Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: De Koninck  (gelezen 112939 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ZzemutaHh

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 101
  • Land: nl
  • EfficiŽntie is intelligente luiheid
Re: De Koninck
« Reactie #300 Gepost op: 10-05-2012 13:18 u »
Ja, ze hebben soms leuke aanbiedingen.
Ik heb er net 25KG mout besteld, dan mag je gratis een Wyeast activator uitzoeken.

als ze dan de gist maar niet ONDER de mout leggen...

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: De Koninck
« Reactie #301 Gepost op: 17-05-2017 16:12 u »
Nu weer twee jaar wachten totdat de juiste gist weer op de markt komt voor de ultieme kloonpoging met de juiste bitterheid.
Ik heb de authentieke brouwerijgist van De Koninck in mijn gistbank. Voor mij is het een gist die ik elk jaar gebruik.
Wil je hem echt hebben kom maar eens langs


Offline JOhtheo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De Koninck
« Reactie #302 Gepost op: 28-06-2017 20:12 u »
Mijn favoriete kloon.
Maar weer eens proberen. Afgelopen maandag gebrouwen.
Staat onderwijl te pruttelen in de hoofdvergisting, altijd mooi dat voortdurende gepruttel,
net als paarden op stal, voortdurend tevreden hooi peuzelend.

Kelder staat wel vol fijne kratjes, maar de brouw -drang simpelweg niet weerstaan,
Dus maandag ingelast brouwdag. mooiste dagen, iedereen aan het werk. Gestolen brouwdagen. Als werken altijd nog kan.

Ik moest ook, daar ik onlangs een brouwdag mocht meemaken met een routinier (+20 jaar brouwervaring),
en daar zaken zag die ik MOEST herhalen om te zien, te geloven, dat ze ook echt gebeurden/kunnen.

1.-Altijd gedacht dat ik mijn giststarter moest afdekken met zilverpapier.
    'Nee, kreeg ik als advies, want dan kan je starter (op roerder) toch niet 'ademen', werd me verteld. ok?!
    keukentissue er overheen, met elastiekje. koolzuur kan weg, en verse lucht erbij.

2.-Nog ongelofelijker: ik zag een giststarter gemaakt worden voor 400 liter brouw, van ... 2 liter groot. (echt!)
                            aangemaakt met 1,5 liter moutextract, a 1035 sg, met theelepel Wyeast gistvoeding,
                            ('gist mocht niet van de suiker snoepen, want moest groeien'),  24 uur op de roerder,
                            Geeft zo'n laag gist, werd me gewezen met duim en wijsvinger, 5 a 6 cm gist,
                            Werkt al jaren naar mijn tevredenheid, wer me verteld,
                            terwijl ik met volle verbazing naar 2 liter in een creme-witte erlenmeyer keek.
             
3.-Mijn vorige kloontje ontbeerde beetje het geambieerde fijne oplosmiddelen -smaakje
   (dat oplosmiddelen lekker kunnen zijn, denk je dan). Enniewee, de vergistingstemp. in de hoofdvergisting maar eens naar 22,
    23, en een beetje  (ipv laag beginnen a 18 graden, de vorige keren, om verkeerde esters tegen te gaan).

4.-Meten: volg ome jacques's raad op en meet gedwee of ik het eind sg /(via de brix en BrouwHulp) nader (ben er nog niet)

5.-Na hoofdvergisting overhevelen: deed ik nooit, vind een koudewaas mooi,  en smaak gaat voor,
    ben tegen design-biertjes, alles mooi, maar 1 slok en het kaartenhuis stort in.
    Maar wil ook heerlijk helder koninckje kunnen brouwen, en wie weet is' ie dan nog lekkerder. (Kan niet wachten.)

6.-Bottelde altijd met suiker direct in de fles (appie mini-klontje van 3,1 gr,), lekker makkelijk,
    maar ga nu officieel bottelen vanuit een bottelvat. sjiek hoor.

