Kwaliteit van het drinkwater in Nederland

Gestart door Adrie, 21-04-2004 14:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

RIVM heeft een rapport geschreven over de kwaliteit van het drinkwater in Nederland in 2002. Hierin wordt met name ingegaan op stoffen die de gezondheid aantasten en bacteriologische verontreinigingen, maar ook op een eigenschap als "koper oplossend vermogen".
Het rapport is HIER tte downloaden en HIER staat de samenvatting. Toch leuk als je werk en hobby kunt combineren. ;D

Groeten,

A3

Adrie

Nog iets leuks.

Als je de samenstelling van het water wilt weten dat bij jou uit de kraan komt én je waterleverancier is VITENS, kijk dan HIER. Je vult je postcode in en je krijgt de samenstelling van het water van het pompstation waar jij je water vandaan krijgt.

Groeten,

A3

Jacques

Degenen die in Noord-Brabant wonen kunnen de waterkwaliteit opvragen via de pagina http://www.brabantwater.nl/clients/bw/bw_reinwater.nsf/zoek?openform

Selecteer je woonplaats en klik op de naam van het pompstation dat staat onder de volgende tekst:  

"Uw drinkwater is afkomstig
van de volgende locatie(s)."

:degroeten: Jacques



Jeroen - Soest

 :( Omdat de waterprofielen niet op de website van Hydron te vinden waren heb ik ze per e-mail opgevraagd. Al heel snel een uitgebreid excel bestand gekregen met de water analyses van Midden Nederland per pomstation ;D.

Zij bijgaand bestand (zip).

Groeten,
Jeroen  ;)

Jacques

Hoi Jeroen,

Mooie actie. Zo krijgen we de wateranalyses van heel Nederland in kaart.  :duimop:

:degroeten: Jacques

Herman

Goed idee, ik was deze thread al weer vergeten. Hierbij de resultaten van het waterbedrijf Groningen (gegevens van 2001).

Herman


wim

net even gesproken met het waterleidingbedrijf te Amsterdam en toen ik ze toch aan de lijn had gelijk maar even gevraagd naar het waterprofiel, of waar het te vinden. Nu na lang te moeten wachten vertelde ze me de volgende dingen. Helaas dus niet zo uitgebreid als die mooie Excell sheets, maar iets is beter dan niets:

Water samenstelling Amsterdam

Natrium                     74
Kalium                        4.1
Calcium                      44
Magnesium                  8.9
Cloride                       90
Sulfaat                       49
Nitraat                         5.7
WaterstofCarbonaat   160
Hardheid Duitse graden 8.4
pH                               8.36
elektrische geleiding    58.9 ms/m (20 grdc)

:degroeten:

Wim

MO

pH dik boven de 8? Als je gaat verwarmen naar 80 grC of tot 100 grC, dan zal je de 9.5 wel bereiken! In Amsterdam moet de thuisbrouwer dus zijn blonde brouwsels flink aanzuren!

wim

MO, Als ik een pH stripje in het water houd is het lager.

Maar goed uitgaande van de opgegeven waarden:
En als je dan zo kijkt naar de rest van de samenstelling is het dan beter om brouwzouten of zuren te gebruiken?

:degroeten:

Wim

Edgar

Net even gekeken op de site van het Amsteradms waterleidingbedrijf. Twee jaar geleden publiceerden ze daar nog de watersamenstellingen van de verschillende pompstations. Nu dus niet meer. Raar hoor. Je mag het wel kopen, je wordt verwacht het te drinken, maar wat er precies in zit, daar wordt schimmig over gedaan.

 :degroeten:

MO

Zuren zijn bedoeld om brouwwater op pH te brengen

Brouwzouten zijn bedoeld om de gist te vitaliseren

Maar inderdaad, je kunt ook met brouwzouten aanzuren. Lees jacques' artikelen nog maar eens, daar staat dat heel precies in beschreven.

Adrie

Brouwzouten zijn niet bedoeld om je gist te vitaliseren, MO, daar heb je gistvoedingszouten voor. Met brouwzouten kun je de smaak van je bier een beetje sturen (chloride voor een zoeter bier, sulfaat voor een bitterder bier). Calcium is goed voor de stabiliteit van amylase, magnesium is een essentieel element voor diverse enzymen.

Overigens las ik in het boek van Fix, dat je met toevoeging van calcium welliswaar de pH verlaagt, maar dat dit in de regel te weinig is (slechts enkele tienden). Om je pH met 1 punt te verlagen zou je zoveel calcium moeten toevoegen dat dit niet meer verantwoord is voor de smaak van je bier. Kortom: aanzuren met melkzuur of fosforzuur is in de meeste gevallen nodig.

MO

Oeps! Een terechte correctie van onze bierprofessor.

