De voordelen van een dompelkoeler versus een platenkoeler

Gestart door g20, 23-09-2009 13:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

g20

Deze draad is vanuit het prikbord naar deze plek gekopieerd.
In het prikbord staat de onderstaande oorspronkelijke draad ontdaan van de discussie over de voordelen van een dompelkoeler versus een platenkoeler.




Na enige keren gebrouwen te hebben met mijn platenkoeler, ben ik er achter gekomen dat dit voor mij geen ideaal apparaat is.
Het gaat om een 12 plaats koeler.
Ik zou deze graag willen ruilen tegen een dompelkoeler.
Wie heeft belangstelling.

Edwin

Waarom is het voor jou geen ideaal apparaat?

Edwin

Hopmans

Citaat van: Edwin op 23-09-2009  17:11 uWaarom is het voor jou geen ideaal apparaat?
Niet relevant, dit is een prikbord.


Wild Chocolate

De verkoper geeft aan dat hij niet gelukkig is met het apparaat dat hij probeert te ruilen. Lijkt me dus wel relevant waarom hij er niet tevreden over is, zodat een eventuele gegadigde kan bepalen of dat voor hem ook een probleem is, of juist niet...

Groet,

Remco

EBC

Hij zal wel ontevreden zijn over de koelcapaciteit, maar wat wil je, met slechts 12 platen...

g20

EBC heeft gelijk ,ten eerste ben ik niet tevreden over de koelcapaciteit.
Verdere vind ik het ontsmetten, schoonmaken en aansluiten lastig en veel werk.
Voor mij werkt een dompelkoeler veel makkelijker.

EBC

Citaat van: g20 op 23-09-2009  20:28 uEBC heeft gelijk ,ten eerste ben ik niet tevreden over de koelcapaciteit.
Verdere vind ik het ontsmetten, schoonmaken en aansluiten lastig en veel werk.
Voor mij werkt een dompelkoeler veel makkelijker.

En zo is het maar net!

Maar belangrijker dan gemakkelijk is natuurlijk het effect op de kwaliteit van je bier. Maar dat is van meerdere factoren afhankelijk. En g20 moet doen wat hij wil.

Caspar

Ik ben het wel met g20 eens, platenkoelers zijn lastig schoon te maken... ik hou echt een heel strikt regime aan door de platenkoeler voor gebruik te spoelen met Chemipro Acid en na gebruik met Chemipro Caustic middels een gesloten pomp-systeem. Eens in de drie keer week ik hem ook in de caustic en spoel ik hem uit. Je wilt niet weten wat voor drap er alsnog los-komt.

Oscar

Citaat van: g20 op 23-09-2009  20:28 uVerdere vind ik het ontsmetten, schoonmaken en aansluiten lastig en veel werk.

 ??? Gewoon ff doorspoelen en aansluiten is klik-klik met gardena...

Een 30 platenkoeler zou dan beter zijn. Het voordeel t.o.v de dompelkoeler vind ik dat je in de "gevarenzone" van infectie niet te lang bezig bent. En klaar met filteren is klaar met koelen. En de kwaliteit van je bier gaat er wel op vooruit ben ik van mening.

Maar dat staat hier niet ter discussie...

Broeder Tuk

Ik vind het ook een onding.

En ik heb nog een vraag er over, die zal ik maar even hier stellen dan.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,9557.msg176145.html#msg176145

Oscar

Citaat van: Broeder Tuk op 24-09-2009  19:44 uIk vind het ook een onding.

Je moet er wel mee weten te werken.... ;)

Broeder Tuk

CiteerJe moet er wel mee weten te werken....  ;)

Voor een beginnende brouwer is het niet ideaal. Maar ik moet zeggen dat ik er wel steeds beter mee overweg kan. Maar het schoonmaken is toch een extra handeling die je moet verrichten. Met een dompel koeler heb je dat niet, aangezien je al zo veel handelingen moet verrichten, is het voor een beginner wel prettig als dat niet hoeft.

Maar ik moest zo nodig een platenkoeler hebben want ik dacht dat het de meest ideale oplossing was. Ben er ondertussen achter dat de meest ideale oplossing vaak niet bestaat bij het brouwen. Het gaat erom wat je het meest prettig vindt werken.