7.- Oh ja, en dan vernaggel ik de kloon, door koud te hoppen, na overhevelen, in de navergisting, met Saaz-hop. ruikt zo lekker.
     IPA belgium ale, Joepie! Wat een hobby.  Hierna de Herrmann methode beproeven op een Hefe Weizen.
     Kan niet wachten. Drinken komt nog wel eens, voor nu belangrijkere zaken aan het hoofd.
     
groet, Johan

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De Koninck
« Reactie #303 Gepost op: 28-06-2017 22:10 u »
Een kleine opmerking.
Met een stuk aluminiumfolie losjes over de hals van erlemeyer "ademt" je roerder ook. Het voordeel van aluminiumfolie  is dat het het zich niet kan verzadigen met waterdamp wat keukentissue wel kan. Sterker nog het is daarvoor speciaal ontwikkeld. In de poriŽn van het papier kunnen zich micro-organismen ontwikkelen. Uit hygiŽnisch oogpunt raad ik toch aan aluminiumfolie te gebruiken. Dat is een bewezen techniek bij heel veel hobbybrouwers. Ook bij andere hobbybrouwers met veel ervaring.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.222
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De Koninck
« Reactie #304 Gepost op: 28-06-2017 22:16 u »
Ook bij andere hobbybrouwers met veel ervaring.

Of gewoon een schone theedoek over je opening... Over hobbybrouwers met ervaring gesproken... ;)

Offline JOhtheo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De Koninck
« Reactie #305 Gepost op: 06-07-2017 20:24 u »
En een 2 liter starter, voldoende voor 400 liter brouw?

(Gewetensvraag voor de 'zware jongens' hier (?).)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De Koninck
« Reactie #306 Gepost op: 06-07-2017 22:41 u »
Of gewoon een schone theedoek over je opening... Over hobbybrouwers met ervaring gesproken... ;)

Die schone theedoek is na een paar dagen niet meer schoon... Aluminiumfolie laat niets door. Textiel wel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De Koninck
« Reactie #307 Gepost op: 06-07-2017 22:47 u »
En een 2 liter starter, voldoende voor 400 liter brouw?

(Gewetensvraag voor de 'zware jongens' hier (?).)

Zo simpel kun je dit niet stellen. Als het gaat om 2 liter vitale dikbrijÔge gist is het geen probleem. Maar als je maar een klein bodempje gist onder in je starter hebt kom je snel gist te kort als je een SG hebt boven de 1030 en het wort niet belucht...

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Koninck
« Reactie #308 Gepost op: 07-07-2017 13:16 u »
En een 2 liter starter, voldoende voor 400 liter brouw?

(Gewetensvraag voor de 'zware jongens' hier (?).)


Volgens MrMalty (http://www.mrmalty.com/calc/calc.html) heb je dan een giststarter nodig van 31 liter (op de roerplaat) die geŽnt is met 9 pakken gist of 1,6 liter dikke gistslurry. Kortom: een 2 liter giststarter is veel en veel te weinig.

Offline JOhtheo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De Koninck
« Reactie #309 Gepost op: 07-07-2017 13:23 u »
Zo simpel kun je dit niet stellen. Als het gaat om 2 liter vitale dikbrijÔge gist is het geen probleem. Maar als je maar een klein bodempje gist onder in je starter hebt kom je snel gist te kort als je een SG hebt boven de 1030 en het wort niet belucht...
Eens, maar.. klein laagje, dikke laag, voor een 400 liter batch.
lijkt me dat een 2-liter starter NOOIT genoeg cellen kan bevatten.

2.-Nog ongelofelijker: ik zag een giststarter gemaakt worden voor 400 liter brouw, van ... 2 liter groot. (echt!)
                            aangemaakt met 1,5 liter moutextract, a 1035 sg, met theelepel Wyeast gistvoeding,
                            ('gist mocht niet van de suiker snoepen, want moest groeien'),  24 uur op de roerder,
                            Geeft zo'n laag gist, werd me gewezen met duim en wijsvinger, 5 a 6 cm gist,
                            Werkt al jaren naar mijn tevredenheid, wer me verteld,
                            terwijl ik met volle verbazing naar 2 liter in een creme-witte erlenmeyer keek.     
Ik zie wat ontbreekt, ..  de 2-liter starter is geŽnt met 2 smackpacks gist.

