De drempel tussen mee lezen en mee discussiëren....

Gestart door Oscar, 15-02-2008 16:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Binnen mijn gilde ben ik de enige (oké Siris hoort tegenwoordig ook bij ons clubje) die veel en dagelijks op dit forum zit. En veel vragen van leden (mensen vragen vaak wat aan mij....) kan ik vaak ook gewoon beantwoorden met "Dan moet je daar ff op het forum kijken..." en ik probeer mensen ook veelal hier naar toe te sturen met de mededeling dat ze hier zoveel kunnen leren en dat ze ook veel kunnen leren door gewoon mee te discussiëren. En daar gaat het dan vaak "fout" want dat mee discussiëren is voor velen toch een drempel. Gisteren kwam mij dit weer ter ore.

De veel gemaakte opmerking is dan "Ik weet nog veel te weinig en heb daar niets te melden". Jammer, want door vragen te stellen leer je juist het
meeste en door je recepten hier ter discussie te stellen. En dat meldt ik dan ook iedere keer (ik lijk af en toe wel een zendeling van dit forum  :D ).

Maar gisteren hoorde ik nog een reden, die mij en wellicht jullie ook aan het denken moet zetten, namelijk : "het gaat er vaak nogal hard aan toe op het forum" en "als ik wat meld wil ik niet meteen 'afgemaakt' worden."

Blijkt dus dat de soms wel heftige discussies voor mensen wat "afschrikkend" werken waardoor ze het wel uit hun hoofd laten om mee te discussiëren.
Ik zei dan ook, dat veel forummers buitenom gewoon vrienden zijn, en elkaar toch wel zo'n 2 keer per jaar tot vaker zien. En dat we dan gewoon gezellig
een biertje met elkaar drinken.
Ook wel meteen verteld dat we een nieuwkomer echt niet meteen "afmaken" of afstraffen als hij (of zij!) en foutje maakt in zijn/haar stellingen, en dat
de heftige discussies vaak tussen de die-hards onderling gevoerd worden.

Food for thought... :denken:

 :degroeten:

Tripple-B

Dit fenomeen vindt je natuurlijk niet alleen op fora, maar ook in het dagelijks leven. Mensen willen niet dom overkomen. Hoewel vaak gezegd wordt dat er geen "domme vragen" zijn...

Je kunt je natuurlijk ook afvragen wat de toegevoegde waarde van een post is, nadat de "die-hards" al een antwoord hebben gegeven.

Oscar

Op de meeste vragen zijn vaak meerdere antwoorden mogelijk, zeker als ze over brouwmethoden gaan. De "antwoorden" zijn vaak adviezen en/of meningen.
Dus ook beginnende brouwers kunnen soms wel eens eye-openers eruit gooien hoor... :)

Eduard

Dit probleem hadden wij in Noorwegen met onze mailinglijst. Daar krijgt iedere abonnee een email als je een bericht instuurt. Een archaïsch systeem wat nog wel steeds werkt. Hier had je ook een die hard harde kern die vaak antwoorde en nieuwelingen wilden er niet aan omdat er wel bij iedereen een mail aankomt. (De Noren zijn iets verlegener dan de Laaglanders).

Toen hebben wij het forum opgericht. Wat gezeur van de emailfans want die wilden niet steeds het forum moeten bezoeken. Maar het forum trekt wel heel veel nieuwe brouwleden. Soms beginnen die wat schuchter en sturen ze een PM, maar na een aanmoediging van mijn kant durven ze het wel aan en krijgen ze veel informatie aangereikt. Daar stellen ze zeer prijs op.

Nu moet gezegd dat het er op het Noorse forum wat rustiger aan toe gaat en dat is wel bevorderlijk voor nieuwelingen om zich in de strijd te werpen, en diegenen die dat hier op hobbybrouwen doen krijgen veelal gauw positieve respons. Ik kan nieuwe lezers alleen maar aanmoedigen om mee te doen. Iedereen ziet vanzelf wel aan het aantal berichten of we met een proberende beginner of een blunderende gevorderde van doen hebben :D.

Liemingbrouwer

Ik lees ook veel meer dan meediscusieren, ik wil en kan mij er soms niet in mengen.
Wanneer het topic gaat over labotoestanden, brouwprogramma's, heel ouwbollige en heel moeilijke termen, haak ik heel snel af.
Dit is voer voor slimmerikken denk ik dan altijd, en daar hoor ik niet bij...

Ook wordt er soms heel streng gedaan, zeker tegen nieuwelingen, en dan verschiet men nogal eens.

