|
Ontwikkeling van nieuwe hopsoorten
Jaar 1990 1991 1992 1993 1994 Soort Hallertauer 1321 1143 1079 1053 926 Hallertauer Tradition 267 551 859 Hersbrucker 7404 7297 7049 6509 5485 Perle 2580 2966 3237 3397 3591 Spalter Select 583 963 1253 Spalter 241 234 224 210 183 Tettnanger 1037 1040 1050 1021 1057 totaal belangrijkste aromahopsoorten 12583 12680 13489 13704 13354 Brewers Gold 1731 1740 1656 1556 1316 Bullion 169 134 99 57 Northern Brewer 4668 6586 6323 5670 4821 totaal belangrijkste bitterhopsoorten 6599 8495 8113 7325 6194 Hallertauer Magnum 314 918 1317 Nugget 104 221 365 503 Target 57 77 92 91 totaal belangrijkste hoogalfahopsoorten 0 161 639 1375 1911 totaal belangrijkste hopsoorten 19182 21336 22241 22404 21459In de tabel zien we diverse bewegingen. Als we kijken naar de aromahopsoorten dan zien we allereerst dat de voor de amateur-bierbrouwers bekende aromahopsoorten (Hallertauer en Hersbrucker) de laatste jaren duidelijk minder verbouwd zijn. De populariteit van de hopsoort Perle neemt daarentegen langzaam toe en die van de nieuwe hopsoorten Hallertauer Tradition en Spalter Select neemt zelfs sterk toe. De verminderde teelt van Hallertauer wordt veroorzaakt door het veel voorkomen van ziekten in deze hopsoort. (Ik kom daar later in dit artikel nog op terug.) Dat Hersbrucker minder verbouwd wordt zou wel eens te maken kunnen hebben met het lage alfazuurpercentage dat deze hop in de regel geeft. Bij de bitterhopsoorten is Northern Brewer veruit de favoriet. Toch moet worden opgemerkt dat het aantal ha waarop deze hopsoort te vinden is sinds het jaar 1992 aan het verminderen is. Deze verminderde aanplant kan wel eens veroorzaakt worden door het feit dat steeds meer hoogalfahopsoorten verbouwd worden. Vooral de nieuwe hopsoort Hallertauer Magnum zit sterk in de lift. AlfazuurpercentagesIn de tabel zijn de hopsoorten verdeeld in een drietal groepen: aromahopsoorten, bitterhopsoorten en hoogalfahopsoorten. Aromahopsoorten kenmerken zich vooral, zoals de naam al doet vermoeden, door verfijnde hoparoma's. In de regel hebben dergelijke hopsoorten geen hoger alfazuurpercentage dan 6,5%. De bitterhopsoorten hebben een alfazuurpercentage tussen de 6,5 en 10%. Hopsoorten met een alfazuurpercentages tussen de 10 en 15% worden hoogalfahopsoorten genoemd.Het alfazuurpercentage kan van jaar tot jaar en van teeltgebied tot teeltgebied verschillen. Hieronder geef ik de gemiddelde waarden voor een paar populaire Duitse hopsoorten. Saaz 3,2% Hersbrucker 3,8% Hallertauer 4,0% Tettnanger 4,0% Spalter 4,0% Brewers Gold 6,5% Perle 6,5% Northern Brewer 8,0% Nieuw hopsoortenGelet op de sterke opkomst van nieuwe hopsoorten wil ik daar verder op in gaan. Constant is men bezig nieuwe hopsoorten te telen. Daarvoor zijn verschillende redenen, die voor de hopteler natuurlijk anders zijn dan voor de brouwer.Voor de hopteler zijn belangrijk:
Niet alleen in Hüll maar ook in andere plaatsen op de wereld is men steeds bezig nieuwe hopsoorten te ontwikkelen. Zo ook bijvoorbeeld bij de Oregon State University in Corvallis, Oregan, USA en bij het Wye College in Londen. Het kruisen van hopsoorten is niet nieuws. Ik noem hier enkele hopsoorten en het jaartal waarop deze hopsoorten voor het eerst echt geteeld werden. Goldings (1790), Barmling (1865), Fuggles (1875), Brewers Gold (1922), Northern Brewer (1934). De ontwikkeling van nieuwe hopsoorten is dus al heel lang aan de gang. Tegenwoordig wordt hiervoor ook genetische manipulatie toegepast waardoor zogenaamde triploïde hopsoorten zijn ontstaan. Voorbeelden van deze hopsoorten zijn Willamette, Mt. Hood en Ultra. De drie nieuwe Duitse hopsoortenIn het boek "Der grosse Hopfenatlas", geschreven door Heinrich John. Barth, Cristina Klinge en Claus Schmidt worden de verschijningsvormen van de drie "nieuwe" Duitse hopsoorten gegeven. Deze informatie heb ik voor de volgende tabel gecombineerd met informatie uit het boekje "Using Hops" geschreven door Mark Garetz.Hallertauer Spalter Select Hallertauer Tradition Magnum kleur van de rank groen, licht rode licht rood met groen rankstrepen donkere rode rankstrepen kleur bladeren middel groen tot donker groen; donker groen; de onderste licht geel bij bladeren kunnen een koud licht geel zijn voorjaar hopbel ovaal; langwerpig, ovaal langwerpig gemiddelde en vierkant; ovaal; grootte; gelig klein tot groot; heel groen gemiddelde compact; hoog grootte belgewicht soort hop aroma aroma hoogalfa alfazuurpercentage 5 - 7% 4 - 6% vergelijkbaar Hallertauer Saaz aroma Mittelfrüh Geen Hallertauer meer uit HallertauDe in Hallertau traditionele hopsoort Hallertauer Mittelfrüh is bijna geheel uit dit hopgebied verdwenen. Ook in andere hopgebieden wordt deze hopsoort weinig meer verbouwd. De oorzaak hiervoor moet gezocht worden in het feit dat de hopsoort sterk gevoelig is voor Verticillium, een bepaalde schimmelziekte. Ten gevolge van deze ziekte verwelken eerst de onderste bladeren waarna alle bladeren vergelen, bruin worden en vervolgens geheel afsterven. Volgens Frank Weustenraed bestaat er geen bestrijdingsmiddel tegen deze schimmel.Van onze leveranciers krijgen wij nog steeds regelmatig hop aangeboden die ons verkocht wordt als Hallertauer. Hoe lang dat nog zal duren weet ik niet. De oude voorraden moeten toch eens op raken, of kan het zijn dat we geen Hallertauer in onze handen gedrukt krijgen? Om de ontwikkeling in Hallertau te laten zien geef ik hier een tweetal taartdiagrammen met de percentages van de teeltoppervlaktes van de verschillende hopsoorten in 1970 en 1991. [De twee grafieken zijn wel gepubliceerd geweest in het clubblad van
"De Roerstok" maar zijn hier om schijfruimte te sparen niet opgenomen.]
Referenties
Eerdere publicatieDit artikel is eerder gepubliceerd geweest in het clubblad van "De Roerstok" van oktober 1995. |