Hieronder de afwijking van deze starter met de door BrouwHulp aangegeven aanwezige hoeveelheid gistcellen ten opzichte van een benodigde starter goed voor 400 liter brouw invoer is.
,
Lijkt op een theoretische omissie in onze (in ieder geval mijn) perceptie van een starter.
Of is jullie perceptie van een starter zo anders als dat BrouwHulp het berekend?

Ben op zoek naar de theoretische onderbouwing hoe deze 2 liter starter op de (volgens BrouwHulp benodigde 5734 miljard gistcellen) komt.

Of, is er een andere onderbouwing, waarom je NIET zoveel cellen nodig hebt.
LEt wel: een starter van 2 liter met 1 of 2 smackpacks lijkt meer op een hoeveelheid die ik gebruik voor een 50 liter batch.

Het verschil kan volgens mij niet vanuit een detail of interpretatie verklaart worden.
Benieuwd.

Offline ACM

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Land: nl
  • Eigenwijsheid geeft vaak mooie resultaten.
Re: De Koninck
« Reactie #310 Gepost op: 16-07-2017 10:04 u »
De giststarter van 2 liter heeft Johan bij mij gezien. Ik gebruik 2 XL verpakkingen die niet ouder dan 3 weken mogen zijn. Na het doorslaan van het gistzakje staat de zak dan ook binnen 4 uur zo rond als een voetbal. Super vitaal dus. Ik neem1,5 liter water samen met een theelepel gistvoeding met veel zink en los daarin moutpoeder op tot een sg van 1035/1040. !0 minuten koken en dan afkoelen naar 25 geraden. Gist toevoegen en aanvullen tot 2 liter. keukenpapier als kapje tegen eventuele fruitvliegjes en 24 uur op de roerder. De gist is zo actief dat deze de 400 liter binnen 12 uur stevig aan het gisten heeft. Ik doe dit zo al 2 jaar tot grote tevredenheid van mij zelf als ook van mijn klanten. 

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: De Koninck
« Reactie #311 Gepost op: 16-07-2017 10:22 u »
Volgens MrMalty (http://www.mrmalty.com/calc/calc.html) heb je dan een giststarter nodig van 31 liter (op de roerplaat) die geŽnt is met 9 pakken gist of 1,6 liter dikke gistslurry. Kortom: een 2 liter giststarter is veel en veel te weinig.

De combinatie: roerplaat en geŽnt met 9 pakken gist snap ik niet. Het doel van de roerder is toch juist gist opkweken. Dan begin je toch met weinig gist? als ik gist opkweek op de roerder dan start ik met 100ml gistende wort (opgekweekt van 5ml aangeent vanaf schuine buis) voor 3 liter starter en dat is voor 50 liter wort die dan in 5 dagen uitgist. in dit geval voor 400 liter zou ik 30 liter starter maken op de roerder uitgaande van bv 1/2 tot 1 zakje korrelgist.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: De Koninck
« Reactie #312 Gepost op: 16-07-2017 10:25 u »
De giststarter van 2 liter heeft Johan bij mij gezien. Ik gebruik 2 XL verpakkingen die niet ouder dan 3 weken mogen zijn. Na het doorslaan van het gistzakje staat de zak dan ook binnen 4 uur zo rond als een voetbal. Super vitaal dus. Ik neem1,5 liter water samen met een theelepel gistvoeding met veel zink en los daarin moutpoeder op tot een sg van 1035/1040. !0 minuten koken en dan afkoelen naar 25 geraden. Gist toevoegen en aanvullen tot 2 liter. keukenpapier als kapje tegen eventuele fruitvliegjes en 24 uur op de roerder. De gist is zo actief dat deze de 400 liter binnen 12 uur stevig aan het gisten heeft. Ik doe dit zo al 2 jaar tot grote tevredenheid van mij zelf als ook van mijn klanten. 

Belucht je je hoofdwort dan ook nog, w.a.w.: krijg je nog een vermenigvuldigingsstap in je hoofdwort?

