelt een paar dagen met zijn kerstkonijntjes thuis denk ik.

Vergeet het maar, Frans is heel zuinig met zijn fusten. Hij heeft er altijd te weinig en zal ze niet aan je verkopen. Wat je kunt doen, is wat kroegen afgaan en informeren of ze nog afgekeurde fusten die in de weg staan, overhebben. Zeker als je belooft er eens een voor ze af te vullen, maak je kans dat je ze mag hebben.

Liemingbrouwer

Hallo,
Een vraagje voor de specialisten vatenvullers...
Als het gaat over 30 L. vaatjes; Vul je de vaten dan met exact 30L. bier-suikersiroop of vul je de vaten tot je denkt dat ze vol genoeg zijn?
Hoeft een vat niet helemaal vol te zijn?
Moet er dus in een vat ook een soort headspace zijn?
Groetjes
Liemingbrouwer

Liemingbrouwer

Niemand die iets afweet van fusten vullen dat kan toch niet......
Alle hulp is welkom het is de eerste keer dat ik dat ga doen.
Groetjes
Liemingbrouwer

Pallieter

Hallo Liemingbrouwer,

Ik ben zelf geen fustafvuller maar ik weet dat je de vaten een kleine headspace mag geven zodoende dat er plaats is om een goede menging te garanderen van suikerstroop en giststarter en zeker niet meer dan 4gr/liter suiker voor de hergisting.
Dus eerst een tiental liter jongbier dan suikersiroop weer een tiental liter bier en vervolgens dan je goed actieve giststarter verder afvullen met bier tot waar de teut conisch begint aan te lopen .Duikerlichaam aanbrengen (voor de Vlamingen,de plongeur) en voorzichtig met het vat een en weer rollen zodanig dat alles goed gemengd word,vervollgens zet je het vat een halfuur ondersteboven (ja vulopening naar beneden) en daarna weer even over en weer en nu kan hij hergisten op vat. Ik gebruik deze methode als ik ga bottelen dus na de manipulatie met het vat verwijder ik de duiker terug en begin direct af te vullen op fles. De saturatie van mijn bieren is vrij constant dus voor een fustgisting moet dit zeker werken.

Vriendelijke groeten uit Jut,
Pallieter

Adrie

Sorry Liemingbrouwer, ik had dit bericht even gemist.

Met de Vier Broeders vullen we regelmatig 20- en 30-literfusten. We deden dit altijd met 5 gram per liter suiker, maar dat leverde standaard een schuimfestijn op. Tegenwoordig vullen we af met 2 tot 2,5 gram per liter en dat gaat goed. Volgens sommigen moet je echter met 5 gram per liter afvullen om te zorgen dat je geen plat bier krijgt.  :D

We doen altijd eerst een suikeroplossing in het vat (gekookt en afgekoeld) en hevelen vervolgens het bier erin. We laten dan altijd een klein beetje ruimte over, maar niet veel. Vat afsluiten, een week warm wegzetten en klaar. We gebruiken nooit een verse giststarter, als je bier niet lang gelagerd heeft (korter dan drie weken) is dat helemaal niet nodig. Meestal staat ons bier zelfs nog langer dan drie weken.

Wel na afsluiten even rollen en op zijn kop zetten om te kijken of er niets lekt.

Liemingbrouwer

Bedankt voor de reactie, morgen ga ik twee vaatjes vullen met "Dubbel" bier.
De vaatjes zijn nu gevuld met 10 L. (sterke) oxonia en dit reeds enkele dagen, dagelijks worden ze geschud.
Ik zal dus 3 gr. suiker gebruiken (het gemiddelde); het eind-soortelijkgewicht is wel redelijk hoog uitgevallen nl. 1020.
Het bier moet in het weekend van 1 juli de dorst lessen.
Groetjes
Liemingbrouwer

Drents Hopbier

Citaat van: Adrie op 18-05-2006  11:15 uVolgens sommigen moet je echter met 5 gram per liter afvullen om te zorgen dat je geen plat bier krijgt.  :D

Sterker nog, het kan ook zonder suiker!
Als je het vat onder koolzuurdruk zet met een CO2 cilinder, zal het bier op den duur ook verzadigd raken met koolzuur. En dan heb je helder (gistloos) bier.

Hopbier

Oscar

Citaat van: Hoorns Hopbier op 18-05-2006  13:22 uSterker nog, het kan ook zonder suiker!
Als je het vat onder koolzuurdruk zet met een CO2 cilinder, zal het bier op den duur ook verzadigd raken met koolzuur. En dan heb je helder (gistloos) bier.

Moet je wel volledige het fust koelen zodat er genoeg koolzuur kan oplossen...

groeten en gezondheid
Oscar

Liemingbrouwer

Even helpen a.u.b.;
Je zet even (een paar uur?)CO2 op het vat en plaatst het vat daarna koud (ik kan op 2° koelen).
of
Je zet gedurende langere tijd (hoeveel dagen?) CO2 op het vat en zet het vat daarna koud.
of
Je zet gedurende langere tijd CO2 op het vat terwijl het koud staat.

