Alles over bottelen

Gestart door Oscar, 02-12-2008 11:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Over bottelen is al veel gediscussieerd hier op het forum, dus eerst maar ff wat links :

09-03-2002 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,441.0.html
11-08-2002 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,492.0.html
23-09-2002 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,315.0.html
16-05-2005 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,2494.0.html
13-06-2005 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,2664.0.html
20-06-2006 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4552.0.html
25-01-2006 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3748.0.html
22-11-2006 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5286.0.html
27-02-2006 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3942.0.html
08-10-2006 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4959.0.html
06-12-2007 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,8268.0.html
29-08-2007 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7172.0.html
27-11-2007 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5318.0.html
09-07-2008 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,9745.0.html
03-10-2008 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,10464.0.html

En dan nu de aanzet tot een pittige discussie  >:D

De laatste tijd val ik van de ene verbazing in de andere verbazing voor wat betreft het bottelen van bier en het schoonmaken van de flesjes. De algemene tendens is "ik heb een hekel aan bottelen" en "bottelen is niet mijn favoriete bezigheid". IK begrijp dit niet zo erg. Vorige week heb ik 2x een batch van ± 25 liter gebotteld en per sessie was ik 2,5 - 3 uur bezig en dat was inclusief het schoonmaken van de flesjes. Met een leuk muziekje op de achtergrond of de TV aan is dat toch niet veel werk.. :)

En dat het reinigen van de flesjes. Regelmatig lees ik hier, met verbazing,  hoe intensief mensen hun flesjes reinigen met chloor, loog en weet ik veel wat en dan moeten ze daarna nog minimaal 3 x naspoelen. Tsja dan zou ook ik een hekel krijgen aan het bottelen, op die manier ben je al 3 uur bezig met het schoonmaken van je flesjes. En waarom ? Omdat ze kennelijk hun flesjes, na het leeg drinken ervan, niet diezelfde avond of ochtend erna even omspoelen met schoon water en op de kop in het krat wegzetten, waardoor er van alles in de flesjes kan gaan groeien omdat het vocht op de bodem blijft liggen. Ik noem dat werk verschaffen. En als je een hekel hebt aan werken (Lees bottelen) ben je dan verkeerd bezig.

Ik zie zelfs mensen die hele spoel installaties trachten te bouwen of mensen die hun flesjes eerst in de vaatwasser doen en daarna nog eens in de oven
doen.. :nut: :weetniet: Waar ben je dan mee bezig, denk ik dan. Naar mijn idee complete onzin en totaal overbodig. Mijn flesjes komen alleen in aanmerking met prima bier, schoon water en een lichte desinfectant welke ik niet hoef na te spoelen, en al zeker 2 jaar heb ik vanuit mijn flesjes geen infectie. Toeval ? moet ik dit afkloppen ? licht de infectie/gushing toch op de loer ?  ik denk het niet  :weetbeter:  Het is een kwestie van bewust omgaan met je flesjes en het reinigen ervan.

Na het leegdrinken spoel ik de flesjes 2 keer met een beetje water (water uit de kraan is schoon en bacterievrij) om en inspecteer daarna tegen het licht of het flesje echt schoon is. Dit doe ik meestal de ochtend of avond (voor het koken) erna en dit is nog geen 2 minuten werk (± 2-3 flesjes) daarna gaan ze op de kop in het krat. Geen werk !

Bij het bottelen is het slechts even spoelen/dompelen in het desinfectant en hup het bier erin en dop erop..lekker simpel en geen gedoe, geen enkele moeite dus om ff een batch bier te bottelen, en dan mag ik ook nog genieten van het SG monster.. :proost: ,wat vaak een goede indruk geeft van de kwaliteit van het bier.
Ik zou het zelfs aandurven om bij het bottelen mijn flesjes slechts met schoon water (warm) om te spoelen..

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan  :weetniet:   :nut:  Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen werkwijze en er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden/lijden maar toch...

 :degroeten:

Adrie

Hoera voor Oscar.