Offline JOhtheo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De Koninck
« Reactie #313 Gepost op: 16-07-2017 14:21 u »
De giststarter van 2 liter heeft Johan bij mij gezien. Ik gebruik 2 XL verpakkingen die niet ouder dan 3 weken mogen zijn. Na het doorslaan van het gistzakje staat de zak dan ook binnen 4 uur zo rond als een voetbal. Super vitaal dus. Ik neem1,5 liter water samen met een theelepel gistvoeding met veel zink en los daarin moutpoeder op tot een sg van 1035/1040. !0 minuten koken en dan afkoelen naar 25 geraden. Gist toevoegen en aanvullen tot 2 liter. keukenpapier als kapje tegen eventuele fruitvliegjes en 24 uur op de roerder. De gist is zo actief dat deze de 400 liter binnen 12 uur stevig aan het gisten heeft. Ik doe dit zo al 2 jaar tot grote tevredenheid van mij zelf als ook van mijn klanten. 
Dank je, voor je bericht. Lomt mijn initiŽle verhaal minder science -fiction achtig over.
Gaaf dat je dit zo hebt leren durven aanpakken. En scheelt nogal niet wat, aan de proces- en de kosten kant.
Ik heb met mijn eigen ogen kunnen vaststellen dat je aanpak, je tools dezelfde zijn als die wij hobbybrouwers gebruiken. (Water, moutextract, gistvoeding, gist smackpack, roerder, toiletpapier. Geen actieve beluchting (geen tool), niet in je starter, niet in je 600-liter vergistingsvat), anders dan dat lucht door je toilet-papier in je starter kan komen.

IntuÔtief kon ik me niet voorstellen dat professionele brouwers dergelijk grote (30-liter) starters zouden gebruiken.

Heb zelf geen specialistische expert- kennis om een theoretische onderbouwing op je starter te maken.
1.-waarom de hoeveelheid gistcellen van je starter voldoende zijn voor 400 liter batch (zwaar bier, ong. 9 %)
2.-hoeveel gistcellen (blijkbaar) voldoende zijn voor een bepaalde hoeveelheid door hobbybrouwers te vergisten wort.

Rendement van je gehanteerde methode wijkt in ieder geval materieel af van de rekenhoeveelheden die in diverse tools wordt voorgesteld /geadviseerd.  of zie ik dat verkeerd? en bevestigd dit verhaaltje het enkel. zog. storm in een starter.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De Koninck
« Reactie #314 Gepost op: 16-07-2017 21:32 u »
IntuÔtief kon ik me niet voorstellen dat professionele brouwers dergelijk grote (30-liter) starters zouden gebruiken.


Professionele brouwers gebruiken starters die heel wat groter zijn. Is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid wort dat vergist moet worden.

Zie de volgende link om een indruk te krijgen van de grootte van giststarters bij grote professionele brouwerijen.
http://www.craftbrewersconference.com/wp-content/uploads/2015_presentations/R1440_Deniz_Bilge.pdf

Er zijn brouwerijen die minder gist enten. Dat is een keuze. Het heeft invloed op het smaakprofiel. Weinig gist enten betekent meer hogere alcoholen en esters. Meer gist enten zorgt voor een bier waarin de mout en hop meer op de voorgrond komt.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: De Koninck
« Reactie #315 Gepost op: 17-07-2017 00:00 u »
Professionele brouwers gebruiken starters die heel wat groter zijn.
Elders op het forum ook zoiets gelezen met weinig gist enten. maar wat er niet bij werd verteld is dat de brouwer daarna met zuivere zuurstof zijn brouwsel nog een keer ging beluchten, m.a.w. hij ging zijn gist in zijn brouwsel vermenigvuldigen tot de juiste hoeveelheid. Dus je moet het complete verhaal horen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.741
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: De Koninck
« Reactie #316 Gepost op: 17-07-2017 07:56 u »
De vraag is niet of je snel resultaat van gisting ziet, maar hoe lang de gisting duurt met zo weinig cellen met welke invloed op de smaak.

Edit: het document waar Jacques naar verwijst gaat over ondergisters, daar gebruik je, afhankelijk van de gistingstemperatuur, starters met een volume van ca. 10% van het brouwvolume. Bij bovengisters is dit 25% minder.

Ingo

Offline JOhtheo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De Koninck
« Reactie #317 Gepost op: 17-07-2017 12:12 u »
Professionele brouwers gebruiken starters die heel wat groter zijn. Is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid wort dat vergist moet worden.
Grootte is inderdaad relatief. Beetje flauw, maar zie ze inderdaad bij Heineken al met een 2 liter starter een 80.000 liter batch opstarten. Ha, ha. in ieder geval dank voor je leuke stuk. Snap dat het kweken betreft, niet brouwen.

