Aanzoeten cider

Gestart door bjgodefr, 18-04-2009 10:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bjgodefr

Goed het gaat niet over bier, maar ik zou wel beroep willen doen op jullie brouwkennis, vandaar deze vraag:

In september heb ik een cider gebrouwen die vrij goed gelukt is en nu ook al enige tijd gebotteld is.  Wel is deze cider heel droog van smaak, de suikers van appelsap vergisten nu eenmaal volledig.
Nu zou ik enkele flessen van de cider willen aanzoeten met onvergistbare suikers. ik heb hiervoor 'brew body' (maltodextrinen) gekocht. Bij het proeven (vermengen van cider met hoeveelheid brew body) blijkt dit eigenlijk geen zoet te smaak te geven itt toevoegen van kristalsuiker.
Wat de brew body wel doet is de ietwat zure en droge smaak verminderen.

Iemand een idee hoe ik de zoete smaak van kristalsuiker kan evenaren (maar dus door een onvergistbare suiker)?

 :degroeten:
Bart

William

Je zou lactose kunnen toevoegen hoewel dit een wat weeige zoetheid zal geven. Lactose is niet-fermenteerbaar door biergisten en waarschijnlijk ook niet door wijngisten. Als je melkzuurbacterieen in jouw cider hebt, zal de lactose worden omgezet in melkzuur

Ergens op dit forum staat een draadje waar je lactose kunt krijgen. Dit schijnt nogal lastig te zijn in reguliere winkels (misschien kun je een apotheek proberen, lactose is een vulstof in pillen. Deze farmaceutische lactose zal wel prijzig zijn.

bjgodefr

Ja ik had ook al gedacht om een test met lactose te doen. Ik veronderstel dat het makkelijk te krijgen is via Brouwland.
Alleen schrok ik van het feit dat de maltodextrinen (brew body) helemaal niet smaken zoals kristalsuiker.
Komt lactose meer in de buurt denk je?

 :degroeten:

William

Citaat van: bjgodefr op 18-04-2009  10:53 uJa ik had ook al gedacht om een test met lactose te doen. Ik veronderstel dat het makkelijk te krijgen is via Brouwland.
Alleen schrok ik van het feit dat de maltodextrinen (brew body) helemaal niet smaken zoals kristalsuiker.
Komt lactose meer in de buurt denk je?

 :degroeten:

Lactose zal wat meer op suiker lijken hoewel de je kunt afvragen of de zoetheid in bier wel een "suikerzoetheid" heeft. Brouwland zal zeker lactose hebben. Probeer anders een beetje lactose in een pils op te lossen om het effect op smaak te testen.

Jacques

In het verleden heb ik lactose aan mijn bier toegevoegd. Dat was geen succes. Het bier kreeg een melkachtige smaak! Misschien was het een kwestie van zuiverheid van de lactose, maar ik ben wel voorgoed genezen van deze zoetstof.

bjgodefr

Citaat van: Jacques op 18-04-2009  21:13 uIn het verleden heb ik lactose aan mijn bier toegevoegd. Dat was geen succes. Het bier kreeg een melkachtige smaak! Misschien was het een kwestie van zuiverheid van de lactose, maar ik ben wel voorgoed genezen van deze zoetstof.

Een eenvoudige manier voor het aanzoeten is er blijkbaar niet. Een interessant alternatief lijkt me het toevoegen van bierwort aan het te vergisten appelsap.
Maar dan heb je natuurlijk wel een ander soort drank.

William

Citaat van: bjgodefr op 20-04-2009  12:43 uEen eenvoudige manier voor het aanzoeten is er blijkbaar niet.

Of gebruik een natuurlijke zoetstof. Je kunt hierbij denken aan Steviablaadjes (stevioside) (maar ook die hebben en bijsmaak). Even googelen om te kijken waar je die kunt krijgen.

Pad

En kuntsmatige zoetstoffen? Aspartaam en acesulfaam-k?? Iemand al gebruikt?