Ik doe het zelfs nog simpeler: geen desinfectant voor het bottelen en ook nog nooit in de afgelopen 6 jaar en 70 brouwsels een geïnfecteerde fles gehad (als gevolg van een infectie uit de fles zelf).

De sleutel is inderdaad: direct na gebruik drie keer omspoelen met heet water en goed laten uitlekken. Omgekeerd in het krat zetten is natuurlijk een goede methode. Dat is alles. Nix desinfecteren (ook de doppen niet, natuurlijk). Met 20 tot 25 liter bottelen ben ik dan (inclusief bottelsuikeroplossing maken en schoonmaken) een uur of twee zoet. Zelfs 50 liter Vier Broedersbier bottelen kost dan niet meer dan 2,5 uur.

Albertus

Toen ik begon met brouwen spoelde ik de flesjes, desinfecteerde ze en zelfs de kroonkurken gingen in de Chemipro Oxi.

Na daar eens met Adrie over gepraat te hebben ben ik met dat gedoe gestopt (dank, dank :groots:)
Lekker relaxt bottelen, geen waterballet in de keuken: flesjes leeg dan direct spoelen en wegzetten. Bij het bottelen ook niet spoelen.

Bert

EBC

Ik doe het net als Oscar, maar ik maak de flesjes tussendoor toch nog wel een keer echt schoon.

Jaren heb ik het nut van een flessenboom niet ingezien. Maar sinds de vorige Brouwland Open Deur of wat heb ik er twee. Had ik dat ding maar eerder gekocht. Wat hoop een werk en tijd zou dat gescheeld hebben.
Na het uitschenken dus omspoelen en direct op de boom. Als de boom vol genoeg is, maar ik de flessen echt schoon. Ze drogen dan op de tweede 'steriele' boom. Ik heb simpele 'niet roterende' bomen van Brouwland. Ze bestaan uit losse geschroefde elementen. Mijn vuile flessenboom is kleiner dan mijn steriele boom. Als ik een kratje leeg heb, maak ik het schoon, gewoon alle flessen volledig onderdompelen in een emmer. Zo is het nooit echt veel werk.

Na verloop van tijd ontstaat er een waas in de flessen, die je er niet meer uitkrijgt. Om de zoveel tijd lever ik al mijn gebruikte flessen in bij de supermarkt. Ik ga dan naar een brouwerij en koop volledig nieuwe flessen, die dan weer een jaar of wat mee gaan. Nieuwe flessen kosten ongeveer 3 cent meer dan het statiegeld.


EBC

Ok, ik zal eens een bakje zo bottelen vanaf de boom, zonder de tussentijdse schoonmaakstap.
 
Onder het motto 'let op het milieu, gebruik minder schoonmaakmiddelen'. Dat zouden we met z'n allen ook als leuze kunnen invoeren voor 2009.

weed

Flesje(s) zelfde avond omspoelen en kijken of de bodem schoon is daarna omgekeerd in krat.

Om de mogelijkheid uit te sluiten voor infectie via de flessenhals die in contact komt met de bodem van het krat kook ik de flesjes, 22 stuks per batch,10 min in het gamel.

Om de flesjes makkelijk uit het gamel te krijgen ga ik nog een flessenrekje bouwen waarin ik de flesjes kan opsluiten zodat ik ze kan onderdompelen en weer kan bovenhalen.
Nu gebruik ik een barbecue tang maar dat is prutsen.

Adrie

Citaat van: weed op 02-12-2008  11:48 uFlesje(s) zelfde avond omspoelen en kijken of de bodem schoon is daarna omgekeerd in krat.

Om de mogelijkheid uit te sluiten voor infectie via de flessenhals die in contact komt met de bodem van het krat kook ik de flesjes, 22 stuks per batch,10 min in het gamel.

Om de flesjes makkelijk uit het gamel te krijgen ga ik nog een flessenrekje bouwen waarin ik de flesjes kan opsluiten zodat ik ze kan onderdompelen en weer kan bovenhalen.
Nu gebruik ik een barbecue tang maar dat is prutsen.

Volgens mij is het simpeler om je krat gewoon schoon te houden. Dat uitkoken is nergens voor nodig.