Jacques

Citaat van: Adrie op 23-02-2005  10:26 uOverigens las ik in het boek van Fix, dat je met toevoeging van calcium welliswaar de pH verlaagt, maar dat dit in de regel te weinig is (slechts enkele tienden). Om je pH met 1 punt te verlagen zou je zoveel calcium moeten toevoegen dat dit niet meer verantwoord is voor de smaak van je bier. Kortom: aanzuren met melkzuur of fosforzuur is in de meeste gevallen nodig.

In de praktijk hoef je meestal maar een paar tienden te dalen (zo'n 0,4) om een goede pH te hebben. Ik heb heel wat keren het beslag aangezuurd met alleen brouwzouten. Voor de wat zwaardere bieren die wij brouwen heeft dat geen noemenswaardige invloed op de smaak van het bier. Sterker nog de smaak verbetertvaak door de brouwzouten omdat je beter kunt sturen op de smaak van het bier. Het ligt er dus ook sterk aan het soort bier dat je wilt brouwen.

SiriS

Hoi Wim,

Om dan maar je vraag te beantwoorden: in jou geval zou ik aanzuren met H2SO4 (zwavelzuur). Omdat het een sterk zuur is en je dus maar heel weinig nodig hebt om de pH van je maisch te verlagen naar 5,3 en omdat er al veel chloriden in je drinkwater zitten. Het gebruik van brouwzouten is weer afhankelijk welk bier type je wilt gaan brouwen om zo het volledige waterprofiel aan te passen. Na aanleiding van een opmerking van MO over organsche zuren die door de gist geproduceerd worden, kun je ook citroenzuur gebruiken. Gezien sterke lading van citroenzuur zal dit zuur eiwitten binden in de maisch wat zorgt voor minder gecoaguleerde eiwitten aan het einde van het koken, wat de kans op een helder bier vergroot. Dus niet in een witbier gebruiken.

Groet, SiriS

Edgar

Ook ik heb enkele malen met alleen gips de pH van maisch voldoende omlaag gekregen, inderdaad met enkele tienden. Meestal zo van 5,8-5,9 naar het meer gewenste gebied van onder de 5,5. Een noodzaak van verlaging met een vol punt (Fix) heb ik in elk geval nog niet meegemaakt.

Jacques

Citaat van: SiriS op 23-02-2005  21:21 uNa aanleiding van een opmerking van MO over organsche zuren die door de gist geproduceerd worden, kun je ook citroenzuur gebruiken. Gezien sterke lading van citroenzuur zal dit zuur eiwitten binden in de maisch wat zorgt voor minder gecoaguleerde eiwitten aan het einde van het koken, wat de kans op een helder bier vergroot. Dus niet in een witbier gebruiken.

Peter,

Over het gebruik van citroenzuur in een witbier verschillen we van mening. Veel witbieren die wij brouwen zijn kraakhelder. We moeten zelfs moeite voor doen om een troebel witbier te krijgen. (0,5 gram tarwebloem per liter wort tijdens het koken doet wonderen.) Ook veel commerciële witbieren worden na een paar maanden helder.
De zeer lichte frisse citroensmaak past prima binnen het smaakprofiel van een witbier. Ik zou zeggen gebruik citroenzuur juist bij een witbier!

SiriS

Hoi Jaques,

Bedoel je nu dat je altijd citroenzuur aan een witbier kunt toevoegen of alleen citroenzuur toevoegen aan een witbier als je ook de pH wilt verlagen?

Groet, PE-ter

Edgar

Om redenen van smaak zou ik het juist met Peter eens zijn. Ik ben niet zo gecharmeerd van die citroensmaak in witbier. Ik ben blij als ik mijn Hoegaarden zonder citroen geserveerd kan krijgen. In sommige witbieren proef je duidelijk citroenzuur; ik vind het niet goed passen bij de tarwesmaak.

 :degroeten:

Mouton

OPROEP

Vele steden en dorpen krijgen hun water uit een bepaald pompstation.
Maar ook het omgekeerde is ook waar, sommige steden of dorpen krijgen hun water uit meerdere pompstations,ook hierom is het niet mogelijk om water per stad of dorp in te voeren in ProMash Waterprofielen.
Je zal dus contact op moeten nemen om met jouw watermaatschappij om een selectie van een pompstation te kunnen maken uit de databank.
Door dit pompstation en de waardes van dat betreffende water te gebruiken staan deze gegevens precies vast bij het uitwisselen van recepten.

Beste brouwvrienden denk ook mee om de databank water van ProMash.nl uit te breiden en stuur de gegevens die je krijgt over een bepaald pompstation op naar Mouton@hotmail.com zodat wij deze in de databank in kunnen voeren voor het vervaardigen van de Nederlandstalige brouwsoftware.

J & P Mouton


Jacques

Citaat van: Edgar op 24-02-2005  17:56 uOm redenen van smaak zou ik het juist met Peter eens zijn. Ik ben niet zo gecharmeerd van die citroensmaak in witbier. Ik ben blij als ik mijn Hoegaarden zonder citroen geserveerd kan krijgen. In sommige witbieren proef je duidelijk citroenzuur; ik vind het niet goed passen bij de tarwesmaak.