Wanneer men dan eens iets plaatst krijg men soms de indruk; "wat zegt diene nu, daar antwoorden we niet meer op"

Zoals laatst, het ging over beluchten van de giststarter... en dan herlees ik het topic "de perfecte giststarter" van A3.( heb ik trouwens uitgeprint 100 blz.)
En kom tot de vaststelling dat sedert 2004 wanneer dit topic gestart werd er reeds meerdere maal van gedacht en van roer gewisseld werd....  Als je nu een voordehand liggende vraag stelt als nieuweling wordt er nogal vlug gezegd gebruik de zoekfunctie... Wel met de zoekfunctie heb ik op deze vraag gemakkelijk drie verschillende antwoorden kunnen vinden.
Zo is er laatst nog de olijfolie bijgekomen... maar als ik dan schrijf dat ik reeds meer dan twee jaar olie gebruik om schuimvorming tegen te gaan...geen antwoord, of zo van nu gaat hij het zeggen als we het al weten.

Dus ben ik meestal genoodzaakt te schrijven: mijn starter, mijn bier, ik vergist zo, ik doe er zoveel bij enz.
Want ik brouw op ervaring, en ja dat gaat soms al eens mis door te weinig "kennis en ervaring"

En als het een troost mag wezen die "kennis en ervaring" komt waarschijnlijk voor een groot stuk van hier door mee te lezen, en vooral mijn zakken goed dicht te houden en alleen belangrijke info op te slaan.

RobinB

Citaat van: Tripple-B op 15-02-2008  16:40 uJe kunt je natuurlijk ook afvragen wat de toegevoegde waarde van een post is, nadat de "die-hards" al een antwoord hebben gegeven.

Reden te meer om er snel bij te zijn! :D

William

Het veelzijdige karakter vind ik juist het mooie van dit forum.

Je wordt als beginner snel op weg geholpen waarbij denk ik toch niet al te vaak wordt opgemerkt dat je de zoekfunctie maar moet gebruiken. Een serieuze vraag krijgt een serieus en oprecht antwoord.

Daarnaast is er voor iedere "specialist" uit verschillende disciplines de mogelijkheid om met medenerds te discussieren over hun favoriete topic. Of het nu chemie, bouwen van een Herms, automatiseren, gistmanagement....., iedereen kan aan zijn trekken komen.

Wat denk ik wel af kan schrikken is dat sommige topics die als een serieuze vraag van een beginner is begonnen soms door een aantal mensen wordt overgenomen waarbij de eigenlijk vraag een beetje uit het oog wordt verloren. Hier zouden moderators / frequente posters iets meer bedacht op kunnen zijn.

Om het voor gebruikers gemakkelijk te maken om informatie te vinden lijkt het me nuttig als er voor de samenvattende sticky topics over grondstoffen en brouwprocess iets meer reclame wordt gemaakt. Ikzelf heb ze eigenlijk ook pas laat ontdekt en vergeet vaak om daar eens doorheen te bladeren. Is het niet mogelijk om dit wat beter in beeld te krijgen zoals dat bijvoorbeeld nu gebeurt voor het plaatsen van foto's (zo'n hokje rechtsboven)

Jacques

Citaat van: William op 15-02-2008  20:56 uOm het voor gebruikers gemakkelijk te maken om informatie te vinden lijkt het me nuttig als er voor de samenvattende sticky topics over grondstoffen en brouwprocess iets meer reclame wordt gemaakt. Ikzelf heb ze eigenlijk ook pas laat ontdekt en vergeet vaak om daar eens doorheen te bladeren. Is het niet mogelijk om dit wat beter in beeld te krijgen zoals dat bijvoorbeeld nu gebeurt voor het plaatsen van foto's (zo'n hokje rechtsboven)

Dat is een aardige suggestie!

De laatste tijd zijn wij als beheerders van dit forum ons goed bewust van de in deze draad aangeroerde problematiek. Over een aantal weken komen we als beheerders bijeen en dan zullen we het hier zeker hebben.

Al eerder hebben we er al over gediscussieerd in het beheerdersgedeelte van dit forum. De voornaamste conclusie was wat we een forum willen zijn waar zowel beginners als gevorderden welkom zijn.
Soms leidt dit er toe we heel ver gaan in onze discussies en dat de ene na de andere moeilijke term wordt gebruikt. Dit is niet bedoeld om af te schrikken maar om degenen die al een tijdje brouwen en veel brouwliteratuur lezen ter wille te zijn.
Aan de andere kant willen we beginners niet opzadelen met hevige, al dan niet theoretische, discussies. Daarom hebben we afgesproken beginnersvragen zo veel mogelijk in Jip en Janneke taal te beantwoorden.