Misschien is dit wel de makkelijkste oplossing, gewoon een candarelsuikertje erbij en hopla...

(na wat opzoekwerk zou ik eerder gaan voor acesulfaam-k dan voor aspartaam)

bjgodefr

Citaat van: Pad op 20-04-2009  13:45 uEn kuntsmatige zoetstoffen? Aspartaam en acesulfaam-k?? Iemand al gebruikt?

Misschien is dit wel de makkelijkste oplossing, gewoon een candarelsuikertje erbij en hopla...

(na wat opzoekwerk zou ik eerder gaan voor acesulfaam-k dan voor aspartaam)

Dit is ook een mogelijkheid, alhoewel dat ik lees dat aspartaam ook wat chemisch kan overkomen. Ik test het bij gelegenheid eens.

Nu vermoed ik dat een zoete smaak als van kristalsuiker er achteraf nog moeilijk in te krijgen is. Commerciële ciders worden waarschijnlijk eerst gesteriliseerd en dan aangelengd met siropen. Die weg wil ik niet opgaan.
Ik vind dat na 7 maanden rijpen de zure en wat ruw/droge kantjes flink verminderd zijn. Na nog eens 7 maanden zal bijzoeten misschien overbodig blijken  :)

In ieder geval bedankt voor de tips!

Wild Chocolate

Je zou in plaats sterke kunstmatige zoetstoffen (aspartaam en consorten), ook minder sterke kunnen gebruiken zoals sorbitol, maltitol of lactitol. Volgens mij moet aan sorbitol wel te komen zijn, zoetkracht is dacht ik wel flink lager dan van kristalsuiker. (Googlen op zoetkracht sorbitol zou je die info moeten opleveren, ken ze niet uit mijn hoofd). Waar je wel op moet letten, is dat wanneer je er teveel van binnen krijgt ze laxerend kunnen werken en terwijl ik dat schrijf daagt het me dat je ze volgens mij officieel om die reden ook niet in dranken mag gebruiken. In koek (mijn tak van sport), moet je wanneer er meer dan 10% van deze stoffen in zit aanduiden dat het product laxerend kan werken. Echter van dranken neem je gemakkelijk meer dan van koek. Dus een paar (1 of 2) % zal denk ik niet echt problemen geven, maar meer wellicht wel. Overigens is het volgens mij zo dat de laxerende werking van maltitol wel meevalt, maar die vermelding van laxerende werking is gelijk voor alle polyolen (zo heet deze groep). Mijn ervaring is, dat deze zwakke zoetstoffen wel een smaak geven die veel dichter bij suiker komt dan de sterke zoetstoffen. Heeft Brouwland eigenlijk maltitol? Wel sorbitol geloof ik.

Groet,

Remco

Alchemist

Ik maak regelmatig cider van commerciele appelsappen. Ik krijg redelijk droge ciders en heb niet de neiging deze aan te zoeten. Vooral als ik ciders maakte waaraan ik voor de vergisting wat kristalsuiker aan toe voegde, behielden nog een redelijk zoet component. Die maak ik tegenwoordig echter niet meer, omdat ik (en mijn vrouw) ze steeds droger wil. De gebruikte gist maakt ook veel verschil. Cidergist gaat eerder ten onder aan zijn ethanol dan een druivenwijngist en laat daardoor meer suiker in de cider ongemoeid.

Huub Krekels

Waarom een zoete cider.  :weetniet: Het is juist de kunst om een droge te maken. Hetgeen je kennelijk gelukt is. :proost:

aldo

Je kunt ook de wortels van de Polymnia sonchifolia/polymnia edulis gebruiken. (Bekend onder de naam yucon, familie van de zonnebloem en aardpeer)
Deze plant heeft een zoetsmakende zetmeel en is dus onvergistbaar.
Ik heb hier thuis nog wel wat yucon-wortels, mag je er best wat van hebben. (via post of iets dergelijks?)

