Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Studiedag Bierkeurmeesters Gilde
2 december 2000, deel 1
(bezoek aan KaHo St. Lieven te Gent)

Het Bierkeurmeesters Gilde (BKG) toog op 2 december 2000 naar Gent om daar het een en ander te leren over de invloed van hop en hopproducten op de smaak van bier. Eerst kregen we een theoretisch verhaal, vervolgens proefden we bieren waarbij alleen het toegevoegde hopproduct anders was. Tenslotte kregen we een rondleiding door het laboratorium en de proefbrouwerij van de KaHo St. Lieven. Een uitgebreider schriftelijk verslag van de studiedag is gepubliceerd in het clubblad van De Roerstok van januari 2001.

 

Theorie

Guido Aerts (met het blauwe hemd) en zijn assistenten.

Het proeven van de bieren

Geconcentreerd keuren in een laboratoriumlokaal van de KaHo.

Hoe meer je proeft hoe moeilijker het wordt.

Tijdens de studiedag heb ik ook weer het een en ander geleerd.

Rondgang laboratorium

Brouwmeester zijn zonder laboratoriumervaring is tegenwoordig zo goed als uitgesloten.

Uitleg over de werking van moderne analyseapparatuur.

De proefbrouwerij

De brouwopstelling.

Kleine lagertanks die gekoeld kunnen worden.

Jan van Schaik (met baard) bestudeert de bouwinstallatie zorgvuldig.

Een glazen gistingsfles is bij alle amateurbrouwers wel bekend, denk ik. Zo'n grote als bij de KaHo ( naar mijn schatting minimaal 100 l inhoud) zullen er niet zo veel van ons in huis hebben


De meest zuivere manier voor het bepalen van het alcoholgehalte van een bier bestaat uit het afnemen van een gekende hoeveelheid bier. Deze hoeveelheid weeg je nauwkeurig. Daarna verhit je het bier bij ongeveer 80 graden C waardoor de alcohol verdampt. Vul de verdampte alcohol aan met water en bepaal nogmaals het gewicht. Vervolgens kun je via een vrij eenvoudige formule het alcoholgehalte heel nauwkeurig uitrekenen.

 

Naar het tweede deel van deze fotoreportage

Klik hier als je meer wilt weten over het BKG.