Pieter.

Labotoestanden, (voor mij) moeilijke materie (chemie ed) en ik meng me er niet in want ik begrijp er geen zak van. Harde discussies? nah heb ze hier nog niet gezien. Ik post alleen voor vragen of geef andwoord op zaken waar ik ervaring mee heb.

Bierbrouwen kan zo ingewikkeld zijn maar ook zo simpel, ik hou het op het laatste.

 :degroeten:

Oscar

Citaat van: Pieter. op 16-02-2008  00:18 uHarde discussies? nah heb ze hier nog niet gezien.

Moet ik ze ff voor je opzoeken?  ;D ;D Bij sommige discussies vind ik het toch wel prettig dat ik weet wie er achter de opmerkingen zit, anders
zou ik er toch andere gedachten en gevoelens op na houden. Dus van buitenstaanders die ook nog eens niet zo heel veel van het brouwen afweten
kan ik het soms wel begrijpen. Daarentegen hebben veel mensen ook gewoon hun pc op een klein kamertje staan, dan ga je natuurlijk niet zomaar ff
een :degroeten: avondje forummen....als je je pc/laptop in de kamer hebt staan is dat wat makkelijker... :bijdrage_forum:

ed

Ik zit zelf ook nog niet zolang op het forum en brouw nog niet zo lang. In het begin heb ik alleen maar gelezen en info van het forum gehaalt. Later ben ik ook gaan reageren en vragen stellen. Soms zijn het vragen die bij de ervaren mensen al lang bekend zijn maar er lezen ook beginnende brouwers mee en die kunnen daar misschien ook iets mee. Jip en Janneke taal begrijp ik wel. De scheikundige kreten laat ik dan ook links liggen. Je hoeft natuurlijk niet elk onderwerp te lezen.

Soms wordt je inderdaad naar een bestaande topic gewezen. ik vind dat niet erg want dan weet je te minste dat je de goeie heb. Als ik op de zoekfunctie zoekt dan raak ik wel eens de weg kwijt. Op deze manier zit ik meteen op het juiste pad.

Heftige discussies zijn er wel eens. Ik ken de andere forum leden niet maar als je al een tijdje meeleest dan merk je toch wel dat ze elkaar een beetje op de kast aan het jagen zijn en de beste bedoelingen hebben. Wat ik wel op dit forum geleerd heb is dat elke brouwer eigenwijs en zijn eigen brouwwijze heeft. Als iemand het dan anders doet dan krijg je uiteraard discussies. Op zich natuurlijk leuk, want er leiden meer wegen naar Rome.

Dus, al heb je een simpele vraag of opmerking. Gewoon reageren. Dat maakt het forum voor ervaren en onervaren brouwers leuk en leerzaam.

Ed

Niels

Vind het een moedige poging om deelname in discussie te bevorderen.
Ik ben al een jaar of twee een gebruiker van hobbybrouwen en het forum wordt door mij zeer gewaardeerd.
Ik lees ook andere fora, blog sites; tweakers, sargasso, vrijspreker, peakoil, bier-brouwen, bieslog etc.
Dit zijn naar mijn bescheiden menig allen een soort huiskamers waar je gast bent.

Een forum is geen openbare ruimte, maar een door de oprichter, en ondersteund door moderators gehouden discussiebijeenkomst over een gemeenschappelijk onderwerp.

De vraag is wanneer ben je succesvol als forum?
Ik vind hier veel en heb een grote waardering voor de posters die goede inhoud geven aan interessante onderwerpen.

Het meer vragen deel te nemen als je niets te melden hebt is denk ik niet zinvol, je kan zeggen het krijgt een meer sociaal aspect als je dat wel doet. Ik vind het niet bijdragen en zal ook geen uitdaging bieden om een goed topic op te zetten en niet te laten verzanden in een berichten niveau tussen twee mensen via e-mail. 

Soms proef ik wel een een stemming van, door een forum kan de interesse in hobbybrouwen worden vergroot, ik denk dat dit niet zo is. Het is denk ik wel een feit dat de kennis van hobbybrouwen sterk kan worden vergroot door het lezen van een goed onderhouden forum.