Plants for a future:
http://www.pfaf.org/database/plants.php?Polymnia+edulis
permaculttur nl:
http://www.permacultuurnederland.org/planten.php?zoek=&laag=&functieSER=Z24=&page=19&pid=136



Voor de liefhebbers heb ik eventueel ook nog een plantje die je volgend jaar in je tuin kunt zetten,.

bjgodefr

Ha deze topic werd weer nieuw leven ingeblazen zie ik!

Ja mijn ciders gisten dus perfect droog uit, wel denk ik dat deze ook iets zuurder zijn dan bij vergiste commerciële appelsap het geval is. Daarom is wat restzoet soms aangenaam.

Ik heb het antwoord intussen gevonden (en het werd hierboven ook al aangeraden):
maltodextrinen (brew body) en lactose werken niet goed, maar sorbitol wel! Het is te kopen in de supermarkt in een grote pot met het label tafelzoetstof. Voor geen geld. Ik voeg 1,7g per 0,75l toe (als ik me niet vergis).
Ik zoet trouwens niet de ganse voorraad aan, zo heb ik steeds brut en sec staan ;)

twee apostelen

Broeder,

De densiteit en de ruimte die je bij het afvullen tussen de kurk en wijn laat, bepaald grotendeels het soort cider!
cider-brut:afvullen bij een densiteit van 1000-1010 ..2cm onder de kurk.
demi-sec :afvullen bij een densiteit van 1010-1015... flessen vullen tot tegen de kurk.
Best gebruik je plastieken stopsels die je voorziet van een muilkorfje,laat hier iets wat speling zo kan je bij het opspannen van de draad zien dat de gisting in werking is.
Dezelfde gist (champagne) gebruiken voor de hergisting.

Amen
  :proost2:
Apostel Franciscus   

bjgodefr

Citaat van: twee apostelen op 08-12-2009  20:35 uBroeder,

De densiteit en de ruimte die je bij het afvullen tussen de kurk en wijn laat, bepaald grotendeels het soort cider!
cider-brut:afvullen bij een densiteit van 1000-1010 ..2cm onder de kurk.
demi-sec :afvullen bij een densiteit van 1010-1015... flessen vullen tot tegen de kurk.
Best gebruik je plastieken stopsels die je voorziet van een muilkorfje,laat hier iets wat speling zo kan je bij het opspannen van de draad zien dat de gisting in werking is.
Dezelfde gist (champagne) gebruiken voor de hergisting.

Amen
  :proost2:
Apostel Franciscus   

Je bottelt dus niet-uitgegiste cider en voegt daar geen bottelsuiker aan toe, begrijp ik je goed?
Interessante botteltechniek, ik vind het persoonlijk wat riskant, maar die champagneflessen kunnen inderdaad wel tegen wat druk.
Maar als je afvult met drank van tussen 1010-1015 gist dat ook niet door in de fles tot 1000?

 :degroeten:
Bart

twee apostelen

Broeder,

Dat is inderdaad een mogelijkheid, bottelen op het aangegeven suikergehalte.
De gist in de fles zal de aanwezige zuurstof aanspreken die zich bevind tussen kurk en wijn.
Vermits je de fles tot (bijna)tegen de kurk vult zal de vergisting  bij een bepaalde densiteit stoppen bij gebrek aan zuurstof en behoud je zo nog restsuikers in uw cider.Je kunt natuurlijk uw wijn laten uitgisten (in de dame jeanne)en er dan terug suiker bijvoegen tot je die densiteit bekomt en direct bottelen.

Amen
:proost:

groetjes Apostel Franciscus    

Wild Chocolate

Uhh, twee Apostelen,

Gist heeft de voor ons zeer prettige eigenschap dat het facultatief anaeroob is. Dat betekent simpel gezegd, dat het zowel met als zonder zuurstof een stofwisseling heeft.

