Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: De stilte van de lambieken  (gelezen 30137 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.109
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
De stilte van de lambieken
« Gepost op: 27-01-2009 23:11 u »
De titel is natuurlijk een mooie vertaling van "the silence of the lambs"  :clownsmile:

En februari wordt de lambiek maand voor mij. Wellicht dat ik in die maand 2 keer ga brouwen omdat de lambiek na het brouwen voorlopig geen aandacht nodig heeft. Voorlopig wordt het een standaard lambiek. tot de zomer heb ik nog de keuze om er een mooie kriek of fruitlambiek van te maken. Het recept is vrij standaard en de gebruikte hop is reeds bruin geworden Saaz tuinhop (Niet goed gedroogd denk ik).

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptLambiek 2009
Brouwdatum14-2-2009
BiertypeLambi(e)k (oude(B))
Aantal liters25
Gewenst begin SG1060 (6,5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement80.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater39.67 liter
Maischdikte3.23 l/kilo
Maischwater20.00 liter
Spoelwater18.88 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid20 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC60.0 %3710 gram3 EBC
Tarwemout40.0 %2473 gram3 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz Tuinhop2.0 %98 gram90 min.20 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortGist uit de omgevingslucht
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter0 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0C


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
152C15 minuten3.23 l/kg
263C40 minuten3.23 l/kg
372C45 minuten3.23 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.348
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #1 Gepost op: 27-01-2009 23:17 u »
Oscar, ga zo door met je prachtige Twentse Lambieken. Mooie titel ook nu. En twee is altijd beter dan 1. Ik heb nog wat oude lambieken van je staan. Ben benieuwd wat dit wordt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.109
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #2 Gepost op: 27-01-2009 23:18 u »
Mooie titel ook nu.

Die kwam vandaag in mij op, gaaf bedacht he... :)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.109
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #3 Gepost op: 27-01-2009 23:20 u »
Oh ja, die giststarter in het recept is natuurlijk onzin... :D :D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.033
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #4 Gepost op: 27-01-2009 23:22 u »
Door stug minstens n keer per jaar een lambiek te brouwen word je zo zoetjes aan een echte expert op dit gebied.

Ik zag dat je tarwemout gebruikt. Ik dacht dat de lambiekbrouwers altijd ongemoute tarwe gebruiken.
Ook Wikipedia gaat daar van uit.
In mijn beleving zit er toch een smaakverschil tussen gemoute tarwe en ongemoute tarwe.
Misschien iets om te veranderen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.109
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #5 Gepost op: 27-01-2009 23:28 u »
Door stug minstens n keer per jaar een lambiek te brouwen word je zo zoetjes aan een echte expert op dit gebied.

Ik durf bijna stellig te beweren dat ik de enige in Nederland ben die het aandurft om na het koken zijn wort al kletterend en heet te filteren en te laten koelen in de open lucht. En te vergisten in een houten fust.  Zelf Bram Hoogsteger (Op wedstrijden veel prijzen gewonnen met zijn lambiek met Wyeast gist) durft het niet aan.. >:D

Ik zag dat je tarwemout gebruikt. Ik dacht dat de lambiekbrouwers altijd ongemoute tarwe gebruiken.
...
Misschien iets om te veranderen?

Hmm, tsja... De tarwemout koop ik bij Dingemans. En nu kan wikipedia veel zeggen, maar de Twensche lambiek hoort echt met gemoute tarwe hoor... :brouwen:

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #6 Gepost op: 28-01-2009 00:29 u »
hmm..tsja...De tarwemout koop ik bij Dingemans..En nu kan wikipedia veel zeggen, maar de Twensche lambiek hoort echt met gemoute tarwe hoor... :brouwen:

Een trend is gezet! :groots:

Doe je eigen ding, Oscar :duimop:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.033
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #7 Gepost op: 28-01-2009 08:18 u »
Doe je eigen ding, Oscar :duimop:

Het is natuurlijk helemaal niet verkeerd om lekker eigenwijs te zijn als het gaat om recepten.
Maar ik dacht dat Oscar graag stijlvast brouwt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.109
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #8 Gepost op: 28-01-2009 08:53 u »
Maar ik dacht dat Oscar graag stijlvast brouwt.