Om rekening te houden met nieuwelingen is het misschien een goed idee om kudo's te geven aan topics en zo een nieuwkomer te leiden langs de beste topics voor een aantal onderwerpen. Hiermee kan een prikkel worden gegeven om de topics op onderwerp te houden en tot een einde te brengen.

Naast het lezen over bier brouwen, ben ik voorral een liefhebber van het samen genieten van bier, en vind het ook jammer dat ik de laatste keer niet op het forum uitje was. Volgende keer ga ik proberen daar bij te zijn, en mensen te spreken die mij een hoop waardevolle informatie hebben aangereikt.

Zelf ben ik niet een echte poster, ik vind het lastig mij goed uit te drukken in elektronische berichten. Het gemis aan aanwijzingen zoals lichaamstaal, intonatie, context vind ik moeilijk waardoor ik terughoudend ben in het schrijven van berichten.

Henielma

Citaat van: Niels op 16-02-2008  11:14 uZelf ben ik niet een echte poster, ik vind het lastig mij goed uit te drukken in elektronische berichten. Het gemis aan aanwijzingen zoals lichaamstaal, intonatie, context vind ik moeilijk waardoor ik terughoudend ben in het schrijven van berichten.

Niels,

Dat uitdrukken lukt je uitstekend, dat blijkt wel uit je vorige bericht. Ik denk dat je berichten een aanwinst zijn voor het forum dus laat je zeker niet weerhouden om op berichten te reageren. Ook ik zie graag goede inhoudelijke berichten en stel de tijd die een ieder er in steekt zeer op prijs.

Eduard

Ik moet zeggen dat de chemische discussies voor mij ook te hoog gegrepen zijn, en ik heb er dan ook eeuwig spijt van dat ik scheikunde heb laten vallen. Maar ja, de leraar was zo slecht :(.

Maar toch probeer ik die discussies een beetje te volgen, want het is interessant om te zien hoe men probeert tot conclusies te komen, en ook hoe men hierin gigantisch ernaast kan zitten :D. Ook vind ik het erg waardevol om de bioscheikundigen hier op het forum te hebben. Vaak prikken ze onze gedachtes over bepaalde werkwijzen door, andere keren bevestigen ze deze.

Ook de veranderingen van perspectieven en meningen, zoals Liemingbrouwer ze al aanhaalt, zijn typerend voor deze tak van hobby/werkzaamheid. Want ook in de professionele brouwwereld zijn er steeds nieuwe gedachten en technieken, evenals in de semiprofessionele brouwwereld (podcasts van Zanaishef bijvoorbeeld, of hobbybrouwerboeken uit de VS voor gevorderden). En deze vorderingen hebben ook gevolgen voor hoe wij als hobbybrouwers bepaalde handelingen kunnen veranderen en vereenvoudigen :).

Ik ben ook voor een onderforum voor beginnersvragen. Zelfs al is geen enkele vraag dom, het zou wel handig zijn om principiële vragen en zaken bijelkaar te hebben zodat je als beginnend brouwer hier lekker in kunt rondkijken en meediscussiëren zonder dat het meteen de pet te boven gaat.

Dat neemt niet weg dat het geen kwaad kan om zich te mengen in de 'moeilijke' discussies en even vraagt: 'Hee, waar gaat dit eigenlijk over?!'. Ik lees dan ook graag even de Jip-en-Janneke-conclusie :D.

Trouwens, Niels, jij drukt je inderdaad duidelijk en weloverwogen uit. Ik probeer dat ook wel eens, maar vaak gebruik ik gewoon die smileys, die gauw een idee geven van welke kant ik op wil  ;).

MO

Interessant discussie dit, goed dat je dit bent gestart Oscar. Je stipt een heikel punt aan dat al langer leeft onder de beheerders. Blijft moeilijk hoor: sommige storen zich snel aan ingrijpen van beheerders, anderen vinden dat er niet genoeg aan het onderwerp wordt gehouden. Natuurlijk moeten vooral de beheerders zelf erop letten bij het onderwerp te blijven, dat is een duidelijk punt.

En ach, we zijn ons ervan bewust dat er veel en veel meer lezers zijn dan posters. Dat is op zich jammer. We zijn al een paar maanden bezig om wat rustiger te antwoorden op "bekende" vragen (ik hoop dat dat opvalt), dat hebben we in het verleden niet altijd even sterk gedaan.