Wij bierbrouwers maken daar handig gebruik van, omdat gist wanneer het geen zuurstof ter beschikking heeft koolzuurgas en alcohol produceert.

Het is inderdaad een goed idee om de cider die nog vergistbare suikers bevat tot de nok toe te vullen, zodat de scherven niet al te ver in de rondte vliegen wanneer de fles explodeert.

Groet,

Remco

twee apostelen

 Broeder Kees ;)
 
                       "Wijn verblijdt het menselijk hart" schreef ooit een psalmist.

Ik betwijfel dat mijn tekst op jouw hart die uitwerking had? Wel, vele onder de forumlezers zullen vroeger (of nog steeds) zoals wij een wijnverleden hebben. Begin jaren 80' begonnen met het maken van vruchtenwijn... 1995 met bier. Op onze twee jaarlijkse cider bereiding hebben we nooit problemen gehad met het springen van ciderflessen.
Wel te verstaan cider gebotteld in champagneflessen ....gewicht +- 900 gram.
Ik zou zeggen probeer het eens.... "met een glas in de hand en een goeie fles in de buurt" :proost2:
Je zal merken dat de theorie van de wetenschap niet altijd over een stemt met de praktijk.

Een franse dichter schreef ooit...
"Er zijn drie dingen waarvan ik altijd gehouden heb en nooit begreep...."kunst,muziek en..vrouwen".
Wat mij betreft plaats je wijn in dezelfde categorie!

P.S; :denken: woensdag avond is er een fles cider gesprongen.....toen Standard Luik scoorde !
       (grapje)
sportieve groeten apostel Bolat

Peke

Even een oude topic nieuw leven in blazen.
Ik wilde de topic starter een pm sturen maar deze is sinds 2014 niet meer op het forum geweest.

Zijn er nog cider brouwers die wel een sorbitol toevoegen?
Zo ja hoeveel?
Krijg je geen vreemde bij smaak?

Groetjes

Dugraph

Citaat van: Peke op 14-08-2017  10:17 uEven een oude topic nieuw leven in blazen.
Ik wilde de topic starter een pm sturen maar deze is sinds 2014 niet meer op het forum geweest.

Zijn er nog cider brouwers die wel een sorbitol toevoegen?
Zo ja hoeveel?
Krijg je geen vreemde bij smaak?

Groetjes

In de cidergist van 's lands grootste brouwwebshop zit sorbitol verwerkt. Je kunt kiezen tussen dry/medium/sweet. Ik heb een keer de zoetste variant toegepast en vond deze net tè...

Volgende keer wil ik medium proberen en wellicht mixen met oa. een ander type gist voor wat meer complexiteit.

Peke

Citaat van: Dugraph op 14-08-2017  11:20 uIn de cidergist van 's lands grootste brouwwebshop zit sorbitol verwerkt. Je kunt kiezen tussen dry/medium/sweet. Ik heb een keer de zoetste variant toegepast en vond deze net tè...

Volgende keer wil ik medium proberen en wellicht mixen met oa. een ander type gist voor wat meer complexiteit.

Gevonden.

Ik neem aan dat je arsegan bedoeld
Bedankt

Peke

Helaas niet bij Van der Kooy.
En om nou 3.75 euro verzendkosten te betalen is wel wat veel.

Ernesto

Ik heb dezelfde vraag. Onlangs troebel appelsap vergist met S-04, het SG is nu 1.000. Vind hem toch wat aan de droge kant en heb sorbitol liggen. Maar hoeveel toe te voegen?  :weetniet:

Serge VL

Het makkelijkste om bij te zoeten zijn sucralose zoetjes (pastilles) van bij AH, gewoon bij het bottelen een of meerdere zoetjes bij in de fles.
Totaal onvergistbaar (sucralose als zoetstof en lactose als vulstof) en smaakt het meest als echte suiker t.o.v andere niet vergistbare suikers of zoetstoffen.
https://www.ah.nl/producten/product/wi213916/ah-sucralose-zoetjes
Niet de sucralose zoetstof poeder van AH gebruiken die bevat nog Maltodextrine welke in principe ook onvergistbaar zou moeten zijn, maar de zuiverheid van deze maltodextrine is niet 100% en bevat het naast de maltodextrine ook wat vergistbare suikers.

