ONK 09 C2 Tripel - Noud Boogers

Gestart door Jacques, 13-07-2009 20:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Van Noud Boogers ontving ik een mail met het prijswinnende recept.



Recept Tripel ONK 2009 (omgerekend naar 10 liter)


Pilsmout         2670 gram
Tarwemout        170 gram
Witte Kandij        170 gram
Koriander               1 gram (vlak voor gebruik gemalen)
Sinaasappelschil          10 gram (niet gedroogd )

Maischwater 10 liter 54 ºC.

52 ºC  10 minuten.
63 ºC  30 minuten.
65 ºC  30 minuten.
71 ºC  15 minuten. Verhoogd naar 78 ºC voor het filteren.

Gefilterd naar 12 liter.
Gekookt naar ongeveer 10,5 Liter (maatstok). Kooktijd ongeveer 75 minuten.

Beslag aangezuurd met melkzuur. Ook het spoelwater.

Giststarter gemaakt met Wyeast 3787.

Hop:   5 g Hallertau 3,4 % Gelijk in kookketel bij het spoelen.

   6,7 g Tettnang 4,3 % Bij begin koken.

   16,7 g Saaz 4 % Na ongeveer 20 min. koken.

Belucht voor toevoegen giststarter 10 minuten en na gisttoevoegen 10 minuten.

Hoofdgisting op gang laten komen bij 18 ºC. Daarna heb ik per dag de temperatuur met 1 graad verhoogd tot 23 ºC en bij die temperatuur uit laten gisten.

Hierna heb ik het overgeheveld en hop toe gevoegd voor dry hopping.
3,4  g Tettnang
3.4  g Saaz
3.4  g Hallertau Hersbrucker

De hop heb ik een hopzakje gedaan en verzwaard met een paar grote knikkers zodat ze niet gaan drijven.Temperatuur tijdens de nagisting 20 graden - 2 weken. Daarna in een andere ruimte gezet bij ongeveer 16 graden -2 weken en daarna gebotteld met 8 gram witte kandij per liter bier.

Begin sg 1085. Eind sg 1010.

Adrie

Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd, Noud (als je ooit op dit forum komt).

Als je de prijswinnende tripels die hier staan bekijkt, valt op dat ze allemaal koriander bevatten. Dus, beste brouwers, wil je met een tripel in de prijzen vallen, dan moet er in ieder geval koriander in.  :P Hoe komt het toch dat keurmeesters vallen op tripels met koriander?

Noud Boogers



Zelf geloof ik niet dat een keurmeester die koriander zal herkennen.De koriander laat ik de laatste 10 minuten mee koken en het is een zeer kleine toevoeging.Als je koriander of welke toevoeging duidelijk kunt waarnemen vind ik het niet geslaagd.

RobinB

Een Chouffe mag toch een redelijk koriander bommetje zijn ;D

Gefeliciteerd trouwens en welkom op het forum!
Hoop dat je mee gaat doen in de discussies, ze laaien soms fel op, maar we bedoelen het altijd goed! ;D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.