Menno

Oscar,

Mijn dubbele RVS-dompel-koeler gaat als een tierelier, hoor!
Voor mij geen extra bewerkelijke platenkoeler. Voor alsnog...

Menno

Oscar

Citaat van: Menno op 24-09-2009  20:33 uMijn dubbele RVS-dompel-koeler gaat als een tierelier, hoor!
Voor mij geen extra bewerkelijke platenkoeler. Voor alsnog...

Koel jij het badwater van je kinderen of zo... >:D >:D >:D ;D ;D ;) :proost2:

Menno

Heb jij mijn koeler nooit gezien dan?  ???

 ;) :degroeten:

Jacques

Citaat van: Broeder Tuk op 24-09-2009  20:16 uMaar ik moest zo nodig een platenkoeler hebben want ik dacht dat het de meest ideale oplossing was. Ben er ondertussen achter dat de meest ideale oplossing vaak niet bestaat bij het brouwen. Het gaat erom wat je het meest prettig vindt werken.

Een waarheid als een koe.

De meest ideale brouwapparaat is voor een groot deel afhankelijk persoonlijke smaak. Toch werkt het ene stukje apparatuur effectiever dan het andere. Nadeel van een platenkoeler is dat het schoonmaken niet zo makkelijk gaat. Eigenlijk heb je naast een platenkoeler ook een pomp nodig. Met behulp van die pomp kun je reinigingsmiddel rondpompen. Door dit steeds te doen na elk gebruik loop je geen enkel risico op verstopping of infectie. Voor het het gebruik kun je dan volstaan met even doorspoelen met heet water.
Tijdens het rondpompen met een loogoplossing ruim ik het een en ander op. Zodoende kost het schoonmaken van de platenkoeler niet te veel tijd.

PietO

Het antwoord op de volgende vraag is beslist ergens te vinden op het forum, maar DMS schijnt snel te ontstaan tussen 70 en 100 graden. Laat nou zo'n dompelkoeler juist de hele brouw uiterst snel uit deze gevaren zone halen (zeker als je hem wat heen en weer beweegt in een paar minuten)  terwijl een platenkoeler juist de hele brouw rustig in deze zone laat zitten en maar een beetje jong bier snel naar de gewenste eindtemperatuur van meestal rond 20 graden brengt! Zie ik dit fout?

Ook ik ben uiterst tevreden met een dubbele RVS-spiraal dompelkoeler: even spoelen (onderdompelen) in het warme koelwater na afloop en klaar met schoonmaken. Daarbij wordt het koelwater opgevangen in 2 bakken: 1 voor de hete "voorloop" en 1 voor de warme rest. Deze extra mogelijkheid heb je niet met een platenkoeler!

Albertus

Citaat van: PietO op 25-09-2009  10:43 uDMS schijnt snel te onstaan tussen 70 en 100 graden. Laat nou zo'n dompelkoeler juist de hele brouw uiterst snel uit deze gevaren zone halen (zeker als je hem wat heen en weer beweegt in een paar minuten)  terwijl een platenkoeler juist de hele brouw rustig in deze zone laat zitten en maar een beetje jong bier snel naar de gewenste eindtemperatuur van meestal rond 20 graden brengt!! Zie ik dit fout??

Dit is een van de redenen waarom ik een dompelkoeler gebruik. Het wort laat ik ronddraaien en binnen 60 seconden zit alle wort onder de 60 ºC. Bij gebruik van een platenkoeler blijft een groot deel van het wort geruime tijd juist in de "gevarenzone".

Bert

Oscar

Citaat van: Albertus op 25-09-2009  11:00 uHet wort laat ik ronddraaien en binnen 60 seconden zit alle wort onder de 60 ºC. Bij gebruik van een platenkoeler blijft een groot deel van het wort geruime tijd juist in de "gevarenzone".