Met mijn reguliere bieren wel (voorlopig ter lering)... mijn jaarlijkse lambiek is een uitzondering...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #9 Gepost op: 28-01-2009 09:17 u »
Die 20 IBU, klopt dat of is dat "zomaar" een ingevoerde waarde?
Als het klopt, is dat dan niet teveel?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.109
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #10 Gepost op: 28-01-2009 09:21 u »
Die 20 IBU is een richtwaarde. De hop is al bruin, ik weet niet in hoeverre dit invloed heeft op de bitterstoffen (% Alfazuur). Dus echt reel is het niet.
Maar 20 IBU is voor de Twensche lambiek exact binnen de steil grenzen  ;D En hoeveel blijft er over van 20 IBU na 2-3 jaar?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #11 Gepost op: 28-01-2009 09:35 u »
Ik heb ooit een zuur (zurig) bier gebrouwen met de Roeselaere blend van 16IBU en deze vond ik na 1,5 jaar nog steeds te bitter...

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.473
  • Land: nl
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #12 Gepost op: 28-01-2009 09:49 u »
Dit is ook iets wat we uit ons hoofd moeten zetten.
Bitterheid verdwijnt niet zomaar.
Na 3 jaar kan een bier nog te bitter zijn.
Bitterheid is dus hardnekkiger dan in het verhaaltje wat de ronde doet.
Dus wil je geen bitter bier?:
Houdt hier dan al bij het berekenen in ConfoMash of BrouwVisie rekening mee.

 :lessmile:

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.968
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #13 Gepost op: 28-01-2009 10:10 u »
Houdt hier dan al bij het berekenen in ConfoMash of BrouwVisie rekening mee.

Of BrouwHulp.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.473
  • Land: nl
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #14 Gepost op: 28-01-2009 10:16 u »
Uiteraard.  ;)

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #15 Gepost op: 28-01-2009 10:24 u »
Moet er in lambiek geen pale ale mout gebruikt worden?
En ik dacht ook dat het ongemoute tarwe is.
De kooktijd is ook veel te kort, moet minstens twee tot drie uur zijn!!
Bij Cantillon wordt er een verhouding van 40% tarwemout en 60% gerstemout.
De gerste mout wordt dan nog eens verdeeld in 30% pale ale mout en 70 % pilsmout.

Ik ga dit jaar voor het eerst geuze stekken... dwz ik heb lambiek van drie en twee jaar oud.  Daar moet nu dus een deel van de dit jaar gebrouwen "verse" lambiek bij.
De verhouding die ik aanhoud is 45% pils, 20% pale ale en 35% tarwe ongemout.

P.S. ik gebruik eikenhouten vaten van 50 L. Dus ik zal een hele hoop flessen lekker of slecht bier bekomen...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.109
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #16 Gepost op: 28-01-2009 11:44 u »
Ik ga dit jaar voor het eerst geuze stekken...

Leuk, dat moet je mij ook eens leren.... :D :D :D

Moet er in lambiek geen pale ale mout gebruikt worden?

Moet niet....kan natuurlijk wel. Maar de Cantillon gebruikt geen palemout

En ik dacht ook dat het ongemoute tarwe is.

Niet bij de Twentsche variant.

De kooktijd is ook veel te kort, moet minstens twee tot drie uur zijn!!

Dat doen de lambiekbrouwers alleen om hun wort in te dampen omdat ze (sommigen) via de slijmmethode werken. Ze koken dan om hun wort tot het juiste SG in te dikken. Als je normaal brouwt is dat natuurlijk onzin.

De gerstemout wordt dan nog eens verdeeld in 30% pale ale mout en 70 % pilsmout.
..Oh weet je dat zeker? Van de brouwer zelf gehoord?

Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 391
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #17 Gepost op: 28-01-2009 13:18 u »
Ik heb een boekje met uitleg over het lambiek brouwen gekregen bij Cantillon toen ik er op bezoek ging. Daarin staat ook dat ze een deel pale of caramelmout toevoegen (weet niet van buiten welk van de twee, heb het boekje nu niet bij me).

Wanneer ik zondag mijn lambiek brouwde heb ik er dan ook een deel carared bijgedaan  :). Ik heb wel de gist uit de Cantillonflesjes opgekweekt... ik ben niet zo die hard als Oscar  ;)


 :degroeten:
Bart

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #18 Gepost op: 28-01-2009 19:42 u »
Leuk, dat moet je mij ook eens leren.... :D :D :D

Moet niet....kan natuurlijk wel. Maar de Cantillon gebruikt geen palemout

Dat doen de lambiekbrouwers alleen om hun wort in te dampen omdat ze (sommigen) via de slijmmethode werken. Ze koken dan om hun wort tot het juiste SG in te dikken. Als je normaal brouwt is dat natuurlijk onzin.
..Oh weet je dat zeker? Van de brouwer zelf gehoord?

De brouwer bij Cantillon maakt helemaal geen geheim van zijn brouwsel.
Vorig jaar nog op de zolder geweest bij Cantillon; als je daar dan 80 zakken pale ale bio mout ziet staan weet je wat ze gebruiken. Of het zou moeten zijn dat die mout dient om de muizen te voederen!

En "stekken" is de juiste benaming voor het mengen van verschillende jaargangen lambiek tot een mooie geuze.
Maar dat kennen alleen de ECHTE geuzebouwers natuurlijk.

Als je dan toch lambiek maakt doe het dan ook zoals het hoort... dus volgens de slijmmethode. (Doe ik ook)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #19 Gepost op: 28-01-2009 20:50 u »
Als je dan toch lambiek maakt doe het dan ook zoals het hoort... dus volgens de slijmmethode. (Doe ik ook)

Had Oscar al eens gezegd dat het een Twentsch lambiek werd? ;D

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.109
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #20 Gepost op: 28-01-2009 21:13 u »
Maar dat kennen alleen de ECHTE geuze bouwers natuurlijk.

Een geuze wordt "gestoken" (of gestekt?) en een lambiek gebrouwen.. :P


Offline TreinJan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
    • Bier en Trein
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #21 Gepost op: 28-01-2009 22:54 u »
Citaat
En "stekken" is de juiste benaming voor het mengen van verschillende jaargangen lambiek tot een mooie geuze
Lambi(e)k wordt gebRouwen, geuze wordt gestoken, door een geuzesteker. (steken - stak - gestoken).

Aangezien het bier met gemoute tarwe wordt gebrouwen zou ik het geen lambiek noemen. Cantillon maakt ook een spontaan gegist volmoutbier (Iris), en beschouwt dat als een andere (aparte) categorie.
Voorstel: noem het een "Spontane Tukker"  ;D

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #22 Gepost op: 29-01-2009 09:25 u »
Sorry voor de schrijffout dan het moet dus niet STEKKEN maar STEKEN zijn!!
Zonder mijn fout te willen goedklappen... in onze streek spreken we dat dus ste(korte E)kken uit en niet ste(lange E)ken.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #23 Gepost op: 29-01-2009 11:08 u »
Aha!
Verklaart het wel, maar dat alleen echte geuzestekers/brouwers het kennen is natuurlijk ook onzin, is gewoon algemeen bekend onder (hobby) brouwers...

Offline Penners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 148
  • Land: nl
  • I'm gonna brew you a beer you can not refuse
    • Stichting Brouwboerderij
Re: De stilte van de lambieken
« Reactie #24 Gepost op: 29-01-2009 11:20 u »
Oscar,

Begrijp ik goed dat jij je bier afvult in houten vaten, of doe je dit alleen met lambiek bier ?

Gr. Fred

Tags: lambiek