De Verboden Vrucht sensatie

Gestart door Adrie, 02-06-2009 15:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Sommige bieren horen onlosmakelijk bij een gebeurtenis of een stadium in het leven van een bierliefhebber. Het eerste Belgische bier dat ik leerde kennen waren de Westmalle tripel en de Koninck. Deze bieren waren in het begin van de jaren 80 redelijk goed verkrijgbaar in enkele kroegen.

De echte nieuwsgierigheid naar en passie voor Belgische speciaalbieren kwamen bij mij echter na het leren kennen van de Verboden Vrucht van de toen nog zelfstandige Hoegaarden brouwerij waar Pièrre Celis enkele jaren eerder het Hoegaardse Witbier nieuw leven in had geblazen. Je bestelde een witbier nog heel chique met "Bière Blanche", maar dat terzijde.

Ik studeerde net in Wageningen, waar niet lang daarvoor een biercafé was geopend: de Vlaamse Reus. Elke week arriveerden weer enkele nieuwe bieren die de eigenaar, Carel Oomes, zelf had opgesnord in België. Samen met Onno, mijn buurman op de studentenflat (voor kenners: de Nobelweg, enkele jaren geleden gesloopt  :'( ) kwam ik wekelijks enkele keren in dit café om de nieuwe bieren te proberen. Op een gegeven moment ging dat echter zo hard, dat het niet meer bij te houden was. Een substantieel deel van mijn studiebeurs en zuur verdiende centjes is bij Carel terecht gekomen. En dat heeft hij verdiend.

Hoe dan ook: daar dronk ik voor het eerst een Verboden Vrucht van de fles en dat was in het begin toen ik nog helemaal niet zoveel Belgische bieren kende. Het was een ware smaaksensatie: complexe moutsmaken, caramel, chocola, tropisch fruit, citrus. Het bier was vol van smaak, verwarmend, hemels. Het gerucht ging dat er passievrucht in verwerkt was... Tijdens een weekenje weg met onze afdeling op de studentenflat kwamen we in een café in Gulpen met de Verboden Vrucht van de tap en daar smaakte hij helemaal onvergetelijk. Om nog maar te zwijgen over de smaak vers in de brouwerij, waar ik was vlak voordat deze afbrandde en Pièrre Celis zijn ziel moets verkopen aan de duivelbrouwerij moest verkopen aan Stella die later is opgegaan in Interbrew.

Helaas komt het op mij over dat de Verboden Vrucht anno nu niet in de buurt komt van de oude smaaksensatie. De huidige variant lijkt dunner, simpeler, saaier. Daarom heb ik een nieuwe missie: de Verbodenvruchtsensatie herscheppen, al bestaat het risico dat ik de oude vrucht schromelijk idealiseer. Dat lijkt me geen ramp; het zou alleen maar betekenen dat ik streef naar een bier dat nog lekkerder is dan de oude Verboden Vrucht.

Elders op dit forum is een onderwerp te vinden over het klonen van de Verboden Vrucht, maar daar past dit niet onder, omdat ik niet de huidige versie wil klonen. Bovendien is die kloonpoging doodgebloed, net als vele anderen, helaas.

Afgaande op een beschrijving van Michael Jackson uit 1990 van het bier, is de begindichtheid 1080. De bitterheid schat ik in op 25-30 IBU en de kleur op ongeveer 35 EBC. Het bier is vrij donker, maar niet zo donker als een dubbel.

De gist is beschikbaar: Wyeast 3463 Forbidden Fruit.

In de moutstort vooral pilsmout, wat cara50 (voor de karamelsmaak), wat Special B (voor het gedroogde fruit), wat Münchenermout en aromamout (voor de complexe moutigheid) en een beetje suiker voor de doordrinkbaarheid. Waarschijnlijk is deze moutstort te complex, maar ik broed nog op de moutsoorten en de verhoudingen.

Uiteraard gaat er wat koriander en verse sinaasappelschil in, dit gebeurde indertijd bij de meeste bieren van Hoegaarden.