Ik kan wel niet de twee vaten tegelijkertijd aan de CO2 hangen want ik heb maar één koppeling.
Je moet het vat dan wel niet warm zetten begrijp ik want nagisting hoeft niet.

Groetjes
Liemingbrouwer

Oscar

Citaat van: Liemingbrouwer op 18-05-2006  13:42 uJe zet gedurende langere tijd CO2 op het vat terwijl het koud staat.

Dit lijkt mij de beste optie. Koolzuur lost beter op in een koude vloeistof en op 2 °C lijkt het mij dat je er op deze manier voldoende koolzuur in kunt krijgen.

Groeten en gezondheid
Oscar

Adrie

Let er bij deze methode op, dat je je fust eerst goed vult met koolzuurgas voordat je het bier erin laat lopen. Er is dan geen zuurstof aanwezig in het vat en in het bier. Als je immers geen nagisting op fust doet, is er geen gistactiviteit waardoor eventueel opgenomen zuurstof verdwijnt.

MO

Ik zou toch gaan voor de navergisting. Ik denk dat je thuis nooit goed je fust zuurstof-vrij krijgt. Alleen als je je bier heel snel opdrinkt (binnen 2-3 weken) dan zou ik het wel durven, anders komt het oxidatie spook echt om de hoek kijken verwacht ik.

Overigens: je krijgt alleen helder bier als je filtreert. Ik neem aan dat je bier in lagering ook nog wat troebel is, een gistlaag onderin je fust krijg je dus sowieso.

Drents Hopbier

Citaat van: Liemingbrouwer op 18-05-2006  13:42 uEven helpen a.u.b.;
Je zet gedurende langere tijd CO2 op het vat terwijl het koud staat.

Ik weet niet hoe koud je het moet wegzetten, maar koelen tijdens de CO2 druk is noodzakelijk. De tijdsduur weet ik niet, ik weet alleen dat een klein brouwerijtje dit zo deed (Hoornse Stadsbrouwerij).

Hopbier

Hans (Lagos)

Promash heeft het allemaal



Tsjerk

Adrie of een andere fusten vuller,

Ik heb een 20 liter Heinekenvat kunnen regelen. Heb ik hier nog speciaal gereedschap voor nodig om het te kunnen openen en te sluiten

 :degroeten:  Tsjerk

Oscar

Citaat van: Tsjerk op 30-08-2006  12:01 uIk heb een 20 liter Heinekenvat kunnen regelen. Heb ik hier nog speciaal gereedschap voor nodig om het te kunnen openen en te sluiten

Om te sluiten niet..maar om te openen wel. Als je pech hebt zit er een openingsbeveiliging  op. Deze kun je dan openen op 2 manieren : leg een 2 cent muntjes in de fustsluiting en druk de tapkop erop...nu zou je met behulp van een schroevedraaier o.i.d. en een hamer het fust moeten kunnen openen. Anders dien je zelf een soort "fustsleutel" te maken. Kijk hier voor de details.

Groet en gezondheid
Oscar

oranjeboombiertje

Ik ga ook een fust vullen, een 10 liter Heineken fust. Hiervoor moet ik dus ongeveer 3 gram/liter suiker voor hergisting toevoegen. Heeft dit dan genoeg koolzuur om te tappen of moet ik het fust hierna nog onder druk zetten om te verzadigen met CO2? Welke druk is het beste om mee te tappen?

 :degroeten:
Wesley

MO

Leuke vraag. Iedereen heeft zijn eigen manieren. Ik gebruik 5 g/L suiker. In het begin geen koolzuurdruk, na een aantal glazen ca 1.3 bar. Maar dit doet iedereen weer anders.

Oscar

3 gr/l is inderdaad wat aan de lage kant, als je bier dan iets te warm in het vat zit tap je voornamelijk schuim. 5 gr/l is beter, echter is dit ook afhankelijk van je tapsysteem (regelbare koolzuurdruk (?) ).

Groeten en gezondheid
Oscar


oranjeboombiertje

Ik heb een behoorlijk professionele installatie. De koolzuurdruk is regelbaar. Het enige wat mijn installatie verschilt van een professionele is een koelinstallatie. Maar ik verwacht deze niet nodig te hebben als ik mijn 10 liter fust goed koel en isoleer.

 :degroeten:
Wesley

cabra

Citaat van: oranjeboombiertje op 18-12-2006  20:32 uIk heb een behoorlijk professionele installatie. De koolzuurdruk is regelbaar. Het enige wat mijn installatie verschilt van een professionele is een koelinstallatie. Maar ik verwacht deze niet nodig te hebben als ik mijn 10 liter fust goed koel en isoleer.

 :degroeten:
Wesley

Ik ben op zoek naar een tapinstallatie die bij een gewoon (Heineken/Cruzcampo) vat past, welke kunnen jullie aanraden?


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.