Ronnie

In mijn gespoelde flesjes die (na 1 week omgekeerd staan) droog rechtop staan in kratten met een proper vel krant erover krijg ik steeds dezelfde bezoekers: Onze-Lieve-Heer beestjes. Die geraken daar niet meer uit en liggen dan dood op de bodem. Dat kan dus een infectie geven, vandaar dat ik standaard de klassieke behandeling alkalisch + PSHT water spoelen + dat Avinamatore ding gebruik.

Het gebruikte flesje naspoelen/schudden na uitschenken bier doe ik 3x met een klikje water. Wiskundig kan aangetoond worden dat dit beter is dan 1x hele fles gevuld.

Oscar

Citaat van: weed op 02-12-2008  11:48 uOm de mogelijkheid uit te sluiten voor infectie via de flessenhals die in contact komt met de bodem van het krat kook ik de flesjes, 22 stuks per batch,10 min in het gamel.

Om de flesjes makkelijk uit het gamel te krijgen ga ik nog een flessenrekje bouwen waarin ik de flesjes kan opsluiten zodat ik ze kan onderdompelen en weer kan bovenhalen.
Nu gebruik ik een barbecue tang maar dat is prutsen.

Dat bedoel ik dus, waar ben je dan mee bezig  :weetniet:.. allemaal overbodig en complete paranoia over infecties.... Wederom complete verbazing bij mij.

Hopmans

Oscar heeft helemaal gelijk.
Ik heb zojuist een top kwaliteit flessenspoeler van EBC over genomen.
Dat moet het spoelen wat leuker maken.
 :degroeten:

Albertus

Citaat van: Ronnie van 't Lobos op 02-12-2008  12:04 uIn mijn gespoelde flesjes die (na 1 week omgekeerd staan) droog rechtop staan in kratten met een proper vel krant erover krijg ik steeds dezelfde bezoekers: Onze-Lieve-Heer beestjes.

De flesjes bewaar ik omgekeerd in de kratten. Pas wanneer ik ga bottelen zet ik ze rechtop (curverbox over de krat, geheel omkeren, krat eraf en de flesjes staan meteen klaar in een lekbak).

Bert

Oscar

Citaat van: Albertus op 02-12-2008  12:19 uPas wanneer ik ga bottelen zet ik ze rechtop

Pas als er bier in moet en geen seconde eerder... ;)

Citaat van: Albertus op 02-12-2008  11:22 uen zelfs de kroonkurken gingen in de Chemipro Oxi.

Volgens mij zijn er nog steeds, wat meer doorgewinterde brouwers, die dit nog steeds doen. Naar mijn idee heb je het dan niet helemaal begrepen. Dopjes reinigen ? Nonsense !!

MaartenM

Ik spoel de flesjes na gebruik om met water 2 a 3 keer en laat ze uitlekken en zet ze dan rechtop (misschien moet ik ook naar op de kop zetten). Als ik ga bottelen spoel ik ze 1x met citroenzuur/sulfiet en dan 1x met water na. Dan na legen vul ik ze met bier en gaat er een gewone dop op.

JeroenCV

Citaat van: MaartenM op 02-12-2008  12:44 uIk spoel de flesjes na gebruik om met water 2 a 3 keer en laat ze uitlekken en zet ze dan rechtop (misschien moet ik ook naar op de kop zetten). Als ik ga bottelen spoel ik ze 1x met citroenzuur/sulfiet en dan 1x met water na. Dan na legen vul ik ze met bier en gaat er een gewone dop op.

Idem bij mij, alleen 2 keer naspoelen met water.
Ik deel de mening van Oscar, je moet niet te gek doorslaan in desinfecteren. Schoon is goed genoeg.




Oscar

Citaat van: MaartenM op 02-12-2008  12:44 u(misschien moet ik ook naar op de kop zetten).

Laat dat misschien maar weg! Omdraaien die flesjes!

Citaat van: MaartenM op 02-12-2008  12:44 uAls ik ga bottelen spoel ik ze 1x met citroenzuur/sulfiet en dan 1x met water na.