Wat de hopping betreft wijk ik denk ik wellicht af van het origineel. Om het tropische fruit er wat extra in te krijgen, ga ik waarschijnlijk aromahoppen met een beetje Amarillo. Verder gaat er Saaz in voor smaak en aroma. De bitterhop weet ik nog niet, maar misschien gebruik ik ook hiervoor wel Amarillo. Ik houd de aromahoppen een beetje beperkt, want het is natuurlijk geen APA of IPA.

Ik broed nog even op het recept. Ik heb de tijd, want ik wil eerst met de Forbidden Fruit gist een Belgische Pale Ale brouwen om genoeg gist te kweken (en een extra zomerbier te hebben). De BPA wordt hopelijk nog in juni gebrouwen (juni is een drukke maand).

RobinB

Het bier dat je voor ogen hebt klinkt in ieder geval goed!  :lekkerbier:
Of dat wordt wat de verboden vrucht ook was in z'n glorietijden is de vraag, maar niet de vraag van dit topic ;)

Los daarvan;
Is de vrucht van nu veel donkerder dan de vrucht van vroeger?
Zo nee, dan zal je mijns inziens op een stuk donkerder moeten mikken: zeker 50 EBC.

Misschien als bitterhop Northern brewer? Ik denk dat die amarillo (ondanks dat ie lekker is) anders teveel gaat domineren en het een American verboden vrucht wordt.
De amarillo kan je beter in subtiele hoeveelheden gebruiken voor dit bier denk ik?
(naar mijn ervaring beleef je Cascade in kleine hoeveelheden ook heel anders)

Adrie

Het gaat inderdaad om het creëren van een beleving, Robin, niet per definitie het herscheppen van een bier. Dat heb je goed begrepen. Weet iemand waar Pièrre Celis tegenwoordig uithangt? Misschien dat ik hem nog een mail kan sturen met vragen over het originele recept.

50 EBC lijkt me veel te donker. Het bier is wel donker, maar je kunt er goed doorheen kijken. Als ie te donker wordt, gaan geroosterde smaken of caramelsmaken teveel overheersen, denk ik.

Amarillo wil ik inderdaad subtiel gebruiken (maximaal een halve gram per liter wort, misschien maar een kwart). Het moet zeker niet overheersen. Saaz neemt het merendeel van de hoparoma's en -smaken voor zijn rekening. Daarnaast is dit bier niet hopgedomineerd, dus de totale hoeveelheid hop blijft beperkt. Ik kan ook nog Target nemen als bitterhop, die heb ik ook nog liggen en past wel denk ik.

wilko

Citaat van: Adrie op 02-06-2009  16:45 uHet gaat inderdaad om het creëren van een beleving, Robin, niet per definitie het herscheppen van een bier. Dat heb je goed begrepen. Weet iemand waar Pièrre Celis tegenwoordig uithangt? Misschien dat ik hem nog een mail kan sturen met vragen over het originele recept.


Er is de USA een witbier verkrijgbaar genaamd Celis.  Lijkt als 2 druppels water (...) op Hoegaerden.  Als ik me niet vergis komt het uit Austin, TX.  Een van mijn US collegas heeft me verteld dat de brouwmeester aldaar een Belg zou zijn.  Dus mijn gok is dat Pierre naar de US is vertrokken.

Wilko

Albertus

Citaat van: wilko op 02-06-2009  16:49 uEen van mijn US collegas heeft me verteld dat de brouwmeester aldaar een Belg zou zijn.  Dus mijn gok is dat Pierre naar de US is vertrokken.

Dat zou wel eens zo kunnen zijn. Uit Wikipedia:

CiteerNa de overname door Interbrew week Pierre Celis uit naar de Verenigde Staten, waar hij in 1991 in Austin, Texas met een nieuwe brouwerij begon. Daar commercialiseerde hij onder andere de Celis White, die ook op de Belgische markt werd verdeeld. Na enige jaren was hij om gezondheidsredenen genoopt ook deze brouwerij aan een groot concern te verkopen, Miller. De tot dan toe stijgende omzetcijfers veranderden onmiddellijk van richting. Het ging van kwaad naar erger en uiteindelijk sloot Miller de brouwerij. Celis keerde hierna terug naar België. Hier liet hij bij een andere brouwerij het Grottenbier brouwen, een bier dat rijpt in de grotten van Kanne.
Op 17 december 2005 werd hij ereburger van Hoegaarden. In maart 2006 kondigde hij aan terug te zullen keren naar Texas om daar in het stadje Blanco een nieuwe brouwerij te beginnen.

