ONK 04 B3 - Stout

Gestart door JW_den_Hartog, 31-05-2004 10:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JW_den_Hartog

Beste brouwers,

Recept van het brouwsel wat op het ONK 2004 de 3e prijs in de klasse B heeft gewonnen met nummer B24

Organisatie door de Roerstok op 22 mei 2004 te Hilvarenbeek.
Aantal in gezonden bieren de klasse B: 33
Aantal punten door de jury gegeven: 82.
Commentaar van jury:
Beoordeeld als Irisch Dry
Mooi bier geen commentaar!

Het bier scoorde 13 van de 15 punten op visuele aspecten,17 van de 25 op geur en 21 van de 25 op smaak, 9 van de 10 op basissmaak, 5 van de 5 op body, 5 van de 5 op mondgevoel en 12 van de 15 op nasmaak totaal 82 punten


Biersoort: Stout.

Recept is om gerekend naar 10 liter bier.
Was origineel voor 42 liter bier.

Totale storting 2100 gram mout op 5,4 liter = 1: 2,57 of 388 gram op 1liter water.
Maischwater van 8,5 °dH naar 20 °dH opgewaardeerd met 1,23 gram CaCl2 op 5,4 liter.

Mout.                        Grammen            Kleur in EBC                     %

Pale Ale                     1680                   7                                        80
Tarwemout                210                     5                                        10
Karamelmout             126                    120                                     6
Blakmout                   84                      1500                                   4

Inmaischen op 50 °C in 35 minuten daarna pH gemeten op 5,65 en geen pH correctie doorgevoerd.
Na te hebben in gemaischt in 25 minuten naar 67 °C en deze temperatuur 75 minuten aan- gehouden tot deze versuikerd was. Het beslag wel tijdens opwarmen en in de rust in beweging houden.
Na 75 minuten op 67 °C in 25 minuten naar 78°C en afgemaischt.

Klaren met zelfgebouwd hevelfilter.
Waswater:6,0 liter.

Koken 90 minuten met pH correctie bij begin koken op pH 5,25 met melkzuur.

Hop: storting berekend om in het bier op een ± 40EBU uit te komen.
80 % van de hopstorting bij begin koken in de vorm van Nugget hopkorrels typ 90 met een alfazuur % van 11,5 % totaal 10,5 gram korrels.
20 % van de hopstorting 10 minuten voor einde koken in de vorm van Nugget hopkorrels typ 90 met een alfazuur % van 11,5 % totaal 2,6 gram korrels.

Eind koken met koelspiraal gekoeld en met een filterdoek gefiltreerd.

Daar er dik is ingemaischt wordt er voor de vergisting terug verdund naar een SG van
1,047 gr/ml.

Vergisting met W-yeast Irish Ale (1084).
Aansteltemperatuur 18 °C en vergisting temperatuur ± 20 °C gedurende 4 dagen.

Lagering gedurende 21 dagen bij ± 5 °C.

Bottelen:
Bier in zijn geheel overgeheveld naar tapvat en een suiker oplossing gemaakt om 7 gr/liter
kristalsuiker voor de hergisting toe te voegen.

Eind SG: 1,012 gr/ml.
pH 4,35 (ontkoolzuurd)
Kleur 98 EBC.

Groeten Jan-Willem den Hartog.

Jacques

Hoi Jan Willem (den Hartog),

Bedankt voor het uitgebreid plaatsen van het recept.  :duimop:
Het kan zijn dat ik nog vragen heb over het recept als ik deze in ProMash inklop. Nu ga ik me voorbereiden om naar Beverlo te gaan en heb dus even geen tijd.

:degroeten: Jacques

JWVG

Gefeliciteerd, Jan Willem!

A3, hier blijkt in ieder geval uit dat je niet uitsluitend geroosterde gerst (en niet noodzakelijk meer dan 5 %) moet storten voor een geslaagde stout.

:degroeten: JW.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.