Dat is dus weer 1 handeling te veel. Als je oplossing heel zwak is, is naspoelen overbodig en sulfiet is een gist-eigen stof (heeft ie geen last van, eerder profijt).

Edgar

Hier ook 2 flessenbomen, en min of meer dezelfde methode als EBC. Binnen een dag 3x spoelen met heet water, omgekeerd uitlekken in een babyflesuitlekdingetje, daarna op de boom. Soms (als ik in de ruimte geschroot heb brijvoorbeeld) een tweede hete spoeling met een 'gepasteuriseerde' (80° water) flessenboom. Droge flesjes worden op hun zijkant, kop naar kop, in groentenbakken bewaard. Stienie's passen mooi op die manier. 63 in een bak meen ik.

Dopjes zo uit de zak.

PietO

Oscar,

bij het spoelen na het drinken gebruik ik altijd een bodem borsteltje om eventueele gistresten los te maken. Daarna kontroleer ik de bodem echter niet meer. Dus 1 handeling meer en 1 handeling minder. Ook goed??



Dit borsteltje bestaat uit een 30 cm. houten stokje met daarop een tandenborsteltje gelijmd. Ik weet niet meer of dit al op het forum is geweest.

Eduard

Wat handig, PietO! Nooit aan gedacht! Moet ik ook maar eens proberen. Ik neem aan dat je dan als houten stokje een afgezaagd penseel o.i.d kunt gebruiken.

Oscar

Citaat van: PietO op 02-12-2008  14:57 ubij het spoelen na het drinken gebruik ik altijd een bodem borsteltje om eventueele gistresten los te maken.

De meeste gist krijg ik er met water gewoon uit... in uiterste gevallen ga ik met een borstel door de fles.

henk-jan

hoi flessenschoonmakers,
Ik spoel mijn flesjes na uitschenken ook 3 keer om,voor het bottelen spuit ik er sufiet/citoenzuuroplossing in met zo'n plantenspuit met pompje, daarna in de flesseboom. Sterie genoeg naar jullie mening of denken jullie dat de contakttijdmet de sulfiet/citoenzuur op deze manier te kort is? Ik heb nog geen infecties gehad :proost2: :proost2: :proost2:

EBC

En toch moeten de niet-schoonmakers eens een paar droge flessen tegen het licht houden. Me dunkt dat je rond de vulhoogte een aanslag gaat kunnen ontdekken... niet bij een nieuwe fles, maar bij een fles die je al langer gebruikt, of een die lang (vol) bewaard is geweest.

Na verloop van tijd worden de flessen toch vuil. Wellicht levert die aanslag geen infecties op...

Maarten

Zelfs al werk je enorm slordig, je riskeert op dat punt niet meer je hele bier batch. De kans op een infectie is enorm klein als je zorgt dat je flesjes droog zijn, er zijn per slot van rekening in principe geen schimmels of bacteriën aanwezig geweest in het flesje, dus ze moeten erin vliegen/dwarrelen en er kunnen leven. In een ondersteboven droog flesje... denk t niet. ;)

Oscar

Citaat van: EBC op 02-12-2008  17:03 uNa verloop van tijd worden de flessen toch vuil. Wellicht levert die aanslag geen infecties op...

Die aanslag zal denk ik kalk (biersteen?) zijn volgens mij levert dat geen infecties op. Maar laatst zat ik ook te denken om ff mijn flesjes een jaarlijks bad te geven in warm water met zo'n vaatwas tablet worden ze ook mooi schoon van  :)

RobinB

Citaat van: Oscar op 02-12-2008  18:29 uDie aanslag zal denk ik kalk (Biersteen?) zijn volgens mij levert dat geen infecties op.

Maar kan wel een oorzaak van gusching zijn! (nucleatiekernen en zo)
Als het kalk is, zou ik ze omspoelen met (zout-)zuur, is 't zo weg! :)

Edgar

Ettelijke commerciële Belgische bieren vertonen die aanslag. Het lijkt me niet iets om zeer bezorgd over te zijn.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.