Ik hoop dat zoveel mensen blijven posten. Ik hoop ook dat hele, hele diepgaande technische discussies mogelijk blijven. Dit moet een forum blijven voor beginners en zeer ervaren brouwers, dat blijft ons doel.

bazje

Dit forum en bierbrouwen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Bierbrouwen én dit forum is niet noodzakelijk.
Zonder forum kun je ook goed bier brouwen.
Mensen maken dan ook gebruik van andere forums, literatuur, publicaties en natuurlijk de bierbrouwgildeavonden.

Persoonlijk vind ik het prettig om buiten deze overige middelen gebruik te kunnen maken van dit forum. Antwoord heb je vrij snel en zo niet zijn er mogelijkheden om deze af te dwingen en gewoon even een speldeprikje te plaatsen in een bericht. Ook Pm's zijn mogelijk.
Daarbij heb je contact met brouwers die óf zeker zo ervaren zijn, óf die richting op gaan, óf daar al zeker voorbij zijn.

Om een goed bier te brouwen en te begrijpen wat je doet en wat er gebeurt heb je op een relatief eenvoudige wijze aan dit forum een enorme schat aan informatie die je kunt opzoeken of navragen.
Hiervoor zijn er dan ook de zeker niet minder interessante scheikundige-achtige onderwerpen.
(niet altijd even begrijpelijk, maar ook daar is vragen toegestaan)

Tenslotte kun je elkaar 1 à 2 keer per jaar gezamenlijk ontmoeten en zelfs vaker als je met elkaar afspreekt.
Vooral deze persoonlijke ontmoetingen geven voor mij de meerwaarde aan dit forum.

Ook bij de brouwers van het gilde uit Meerssen wordt niet gelezen of gepost op dit forum. Ik zal eens vragen of daar dezelfde redenen voor zijn als die Oscar meldde.

Bazje.....

Jacques

Citaat van: William op 15-02-2008  20:56 uOm het voor gebruikers gemakkelijk te maken om informatie te vinden lijkt het me nuttig als er voor de samenvattende sticky topics over grondstoffen en brouwprocess iets meer reclame wordt gemaakt. Ikzelf heb ze eigenlijk ook pas laat ontdekt en vergeet vaak om daar eens doorheen te bladeren. Is het niet mogelijk om dit wat beter in beeld te krijgen zoals dat bijvoorbeeld nu gebeurt voor het plaatsen van foto's (zo'n hokje rechtsboven)

Uitgevoerd. Nu moeten we als beheerders deze draden nog verder actualiseren. Persoonlijke berichten van jullie kunnen daarbij helpen.

kleinemans

Als hoofdzakelijk lezende gebruiker wil ik hier nog wel wat over kwijt.
Zoals ik eerder vandaag al aangaf, ik hoef verdomd weinig te posten omdat ik op alle vragen die ik tot nu toe heb gehad altijd een goed antwoord kon vinden middels de zoekfunctie. Dit kost soms wat tijd, en inderdaad zijn er vaak tientallen meningen over verschillende zaken. Ik kies er over het algemeen een uit die mij het meest ligt. Je hebt altijd de die hards die (met alle respect) op alle slakken zout leggen, tegenover de mensen die beweren dat je je niet om alles extreem druk moet maken zolang je maar let op X of Y. Als beginnend brouwer volg ik de laatsten (simpelweg omdat ik het geld en de tijd niet heb om alles perfect te doen en vooral bezig ben met het opdoen van ervaring) en onthou ik het advies van de hard core brouwers voor 'ergens in de toekomst'.

Ik kan me niet herinneren ooit ergens een beginner afgebrand zien worden. Waar de discussies er hard aan toegaan betreft het meestal de harde kern vs de harde kern, en daar is niks mis mee. Ik kan me wel voorstellen dat dit afschrikwekkend kan werken maar dat is ook een beetje inherent aan een forum.

Wat ik zelf jammer vind is dat het zoeken naar antwoorden op vragen soms wat tijd kost, omdat je vaak tientallen threads moet bekijken en vervolgens zelf een afweging moet maken tussen alle meningen die je hebt gehoord. Ik zou het zelf geweldig vinden als de kennis die nu in het forum aanwezig is (en dat is echt onschatbaar veel) vanuit het forum wordt overgezet naar een hobbybrouwen wiki, waar alles netjes per onderwerp gecategoriseerd staat. Een wiki leent zich toch beter voor kennisdeling dan een forum. Wel weer gedoe en het probleem van uiteenlopende meningen blijft natuurlijk bestaan, maar ik zou dit als moderator toch in overweging nemen.