Ernesto

Citaat van: Serge VL op 14-08-2017  16:38 uHet makkelijkste om bij te zoeten zijn sucralose zoetjes (pastilles) van bij AH, gewoon bij het bottelen een of meerdere zoetjes bij in de fles.
Totaal onvergistbaar (sucralose als zoetstof en lactose als vulstof) en smaakt het meest als echte suiker t.o.v andere niet vergistbare suikers of zoetstoffen.
https://www.ah.nl/producten/product/wi213916/ah-sucralose-zoetjes
Niet de sucralose zoetstof poeder van AH gebruiken die bevat nog Maltodextrine welke in principe ook onvergistbaar zou moeten zijn, maar de zuiverheid van deze maltodextrine is niet 100% en bevat het naast de maltodextrine ook wat vergistbare suikers.

Ben ik niet mee bekend. Als 't geen rare smaakjes geeft wel ideaal. Het geeft geen rare (chemische) smaakjes zoals aspartaam (en in mindere mate stevia) dat doen?

Serge VL

Vroeger heb ik ook steviose eens geprobeerd, sucralose is echt veel beter en smaakt echt naar suiker.
CiteerEigenschappen[bewerken]
Sucralose is de enige kunstmatige zoetstof die van suiker wordt gemaakt, en heeft eenzelfde smaak als suiker
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sucralose

Peke

Wil geen kunstmatige zoetstof dus daarom zit aan sorbitol te denken.
Zal mijn volgende batch proberen met een andere gist die wel zoeter blijft.
Maar heb nu nog 10 liter staan die ik wat gezoet moet/kan worden

Serge VL

Citaat van: Peke op 14-08-2017  19:56 uWil geen kunstmatige zoetstof dus daarom zit aan sorbitol te denken.
Zal mijn volgende batch proberen met een andere gist die wel zoeter blijft.
Maar heb nu nog 10 liter staan die ik wat gezoet moet/kan worden
Sorbitol daar is ondertussen ook niet veel natuurlijk aan behalve dat het in sommige planten voorkomt (maar zo komt ook waterstof cyanide in bepaalde planten voor  >:D).
CiteerSynthese[bewerken]
Sorbitol wordt bereid uit glucose via hydrogenering onder hoge druk[6] of elektrolytische reductie[7] of via katalytische hydrogenering[8].
Bron https://nl.wikipedia.org/wiki/Sorbitol

Peke

Meende dat sorbitol uit fruitsuikers werd gehaald en vooral druivensuiker   

Sorbitol ontstaat uit glucose. Het wordt natuurlijk gewonnen uit fruit ( appels, kersen) maar bijvoorbeeld ook uit algen en zeewieren. De zoetkracht ligt ongeveer op de helft t.o.v suiker. Het wordt vrij traag in het bloed opgenomen, en het is goed bestand tegen hitte. Omdat sorbitol ook een groot vermogen heeft om vocht vast te houden, wordt het erg veel gebruikt in cosmetica, en tal van andere verzorgingsproducten. Tandpasta is een bekend product waar erg veel met sorbitol wordt gewerkt. Bij gebruik van meer dan 40 gram per dag werkt sorbitol laxerend.

Peke

Citaat van: Serge VL op 14-08-2017  16:38 uHet makkelijkste om bij te zoeten zijn sucralose zoetjes (pastilles) van bij AH, gewoon bij het bottelen een of meerdere zoetjes bij in de fles.
Totaal onvergistbaar (sucralose als zoetstof en lactose als vulstof) en smaakt het meest als echte suiker t.o.v andere niet vergistbare suikers of zoetstoffen.
https://www.ah.nl/producten/product/wi213916/ah-sucralose-zoetjes
Niet de sucralose zoetstof poeder van AH gebruiken die bevat nog Maltodextrine welke in principe ook onvergistbaar zou moeten zijn, maar de zuiverheid van deze maltodextrine is niet 100% en bevat het naast de maltodextrine ook wat vergistbare suikers.