 :neenee: Niet eens. Ik filter en koel in één stap, en ik koel in één stap terug naar ±20 graden. Per eenheid wort, wordt dit terug gekoeld van ± 90-100°c naar ± 20°C in zo'n 3-5 seconden. Die "gevarenzone" is slechts een fractie van een seconde per eenheid wort. Dat red je niet met een dompelkoeler... ;)

Dat wil niet zeggen dat dit een goed koelsysteem is, ik heb er zelf ook jaren met tevredenheid mee gewerkt.

[edit]
Sorry niet goed gelezen... :pan:
[/edit]


Oscar

Citaat van: PietO op 25-09-2009  10:43 umaar DMS schijnt snel te onstaan tussen 70 en 100 graden. Laat nou zo'n dompelkoeler juist de hele brouw uiterst snel uit deze gevaren zone halen (zeker als je hem wat heen en weer beweegt in een paar minuten)  terwijl een platenkoeler juist de hele brouw rustig in deze zone laat zitten en maar een beetje jong bier snel naar de gewenste eindtemperatuur van meestal rond 20 graden brengt! Zie ik dit fout?

Maar waarom in grote brouwerijen dan geen dompelsysteem gebruiken?

RobinB

Citaat van: PietO op 25-09-2009  10:43 uDaarbij wordt het koelwater opgevangen in 2 bakken: 1 voor de hete "voorloop" en 1 voor de warme rest. Deze extra mogelijkheid heb je niet met een platenkoeler!

Als je 2 bakjes gebruikt en recirculeert ook wel volgens mij?

Albertus

Citaat van: Oscar op 25-09-2009  11:09 u:neenee: Niet eens. Ik filter en koel in één stap, en ik koel in één stap terug naar ±20 graden. Per eenheid wort, wordt dit terug gekoelt van ± 90-100°c naar ± 20°C in zo'n 3-5 seconden. Die "gevarenzone" is slechts een fractie van een seconde per eenhied wort. Dat red je niet met een dompelkoeler... ;)

Dat gaat natuurlijk alleen op wanneer je het wort in het vat gedurende het koelen met de platenkoeler op temperatuur houdt.

Bert

Adrie

Citaat van: PietO op 25-09-2009  10:43 uantwoord op de volgende vraag is beslist ergens te vinden op het forum, maar DMS schijnt snel te onstaan tussen 70 en 100 graden. Laat nou zo'n dompelkoeler juist de hele brouw uiterst snel uit deze gevaren zone halen (zeker als je hem wat heen en weer beweegt in een paar minuten)  terwijl een platenkoeler juist de hele brouw rustig in deze zone laat zitten en maar een beetje jong bier snel naar de gewenste eindtemperatuur van meestal rond 20 graden brengt!! Zie ik dit fout??

Je kunt met een platenkoeler het wort eerst terugvoeren in de kookketel totdat alle wort op 70 graden zit. Daarna koel je het wort de gewenste vergistingstemperatuur en voert het naar het gistingsvat. Vooral met biertypen als pils of andere biertypen met veel pilsmout doe ik dit. Het gevaar van DMS is trouwens sowieso geweken als je 100 minuten kookt of als je weinig of geen pilsmout als basismout gebruikt.

Jacques

Citaat van: Adrie op 25-09-2009  12:05 uJe kunt met een platenkoeler het wort eerst terugvoeren in de kookketel totdat alle wort op 70 graden zit. Daarna koel je het wort de gewenste vergistingstemperatuur en voert het naar het gistingsvat. Vooral met biertypen als pils of andere biertypen met veel pilsmout doe ik dit. Het gevaar van DMS is trouwens sowieso geweken als je 100 minuten kookt of als je weinig of geen pilsmout als basismout gebruikt.

Dit is een methode die ik sinds een aantal brouwsels ook toepas. Bevalt mij prima. Alle wort is nel buiten de gevarenzone en ik kan lagere temperatuur bereiken binnen een acceptabele tijd. Je hebt wel wat meer slangen nodig.

William

Begrijp ik het goed dat je eerst koelt tot 70 ºC door gekoelde wort terug te voeren, daarna te whirlpoolen en een tijdje wachten en daarna voor de 2e keer door de platenkoeler halen tot de gewenste vergistingstemperatuur. En laat je dan direct na het koken ook wel de hop en warme breuk uitzakken (bv 5 min)?


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.