Op pagina /sheet 22 lees ik dat er met vermenigvuldigingsgetallen van 200 tot 300 wordt gewerkt. De getallen zijn specifiek voor gistkweek, in dit stuk. Pagina 23 geeft aan dat er periodiek gist wordt verwijdert en de tank met nwe wort wordt aangevuld. 

Lekker (veel) bier brouwen is wat anders als lekker veel gist kweken. Een flink beluchtte starter is in ieder geval niet meer drinkbaar.

Zelfde geldt voor een batch die voortdurend belucht is om maar veel gist te kweken. In onze tools is de vermenigvuldigingsfactor max. 40, vaak lager.
Meeste batches van 30 liter benodigen al gauw starter van min. 2 liter.  In de 400 liter batch waar ik over schreef was de vermenigvuldiging 200.

Interessant? (! Vind ik wel.) Waarom het de een lukt met de derg. vermenigvuldigingsfactor een prima bier te brouwen, en anderen staan te kwatten met een magere factor 10 en dan zelfs vaak over trage vergisting berichten.
wellicht:
-met oude gist een starter begonnen, waar de 400 liter batch begon met een smackpack niet ouder dan 3 weken.
-moment van enten ve smackpack te laat gebeurt,  waar de 400 liter batch smackpacks direct in de starter gingen zo snel ze bol stonden (12 uur na smacken op 25 graden. <= verschilt deze temp. per gist(soort)?
-starter met zilverpapier afgedekt op roerder, waar de 400 liter batch starter werd afgedekt met luchtdoorlatend  toiletpapier. (Jacq.'s stuk rept er ook over dat CO2 gif voor gistkweek is. pag.28)
-verhoogt de vermenigvuldigingsfactor op roerder (afhankelijk van de mate van luchttoevoer, mate van CO2 afvoer, roersnelheid, is die afh. van de diepte vd vortex).
-moment van enten op de bierbatch (te) laat gebeurt, waar de 400 liter batch geent werd de starter, 24 uur geroerd.
-dat het laatste hierover nog niet is gezegd.
proost

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.741
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: De Koninck
« Reactie #318 Gepost op: 17-07-2017 12:32 u »

Op pagina /sheet 22 lees ik dat er met vermenigvuldigingsgetallen van 200 tot 300 wordt gewerkt. De getallen zijn specifiek voor gistkweek, in dit stuk. Pagina 23 geeft aan dat er periodiek gist wordt verwijdert en de tank met nwe wort wordt aangevuld. 


-verhoogt de vermenigvuldigingsfactor op roerder (afhankelijk van de mate van luchttoevoer, mate van CO2 afvoer, roersnelheid, is die afh. van de diepte vd vortex).

Die hoge vermenigvuldiging/lage cel enting is interessant, zal ik eens in mijn propagator proberen.

Je kunt nog zo veel roeren en beluchten, 1 smackpack in een liter wort levert je net een verdubbeling op met als resultaat dat je met 50% 'oude' cellen begint.

Ingo

Offline JOhtheo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De Koninck
« Reactie #319 Gepost op: 17-07-2017 20:13 u »
Je kunt nog zo veel roeren en beluchten, 1 smackpack in een liter wort levert je net een verdubbeling op met als resultaat dat je met 50% 'oude' cellen begint.
Ingo
1x verdubbelen, lijkt me, zeer teleurstellend result. Net als die 50% dooie? Maar wat weet ik nou helemaal.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De Koninck
« Reactie #320 Gepost op: 17-07-2017 21:43 u »
Elders op het forum ook zoiets gelezen met weinig gist enten. Maar wat er niet bij werd verteld is dat de brouwer daarna met zuivere zuurstof zijn brouwsel nog een keer ging beluchten, m.a.w. hij ging zijn gist in zijn brouwsel vermenigvuldigen tot de juiste hoeveelheid. Dus je moet het complete verhaal horen.

