Amarillo Bigfoot

Gestart door RobinB, 19-10-2008 13:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RobinB

Aangezien ik hem nu aan het brouwen ben is het wat laat voor discussie. Toch ter aller lering ende vermaeck het recept:

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptAmarilo Bigfoot
Brouwdatum18-7-2008
BiertypeBarley wine
Aantal liters15
Gewenst begin SG1096 (9,8 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater26.59 liter
Maischdikte3.30 l/kilo
Maischwater20.77 liter
Spoelwater5.82 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur44 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid91 EBU (Mark Garetz)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
CaraMunich (Cara 120) - Dingemans10.0 %629 gram162 EBC
Palemout 7 EBC80.0 %5035 gram8 EBC
Carahell10.0 %629 gram22 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)10.0 %40 gramFWH42 EBU
Amarillo8.0 %20 gramFWH17 EBU
Amarillo8.0 %20 gram30 min.9 EBU
Amarillo8.0 %20 gram10 min.0 EBU
Centennial8.0 %20 gramFWH17 EBU
Cascade5.0 %20 gram10 min.0 EBU
Cascade5.0 %20 gram30 min.6 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortFermentis Safale US 56
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1500 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C60 minuten3.30 l/kg

Dit recept is gebaseerd op het recept van Herman en bijgeschaafd na het proeven van de Bigfoot-alike van Oscar.
 :brouwen:

Oscar

Toch wel leuk om te zien dat de regel "proeven doet brouwen" altijd weer geldt. Geweldig!

Brouw ze!  :brouwen:

RobinB

Hmmm, de dichteid is weer eens lager uitgevallen en de hoeveelheid te hoog 1085 voor 17 l...
(ik zie een structureel probleem)

Met die 2 liter extra uitkoken had ik het op zich wel aardig gered, maar dat heb ik dus niet gedaan, omdat ik er pas achter kwam toen hij al in mijn vat zat.
Ik wil ergens in het proces nog moutextract toevoegen en of suiker (heb maar 360g extract meer), maar kan dat ook als droog extract in het jongbier opgelost worden?
Als ik het eerst weer in water toevoeg, krijg je weer verdunning van de bitterheid, wat ik niet wil...

De-Geert

Kan je niet een beetje jongbier aftappen, dat kort koken en daarin de moutextract oplossen?


RobinB

Das ook een idee natuurlijk!
Had er wel aan gedacht, maar leek me op een of andere manier wat minder handig, al weet ik niet meer wat me tegenhield...
Misschien verlies van hoparoma's door het koken? (Hop kan ik er ook nog wel bij doen.) Maar het is dan maar ca 1 l op 17 l dus dat zou toch niet zo moeten uitmaken?

De-Geert

Zal wel meevallen, toch. 1 op 17 liter is niet veel, en je kookt het geen uur (lijkt me).


RobinB

Nee klopt, waarschijnlijk onzin van mij! Ik ga het bij het overhevelen doen met een litertje aftap! :)
Trouwens: nu geen brouwsoftware bij de hand, maar klopt het volgende?

17 l sg 1085 = (ca) 20 ºbrix = 20 gew% suiker(s) = 3,4 kg
3.4 + 0.36 = 3.76
=> 3.76/17 = 22 gew% = 22 ºbrix = (ca) 1092 :D
Komt ie aardig uit met het moutextract dat ik nog heb! :D

Verder heb als tegenhanger voor het koudhoppen een extract van 8 g Cascade in Wodka ingezet! Dit laat ik trekken tot het bottelen (ca 3 weken in totaal) en voeg ik toe bij het bottelen.
Zo hoop ik een hoger hoparoma te krijgen, aangezien veel aromastoffen beter oplossen in alcohol.
Ook kan ik voor het toevoegen het extract proeven en zo nog enigszins sturen :)

RobinB

Zo!
Net gebotteld bij een SG van 1024, exact zoals het origineel, met 5g/l suiker.
Ik heb ook het extract toegevoegd, dat was errug hoppig en knap bitter?

De smaak en geur zijn nu al heel veelbelovend, dit moet bijna wel een toppertje worden!  :lekkerbier:

RobinB

Net mijn testflesje opengetrokken en duidelijk te vroeg...
Al wel wat koolzuurprikkeling en schuimvorming, maar ook nog wat suikerzoetig.

Eerst nog maar ff afwachten!

RobinB

Hij is al goed op druk en begint zich al aardig te ontwikkelen!
Toch is hij nog wat jong gistig en moet hij nog duidelijk langer rijpen...

Misschien heb ik de Centennial iets overschat (met de hopthee-methode), maar hij is nog wel lekker bitter.
Ook lekker veel hoparoma!
 :proost:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.