Bert

EBC

Celis White is inderdaad het witbier dat Pierre in Amerika maakte.

Al sinds enige jaren wordt het gebrouwen bij de Michigan Brewing Company in Webberville, Michigan.

Ik ben er eens geweest en heb gezocht naar fotos, maar ik zal toen video gemaakt hebben...misschien kan ik eens youtuben...

Hier een URL: http://www.michiganbrewing.com/celis/celis1.htm

Maar volgens mij wordt het ook in Belgie gebrouwen, ergens in de buurt van Ertvelde meen ik...


René K

De Celis White heb ik wel eens van de tap gehad bij Der Witz in Groningen.
Dit bier was volgens mij niet erg bijzonder. Een gewoon witbier, verder geen speciale smaken te ontdekken.

Albertus

Kennelijk is Celis tegenwoordig verbonden aan de Real Ale Brewery in Blanco, Texas:

CiteerThe Real Ale Brewing Company, was established in 1996 in Blanco, Texas. Their beers can be found primarily in San Antonio, Austin, and Houston. Originally operating out of a tiny basement brewery on the square in Blanco, the brewery relocated in May 2006 to a brand new facility in Blanco, where they have increased production massively.[1] The owner credits the local Blanco River as "some of the best brewing water for the styles of beer that we make," making Blanco an ideal location for the brewery.[2]
Local partnerships have included Austin-based Fireman's Texas Cruzer, a BMX cruiser bike manufacturer, for which Fireman's #4 Blonde Ale is named.
As of Spring 2006, Real Ale Brewing Company has teamed up with legendary Belgian brewer Pierre Celis, best known for his revival of Belgian witbier (White beer) with the creation of Hoegaarden. They will work together, using Celis' recipes, to create a spiced witbier dubbed Brussels White and a Grand Cru

Bert


RobinB

Ach, dan ben ik ook niet de gekste; 't is lekker weer, ik heb er eentje staan dus ik trek ff een Celis White open!
Later mijn proefbevindingen, nu al: Hij is KRAAKhelder, wel een mooi depot op de bodem.
Misschien ook maar ff opkweken dus :)

Zie verder hier

bjgodefr

Pierre Celis is nu eind de tachtig en woont dacht ik gewoon in of rond Hoegaarden. Zijn Celis White avontuur in Amerika zou niet helemaal gelukt zijn en het bier is daar overgekocht door een andere brouwerij.
Er stond een uitgebreid interview met Pierre Celis in De Standaard (Vlaamse krant) enkele maanden geleden. Ik heb het toen gelezen en dit is de link naar het artikel op de site van de krant (maar je moet er wel voor betalen):

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=6B22C910&word=pierre+celis

Ik vind de Celis White trouwens een zalig witbier ;)

Adrie

Citaat van: Albertus op 02-06-2009  18:33 uKennelijk is Celis tegenwoordig verbonden aan de Real Ale Brewery in Blanco, Texas:

Ik heb de brouwerij een mail gestuurd met het verzoek deze door te sturen aan Pierre Celis. In de mail vraag ik Pierre een tipje van de sluier (of wellicht de gehele sluier) op te lichten.  :bijdrage_forum:

Vol verwachting klopt ons hart...

EBC

Ik weet niet of die brouwerij nog iets te maken heeft met Pierre Celis. De twee bieren die ze zouden maken bestaan blijkbaar niet...

Ik zou ook nog maar iets naar de Michigan Brewing Company sturen, daar brouwen ze in ieder geval nog de Celis bieren.

Je kan natuurlijk ook Van Steenberge proberen... daar brouwen ze het ook.