Voor de omvang van je starter maakt het zeker uit of het hoofdwort wordt belucht of niet. Door het wort waaraan de starter wordt toegevoegd intensief te beluchten wordt de gist geprikkeld zich te vermenigvuldigen.

Edit: het document waar Jacques naar verwijst gaat over ondergisters, daar gebruik je, afhankelijk van de gistingstemperatuur, starters met een volume van ca. 10% van het brouwvolume. Bij bovengisters is dit 25% minder.

Doordat je bovengister laat werken bij hogere temperaturen heb je inderdaad een minder grote starter nodig als bij een ondergister. Neemt niet weg dat het ook bij bovengistende bieren om zeer grote starters gaat indien een groot volume van bijvoorbeeld 300 hl vergist moet worden.

Offline JOhtheo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De Koninck
« Reactie #321 Gepost op: 18-07-2017 15:19 u »
Voor de omvang van je starter maakt het zeker uit of het hoofdwort wordt belucht of niet. Door het wort waaraan de starter wordt toegevoegd intensief te beluchten wordt de gist geprikkeld zich te vermenigvuldigen.

Maakt de 2-liter starter voor de 400 liter batch nog indrukwekkender door... want niet belucht.
Doordat je bovengister laat werken bij hogere temperaturen heb je inderdaad een minder grote starter nodig als bij een ondergister. Neemt niet weg dat het ook bij bovengistende bieren om zeer grote starters gaat indien een groot volume van bijvoorbeeld 300 hl vergist moet worden.
Met een vermenigvuldigingsfactor van 200 scheelt het wel, als dat je factor 40 moet gebruiken.
enniewee, het is mooi zo. Moet wel leuk blijven. Boel geleerd van en op jullie /forum. groet, Johan.

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De Koninck
« Reactie #322 Gepost op: 18-07-2017 16:22 u »

Doordat je bovengister laat werken bij hogere temperaturen heb je inderdaad een minder grote starter nodig als bij een ondergister. Neemt niet weg dat het ook bij bovengistende bieren om zeer grote starters gaat indien een groot volume van bijvoorbeeld 300 hl vergist moet worden.
In de professionele wereld wordt er slechts sporadisch met een "starter" gewerkt. Er wordt gist geoogst, die is dikbreiÔg. Voorts zijn er allerlei systemen van "darauflassen" in gebruik.
Starters worden alleen gemaakt als er een nieuwe generatie moet opgekweekt worden. Hiermee gaat men dan verder naar de propagatie en zal er weer die dikbreiÔge gist toegevoegd worden aan het wort.
(cfr. het zeer interessante artikel dat Jacques ter beschikking stelde)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De Koninck
« Reactie #323 Gepost op: 18-07-2017 21:54 u »
In de professionele wereld wordt er slechts sporadisch met een "starter" gewerkt. Er wordt gist geoogst, die is dikbreiÔg. Voorts zijn er allerlei systemen van "darauflassen" in gebruik.
Starters worden alleen gemaakt als er een nieuwe generatie moet opgekweekt worden. Hiermee gaat men dan verder naar de propagatie en zal er weer die dikbreiÔge gist toegevoegd worden aan het wort.
(cfr. het zeer interessante artikel dat Jacques ter beschikking stelde)

Er wordt vaker met een starter gewerkt in commerciŽle brouwerijen dan je misschien vermoedt. Zeker bij ondergistende bieren. Na een aantal brouwsels wordt de gist vernieuwd. Daarnaast zijn er brouwerijen die veel verschillende gisten gebruiken omdat ze een groot assortiment aan bieren hebben. Denk bijvoorbeeld aan Brand. De verschillende bieren van een dergelijke brouwerij worden niet constant gebrouwen. Het opkweken van de gist is bij die brouwerijen, net als bij ons, een gebruikelijke activiteit.
Overigens spreken de commerciŽle brouwerijen niet over het opkweken en starter maar over het propageren van de gist. Het propageren gebeurt in een propagator of in een propagatietank.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: De Koninck
« Reactie #324 Gepost op: 19-07-2017 09:31 u »
Gaan ze dan de gist concentreren voor ze die bij het brouwsel doen (wat wij doen door gist van de roerder in de koelkast te zetten en dan na 3 dagen afgieten) of gooien ze de hele starter erbij?