Het is natuurlijk een kwestie van smaak. Witbier heeft een zachte zure smaak. Daar past in ieder geval niet het gebruik van calciumsulfaat of zwavelzuur bij (verhoging bitterheid door het sulfaation). Melkzuur of citrioenzuur ligt dan meer in de richting.

Op veel terrassen krijg je witbier ongevraagd met een schijfje citroen. Persoonlijk gruwel ik daar ook van. Als ik dat wil dan kan ik daar om vragen. Toch wordt het citroenschijfje door de meerderheid van de terrasbezoekers niet uit het glas gevist.

Uit het overzicht van de zuren die door de gist geporduceerd worden ben ik ook wat anders tegen citroenzuur gaan aankijken. In het verleden ging ik er van uit dat melkzuur biereigen was en citroenzuur wat minder. Uit het overzicht van Martin bleek juist dat citroenzuur het organische zuur is dat het meerste voorkomt in bier. Vanuit dat perspectief zul je geen noemenswaardige smaakafwijkingen gaan krijgen als de hoeveelheid citroenzuur verhoogd wordt.

O, o, o, wat zijn we weer offtopic bezit.

Gio

Ik kreeg vandaag post van Brabant Water

Brief luidt: Uw drinkwater wordt zachter!

Door renovatie en een nieuw zuiveringssysteem wordt er stapsgewijs hardheidsverlaging toegepast.
Eerste stap betreft van 14,0 Duitse graden naar 11,8 Duitse graden. om v/d zomer 2005 nog verder te verlagen naar 9,5
De pH-waarde zal licht stijgen naar 7,9

men verwacht hiermee minder kalkaanslag op leidingen en apparaten en dus beter voor milieu (minder energie verbruik, duurzamer gebruik)
Men waarschuwt enkel de aquariumbezitters voor een lichte pH stijging.

Ben benieuwd wat de invloed van de hardheidsverlaging op mijn bieren...

gr Gio
 

MO

Ik heb die brief (nog) niet gehad. Hoorde afgelopen dinsdag echter wel het volgende. Voor de stoommachine van de Maaslandbrouwerij (het is eigenlijk een stoombrouwerij!) wordt het kraanwater onthard. Frans kijkt altijd naar de hardheid. Die was 19 grDH! Een erg hoog getal. ZIjn theorie: bij lage grondwaterstand (nu dus) bevat het kraanwater relatief veel kalk omdat het water wordt aangevuld door Maas water. En die Maas heeft net heel Limburg ontkalkt (mergel)!
Was Brabant water niet specifieker over welk gebied zachter water krijgt aangeleverd?

Gio

MO,

De renovatie vind plaats bij het drinkwaterproductiebedrijf Nuland.
Ik weet niet hoe groot het gebied is wat Nuland voorziet.
Op www.brabantwater.nl kun je hardheid per woonplaats opzoeken.

gio

eclectix

Hier recente gegevens voor o.a. Amsterdam die ik heb gekregen van waternet.


Ronnie

Op een thread over "hergisten in fles mislukt" postte Robert het volgende:

Citaat van: Robert1968 op 30-01-2017  09:45 uIk zou in (meest) Belgisch water geen calcium toevoegen. Zoals je zelf al zegt, wordt het drinkwater daar veelal niet onthard wat in NL wel het geval is...

Dat (massaal) ontharden dat men in Nederland doet, hoe gebeurt dit ongeveer?
Hier is men dit langzaamaan nu ook aan het doen, maar meestal gaat dit niet zo drastisch, men  komt bijv . Van 25°D naar zo 'n 10 °D in België. Ze doen dat door bijv uitwisselen met maatschappijen die met boswinning zitten met TE zacht water (lage pH-probleem) heb ik me wijs laten maken.

In Frankrijk doen ze het in sommige streken, afhankelijk van de afstand voor de bronnen waaruit ze kunnen kiezen, daar mengen ze vaak. Echter zijn zo hele streken met echt poedelzacht water (zuiden van Auvergne) dat soms problemen geeft met koperen leidingen! En 40 km verder keihard van quasi 45 Franse°, =ongeveer 28°D !
Heel vaak doet men daar geen inspanningen voor omdat het gebied te uitgestrekt is, met weinig afname om rendabel te zijn.

Robert1968

Ontharding in Nederland gebeurd meestal met membraanfiltratie (omgekeerde osmose) of met pellet reactoren. Bij mijn vorige werkgever (RHDHV) was ik hier specialist in en vermarkten we deze laatstgenoemde techniek onder de naam Crystalactor. Google maar eens.
Ik weet bv. dat in Hasselt en Zoutleeuw (B) deze reactoren ook staan. Het water wordt dan niet volledig onthard, maar zodanig dat circa 40-60 mg Ca/l in het behandelde water resteert. Dit om kalkafzetting in vaatwassers, boilers, wasmachines e.d. te voorkomen.

Ronnie


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.