Adrie

Bedankt voor de input, Jasper. Ook de Michigan Brewing Company heeft een mail gekregen.

Nu maar duimen.

Adrie

De Real Ale brouwerij heeft gereageerd. Deze brouwerij is niet meer verbonden met Pierre Celis en heeft geen (mail)adresgegevens. De brouwers uit Michigan hebben nog niet gereageerd.

Overigens vermeldt de Belgische telefoongids vier Pierre Celissen, waarvan een in Hoegaarden. Ik weet natuurlijk niet of de Pierre Celis in Hoegaarden dé Pierre Celis is, maar vanavond ga ik maar eens een brief naar deze meneer sturen. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

De-Geert

Geweldig, goed bezig Adrie.  :duimop:

EBC

Citaat van: Adrie op 24-06-2009  09:24 uDe Real Ale brouwerij heeft gereageerd. Deze brouwerij is niet meer verbonden met Pierre Celis en heeft geen (mail)adresgegevens. De brouwers uit Michigan hebben nog niet gereageerd.

Overigens vermeldt de Belgische telefoongids vier Pierre Celissen, waarvan een in Hoegaarden. Ik weet natuurlijk niet of de Pierre Celis in Hoegaarden dé Pierre Celis is, maar vanavond ga ik maar eens een brief naar deze meneer sturen. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

Je kunt natuurlijk ook gewoon proberen...

pierre.celis at telenet.be
pierre.celis at worldonline.be
pierre.celis at ...

Adrie

Citaat van: EBC op 24-06-2009  10:06 uJe kunt natuurlijk ook gewoon proberen...

pierre.celis at telenet.be
pierre.celis at worldonline.be
pierre.celis at ...

Dat is schieten met hagel. Je moet trouwens dan ook p.celis@... proberen en celis.pierre en celis.p en pcelis en ga zo maar door. Bovendien kun je je afvragen of een 83-jarige iets met internet en e-mail doet. Een handgeschreven brief is veel persoonlijker en zal hem denk ik meer aanpreken.

EBC

Citaat van: Adrie op 24-06-2009  10:18 u...Een handgeschreven brief...

 :duimop:
Kan jij dat nog, met de hand schrijven?  :clownsmile:

Adrie

Citaat van: EBC op 24-06-2009  10:32 u:duimop:
Kan jij dat nog, met de hand schrijven?  :clownsmile:

Als het echt moet...

Adrie

Nou, de brief is op de post.

Kom ik thuis en wat zie ik... Ligt de postzegel nog op tafel.  :verbergen:  :bokser:

Ik zie Celis al denken: 't is echt waar: die Ollanders zijn zo zuinig, ze betalen niet eens een postzegel.

Kansloos als hij strafport moet betalen.

Soms kun je wel door de grond zakken.


Niet verder vertellen, hoor.

Johannes

WHOEHAA! LOL!

O, god, ik kom echt niet meer bij!

Dit kan niet het einde zijn van deze prachtige anekdote. Het vervolgt waarschijnlijk met jouw belofte aan Pierre om de portokosten in vloeibaar gerstenat terug te betalen, ergens in Belgie....

Adrie

Ja, lach maar. Nou moeten we alles zelf uitzoeken.  :stom:

Johannes

Mijn optimisme is net zo oprecht als mijn lach!

Is er in de 'literatuur' niet meer te vinden? Grote kans dat het recept verkocht is en hij niets mag zeggen, al zou 'ie het willen.

Drents Hopbier

Citaat van: Adrie op 24-06-2009  10:18 uBovendien kun je je afvragen of een 83-jarige iets met internet en e-mail doet.

Als hij dit leest (Nou, de brief is op de post. Kom ik thuis en wat zie ik... Ligt de postzegel nog op tafel.), lacht hij zich dood en ben je in de aap gelogeerd.

HHopbier

RobinB

HAHAHAHA!!!
Wat een actie! :D ;D

Doe je alles zo goed en netjes, vergeet je zo'n detail...
Nog een retour adres op gezet?
Misschien wel een kans dat hij gewoon terug komt en je een tweede kans hebt?


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.