Toen ik hier als eerst 'vloekend in de kerk' poste over het gebruik van moutextracten ben ik echt wel goed behandeld hoor. Volgens mij kun je je medeclubleden gewoon vertellen dat ze heus wel met respect behandeld worden als ze een beginnersvraag stellen. Ook het verwijzen naar de zoekfunctie kan misschien wat bits overkomen maar is volgens mij nooit zo bedoeld.

Jacques

Oplettende bezoekers zullen opgemerkt hebben dat de menu balk is uitgebreid met 'Tags'.

Tags zijn codes die de beheerders aan een draad kunnen koppelen om een draad makkelijker terug te vinden of om draden te rubriceren zoals: basis (lees voor beginners), informatief of kennis+.

Voorlopig is het een experiment. Als het jullie het bevalt zullen we daar verder mee gaan.

William

Goed idee die tags. We zullen gaan zien of dit bijdraagt om vergelijkbare onderwerpen sneller te vinden.

Klopt het dat onder elke thread ook de tags staan weergegeven en de mogelijkheid de tags te bewerken of the verwijderen. Nu zie ik de regel wel maar heb niet de mogelijkheid om deze toe te voegen of te verwijderen (geen permissie). Misschien is het niet de bedoeling dat ik die regel als normaal forumlid te zien krijg.

Jacques

Iedereen, behalve gasten, krijgt die regel te zien. Op dit moment hebben alleen de beheerders de rechten om tag toe te voegen.

Ik ben er nog mee aan het spelen. Graag zou ik de tags alfabetisch gepresenteerd willen hebben maar dat krijg ik nog niet voor elkaar.

Oscar

Zo,

Deze weer ff oprakelen. Wat ik ook vaak hoor is dat mensen vinden dat er zo veel onzin op dit forum gepost wordt. Natuurlijk maak ik mij hier ook veelvuldig schuldig aan, maar wordt door velen als "storend" gezien waardoor menig bierbrouwer zich hier als poster niet durft te wagen. Anderzijds zijn dit soort opmerkingen wel weer een bevestiging dat er velen wel lezen...Dus ondanks dat het clubje hier vrij klein is, leest heel Nederland/België/Luxemburg gewoon mee.

Nog een opmerking die ik gehoord heb is dat er (klein) commerciële brouwers zijn die dit forum gebruiken/misbruiken om hun bier te promoten. Ikzelf zie hier weinig kwaad in, maar schijnbaar zijn er mensen die dit als minder positief ervaren, en denken "Plaats dan gewoon een advertentie op dit forum waar je netjes voor betaald".

Het zijn maar dingen die ik hoor... ;)




De discussie die is ontstaan over het promoten van bier door sommige kleine commerciële brouwers is afgesplits.

Zie hier voor deze discussie.


Nerro

Dat mensen niet durven te posten omdat ze het krijgen van een kritisch antwoord als te kwetsend of iets dergelijks zien lijkt mij weinig reden om dan maar altijd poeslief te zijn. Eerlijkheid (soms op het onbeschofte af) is een Nederlands trekje, het is soms confronterend maar als je wilt leren heb je er veel aan!

Adrie

Dat er veel onzin op dit forum wordt gepost is waar, net zoals op elk ander forum. Als je daar niet tegen kan, moet je een boek gaan lezen over brouwen. Mensen die alleen lezen hebben naar mijn idee weinig recht van spreken, want zij dragen op geen enkele wijze bij aan het verbeteren van dit forum. Heb je kritiek op dit forum, discussieer dan mee en help het forum te verbeteren.

JWVG

Citaat van: Adrie op 18-05-2009  09:24 uDat er veel onzin op dit forum wordt gepost is waar, net zoals op elk ander forum. Als je daar niet tegen kan, moet je een boek gaan lezen over brouwen. Mensen die alleen lezen hebben naar mijn idee weinig recht van spreken, want zij dragen op geen enkele wijze bij aan het verbeteren van dit forum. Heb je kritiek op dit forum, discussieer dan mee en help het forum te verbeteren.

Daar ben ik het helemaal mee eens! En wat betreft onzin draden (of onderwerpen binnen draden) zou ik graag Doe Maar willen parafraseren: "Hee, er zit een knop op je PC! Die helpt je zo uit de puree (in casu naar een andere draad)". De informatiedichtheid van het forum is nog steeds erg hoog. Als mensen niet tegen de ruis daaromheen kunnen, dan moeten ze maar een paar jaar wachten totdat het in gecondenseerde vorm in een boek terecht komt. Maar dan lopen ze dus wel een paar jaar achter.  ;)

 :degroeten: JW.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.