Kan tot nu toe niks goeds vinden dus de sucralose oplossing dan toch maar proberen

Peke

Citaat van: Peke op 18-08-2017  12:41 uKan tot nu toe nikstype goeds vinden dus de sucralose oplossing dan toch maar proberen

De hierboven aangeven sucralose tabletjes gekocht.
Volgende batch gaat daarmee gezoet worden.
Nu nog bedenken hoeveel op 0.75 liter te doen.

Knobby

Ik heb zojuist deze sucralose zoetjes gebruikt bij een fruitbier. Ik heb 0, 1 of 2 zoetjes toegevoegd per flesje, dan kan ik wat vergelijken.

Peke

Citaat van: Knobby op 21-08-2017  21:22 uIk heb zojuist deze sucralose zoetjes gebruikt bij een fruitbier. Ik heb 0, 1 of 2 zoetjes toegevoegd per flesje, dan kan ik wat vergelijken.

Dat was ook mijn idee om wat verschillende flessen te maken en later de beste eruit halen.

bordev

Je zou ook verse appelsap kunnen toevoegen bij bottelen en daarna pasteuriseren in stevige flessen.
Ik heb goede resultaten bereikt met 50% cider 50% appelsap, drie dagen hergisting en dan 10 minuten pasteuriseren door te verwarmen tot 70 graden (om het gist te doden). Stevige flessen gebruiken en langzaam opwarmen voorkomt ontploffende flessen.

Peke

Citaat van: bordev op 21-08-2017  23:02 uJe zou ook verse appelsap kunnen toevoegen bij bottelen en daarna pasteuriseren in stevige flessen.
Ik heb goede resultaten bereikt met 50% cider 50% appelsap, drie dagen hergisting en dan 10 minuten pasteuriseren door te verwarmen tot 70 graden (om het gist te doden). Stevige flessen gebruiken en langzaam opwarmen voorkomt ontploffende flessen.

Dan heb je geen idee hoeveel bubbels er in gaan komen lijkt mij.
Heb wel gelezen met bottel suiker dat er na een paar week soms de eerste bubbels pas ontstaan.
Ik heb.na een week een flesje open getrokken en toen was er geen koolzuur nog aanwezig

bordev

Citaat van: Peke op 21-08-2017  23:33 uDan heb je geen idee hoeveel bubbels er in gaan komen lijkt mij.
Heb wel gelezen met bottel suiker dat er na een paar week soms de eerste bubbels pas ontstaan.
Ik heb.na een week een flesje open getrokken en toen was er geen koolzuur nog aanwezig

Door ook een plastic test flesje te vullen en er in te knijpen kon ik inschatten wanneer er genoeg CO2 was gevormd... Ik weet eerlijk gezegd niet meer hoe lang het duurde, kan best meer dan een week geweest zijn.

Peke

Citaat van: bordev op 21-08-2017  23:50 uDoor ook een plastic test flesje te vullen en er in te knijpen kon ik inschatten wanneer er genoeg CO2 was gevormd... Ik weet eerlijk gezegd niet meer hoe lang het duurde, kan best meer dan een week geweest zijn.

Ook zal het lastig zijn om het alcoholpercentage dan te weten.
Hoeveel suiker van de toegevoegde appelsap gaat nog in alcohol worden omgezet.
Om beetje zoeter te maken in appelsap toevoegen wel een goed idee maar wel wat onzekere dingen

bordev

Citaat van: Peke op 21-08-2017  23:56 uOok zal het lastig zijn om het alcoholpercentage dan te weten.
Hoeveel suiker van de toegevoegde appelsap gaat nog in alcohol worden omgezet.
Om beetje zoeter te maken in appelsap toevoegen wel een goed idee maar wel wat onzekere dingen

Mwhah is wel in te schatten denk ik. Als je de vergistingsgraad weet van de oorspronkelijke cider en dan 50/50 mengt met appelsap deel je dat door twee en telt er 0.5% alcohol bij voor de hergisting.

