ONK 09 D3 - RIS - Caspar

Gestart door Caspar, 08-06-2009 20:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

Dag heren,

Bij deze mijn winnende recept. Laat je niet misleiden door het hoge eind SG, wonderbaarlijk genoeg kan dit bier het prima hebben (net zoals bijvoorbeeld een Gonzo Imperial Porter van Flying Dog). Het bier is echter pas na een half jaar op dronk :biersmile:.

Het commentaar:

Visueel: 15/15
Geur: 21/25 -> zwak appel, zwak drop, matig fruitig, zwak gebrand, zwak moutig, zwak vanille, matig zoetig.
Smaak: 21/25 -> zwak drop, matig fruitig, matig gebrand, matig bitter, matig moutig, matig zoetig.
Basissmaak: 9/10 -> volgens soort.
Body: 5/5 -> volgens soort.
Mondgevoel: 4/5 -> Sterk koolzuur, matig plakkerig, zwak samentrekkend.
Nasmaak: 14/15 -> Sterk alcohol, matig bitter, matig fruitig, matig gebrand, matig zoetig / moutig.

Opmerking: Het bier is mooi in balans. Aangename geur, licht zoetig met goed aanvullende licht gebrand moetige bitterheid.

Russian Imperial Stout

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

00-D  Derek Walsh - klasse  D, Stout (Imperial Russian)

Min OG:  1.075   Max OG:  1.105
Min IBU:    50   Max IBU:    90
Min Clr:    39   Max Clr:   402  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          27.00    Wort Size (L):     27.00
Total Grain (kg):        10.58
Anticipated OG:          1.091    Plato:             21.72
Anticipated EBC:         115.1
Anticipated IBU:          58.5
Brewhouse Efficiency:       74 %
Wort Boil Time:             80    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      15.00    Percent Per Hour
Pre-Boil Wort Size:   33.75    L
Pre-Boil Gravity:      1.073    SG          17.65  Plato

Formulas Used
-------------

Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
% Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.

Color Formula Used:   Morey
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.30

Additional Utilization Used For First Wort Hops: -10 %


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  0.9     0.10 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 83.2     8.81 kg.  Palemout 7 - Dingemans        België         1.037      8
  4.0     0.42 kg.  Kristalsuiker                                1.047      0
  4.0     0.42 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge België         1.032    160
  4.8     0.50 kg.  Gebrande Gerst                Belgie         1.030   1523
  1.2     0.13 kg.  Chocolate (Mout Roost 900) -  België         1.030   1209
  2.0     0.21 kg.  Special B (Cara 400) - Dingem België         1.032    537

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 50.32 g.     Wye Challenger                    Whole    5.70  16.6  First WH
 41.94 g.     Wye Target                        Whole   13.10  33.4  60 min.
 16.77 g.     Fuggle                            Whole    4.10   2.5  20 min.
 16.77 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.30   3.9  20 min.
  8.39 g.     Fuggle                            Whole    4.10   0.8  10 min.
  8.39 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.30   1.2  10 min.
  8.39 g.     Fuggle                            Whole    4.10   0.1  1 min.
  8.39 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.30   0.1  1 min.
 16.77 g.     Fuggle                            Whole    4.10   0.0  Dry Hop
 16.77 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.30   0.0  Dry Hop


Yeast
-----

Wyeast 1084 Irish Ale


Water Profile
-------------

Profile:           Amersfoort - Nederland
Profile known for:

Calcium(Ca):          34.3 ppm
Magnesium(Mg):         3.2 ppm
Sodium(Na):           14.5 ppm
Sulfate(SO4):         18.1 ppm
Chloride(Cl):         18.1 ppm
biCarbonate(HCO3):   108.0 ppm

pH: 7.90


Mash Schedule
-------------

Mash Name:

Total Grain kg:    10.07
Total Water Qts:   29.59 - Before Additional Infusions
Total Water L:   28.00 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        20.50 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Beta Amylase           0     40     63      63   Infuse    69       28.00   2.78
Alpha Amylase         10     20     73      73   Infuse    73        0.00   2.78
Spoelen                5      1     78      78   Infuse    78        0.00   2.78


Total Water Qts:           29.59 - After Additional Infusions
Total Water L:             28.00 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       34.72 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.


Notes
-----

28 liter maischwater
23 liter spoelwater

Begin SG 23 oBrix
SG na 6 dagen 1033 / 13.6 oBrix (vergistingstemp 20.5 tot 21 oC)

Eind SG 1032 / 13,6 oBrix
SVG 63% / 8,5% alcohol
Botteldatum 8-12-2008


jacob

Gefeliciteerd.
Volgens mij heb ik hier ook nog een flesje van staan, dat ziet er goed uit.  :proost2:
Jacob

RobinB

Gefeliciteerd!
Ik hoop ook dat ik de juiste heb, maar die andere was ook niet slecht (79 punten?)
 :proost:

Gerb

Gefeliciteerd!

Ik vind het toch best wel apart dat dit bier qua geur zwak gebrand en matig gebrand in de smaak blijkbaar wel als een hele goede Russian Imperial Stout gezien wordt. Caspar, jij had vorige keer toch een Russian Imperial Stout die te weinig gebrand was?  Persoonlijk houd ik liever van een Russian Imperial Stout die wat minder in balans is, dus meer gebrand en redelijk tot stevig bitter.

RobinB

Ja het is soms lastig de referentie van de bierkeurmeesters te doorgronden?
Ik vond mijn barleywine bijvoorbeeld te zoet en niet bitter genoeg (naar referentie vd Bigfoot, naast elkaar geproefd).
De keurmeester vond em niet zoet genoeg en (veel) te bitter? ???

Caspar

Dit is de RIS met r op de dop. Tsja, ik vind het bier zelf wel behoorlijk gebrand eigenlijk.. alleen maskeert het hoge SG natuurlijk super veel. Ik denk als dit bier was doorgegist tot 1020, het veel harder zou smaken (hetgeen jij lekker vind Gerb).

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.