Peke

Ben bijna zover om te bottelen maar weet eigenlijk nog niet hoeveel sucralose tabletjes ik zal toevoegen in een 0.75 liter fles

Ernesto

Citaat van: Peke op 30-08-2017  14:25 uBen bijna zover om te bottelen maar weet eigenlijk nog niet hoeveel sucralose tabletjes ik zal toevoegen in een 0.75 liter fles
En? Wat is het geworden?

Peke

Omdat ik het nog steeds niet weet wat ik wil heb ik de 10 liter nog steeds in de fles staan.

Dees Dubbel

Interessant ook is www.aspartaam.nl:

Er is ook nog de oudste kunstmatige zoetstof, saccharine, ook een 350x zoeter. Die heeft ook een bijsmaak, maar enkel bij echt grote hoeveelheden.

Om op je dilemma te antwoorden:
Sucralose is ongeveer 320x zoeter dan gewone suiker, dus gram suiker vervangen door mg kunstmatige zoetstof.
Als je nu eens gewoon 10-20-30-40 mg/liter uitprobeert (of praktischer 1-2-3-4 mg in een glas met 10 cl)? 10mg/l zal nog zuur zijn en droog. 30 mg/l zal misschien al zoet smaken of als je echt een demi-sec wil, naar jouw smaak nog niet genoeg? Daarna een nachtje over slapen, nog eens voor alle zekerheid met een frisse mond de winnaar proeven, desgewenst bijsturen en meteen bottelen.

Peke

Aspartaam ga ik niet gebruiken.

Heb zoetjes gekocht en als ik op Google zoek zal 1 zoetje 1 gram zijn.
Mijn flessen zijn 0.75 liter

Dees Dubbel

Dan zit je dus op 1 gram op 10 liter of 1000 mg op 10 liter of 100 mg per liter. Het zal zeer zoet zijn, denk ik. Misschien voorzichtig een tabletje in 2 breken en dat oplossen in je 10 liter? Dan zit je nog altijd op 40 à 60 mg/l. Als je echt een zoetekauw bent, kan je nog een kwartje tot de rest van een zoetje bijmengen.

Mijn ervaring is dat je 20 mg/l kunstmatige zoetstof echt wel merkt.

RvanAken

Ik ben een beginner met bier maar cider heb ik al meerdere malen gemaakt. Mijn eerste poging was ook werd droog, iets wat ik best lekker vond. Toch wilde ik proberen om ook een iets zoeter te maken. De eerste poging was met zoetjes voor in de koffie, simpel maar veel te doeltreffend. Deze werd veel te zoet met een lichte chemische nasmaak. Mijn tweede poging was zonder extra " chemische" zoetstoffen maar door het toevoegen van  meer verse  appelsap als vergisting zo goed als af was. De vergisting heb ik gestopt met een beetje sulfiet. Dit gaf een heerlijk fruitige cider.

 Ook heb ik een appelmede gemaakt waar ik als extra zoetstof honing gebruikte. Ik gebruikte toen een powergist gebruikt, geen idee welke gist dat precies was maar werd als zodanig verkocht, welke het overleefde tot een alcohol percentage van rond de 16%. Dit gaf redelijk zware cider met een heerlijk honing aroma. Als je honing gebruikt dan is geduld belangrijk. Deze appelmede was na een half jaar op fles al goed maar duidelijk "jong".  Na een jaar al een stuk beter. De flessen die ik twee jaar had bewaard waren fantastisch.

Keuze te over dus.

Ik hoop dat ik heb kunnen helpen.

Ruben

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.