Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Nieuws van Farma Import


Onze hobby ontwikkelt zich alsmaar verder. Gelukkig voor ons volgen de leveranciers van zelfbrouwartikelen deze ontwikkeling. Het een en ander was duidelijk te zien in het laatste informatiekrantje van Farma Import dat bij mij onlangs in de bus viel. De amateur brouwketel kan dankzij deze leverancier en importeur van brouwmaterialen nu een nog professionelere inhoud krijgen.

Hop

Degenen onder jullie die hun ogen goed de kost geven tijdens brouwerijbezoeken zullen gezien hebben dat hop niet los in een zak bewaard wordt zoals zo vaak het geval is bij zelfbrouwers. Hop wordt koel en liefst zuurstofvrij bewaard. Overigens wordt er maar heel weinig natuurhop gebruikt in commerciële brouwerijen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van hopextract of hoppellets. Deze laatste worden vacuüm verpakt in hoeveelheden van 1 en 5 kg.
Ook Farma levert tegenwoordig al haar hop in vacuüm folieverpakking waardoor een goede houdbaarheid gegarandeerd wordt. Iedereen die aan de hop ruikt zodra zo'n verpakking open gaat kan dat vaststellen. Wat heeft verse hop toch een heerlijk aroma.
De hop wordt ons aangeboden in verpakkingen van 100 gr, 250 gr en 1 kg. Vorig jaar verkocht Farma ook hop in verpakkingen van 30 en 50 gr. Ik vermoed dat men bij Farma gekozen heeft voor het laten vervallen van de kleine verpakkingen omdat de nieuwe verpakkingswijze vrij kostbaar is. In verhouding hebben kleine hoeveelheden veel hogere verpakkingskosten. Verder nemen kleine verpakkingen in verhouding ook meer ruimte in beslag. Misschien dat ik er helemaal naast zit (Farma zal haar beslissing ook wel gebaseerd hebben op verkoopresultaten) maar ik vermoed dat er ook een grote behoefte bestaat aan kleine verpakkingen. Zelfbrouwers brouwen vaak met zeer onregelmatige tussenpozen kleine hoeveelheden bier. Hop in een aangebroken verpakking verouderd snel. Het meest optimale resultaat krijg je als je voor elk brouwsel steeds nieuwe verpakkingen zou moeten aanspreken. Het zal een aantal van jullie tegen de borst stuiten, maar een restantje van een paar gram hop kun je beter weggooien dan bewaren. Toevoegen aan het brouwsel kan natuurlijk ook. Hou er dan wel rekening mee dat de bitterheid te hoog kan uitvallen. Door de betere verpakking is het overigens raadzaam wat minder hop te gebruiken dan in het verleden. De alfazuren zijn minder geoxideerd en hebben daardoor een hoger bitterend vermogen.
Alles bij elkaar denk ik dat het geld dat we kwijt zijn aan een duurdere kleine verpakking van onze hop gecompenseerd wordt door een constanter product en de kleinere hoeveelheid hop die we nodig hebben.
De hopsoorten die Farma op dit moment in haar assortiment heeft zijn de volgende.
 
Naam hopsoort Alfazuurpercentage Prijs voor 100 gram
East Kent Goldings (UK) 5,5% Fl. 6,30
Fuggles (UK) 4,5% Fl. 6,30
Hallertau Perle (D) 9,4% Fl. 3,30
Northern Brewer (D) 9,9% Fl. 3,30
Hallertauer Hersbrucker (D) 4,9% Fl. 3,30
Spalt Select (D) 7,3% Fl. 3,30
Tettnanger (D) 5,9% Fl. 4,60
Saaz (Tj) 3,6% Fl. 4,60
Target (UK) 10% Fl. 3,50
Challenger (UK) 7% Fl. 6,30
Cascade (USA) 7% Fl. 5,90
Brewers Gold (B) 6,5% Fl. 3,30

Het is een naar mijn idee heel mooi assortiment. Commercieel worden deze hopsoorten ook in veel brouwerijen gebruikt. Vooral het voeren van Hallertau Perle, Spalt Select en Tettnanger zie ik als belangrijke aanvullingen. Hallertau Perle en Spalt Select zijn relatief gezien vrij nieuwe hopsoorten die een hoog alfazuurpercentage combineren met een fijn hoparoma. Tettnanger is een klassieke aromahop die door velen beschouwd wordt als de allerfijnste hop.
Degenen onder ons die graag experimenten kunnen eens Cascade gebruiken. Deze Amerikaanse hopsoort heeft, zo heb ik via Internet begrepen, een unieke typische smaak. In veel Amerikaanse (bovengistende) bieren wordt deze hop gebruikt. Vooral voor dryhopping is deze hop populair.
 

Mout

De liefhebbers van Duitse bieren kunnen voortaan hun hartje ophalen. De moutsoorten van mouterij Weyermann uit Bamberg zijn nu ook voor ons verkrijgbaar via Farma. Deze moutsoorten kunnen natuurlijk ook gebruikt worden voor Belgische of Nederlandse biertypes, maar vooral voor een origineel bockbier of weizen zijn de Duitse moutsoorten onmisbaar. De moutsoorten die leverbaar zijn zijn de volgende:
 
Naam moutsoort EBC-waarde Prijs voor 1 kg Biertypes waarin de mout toegepast kan worden
Vienna mout (ook wel Weense mout genoemd) 7 Fl. 3,70 Meibok, märzenbier en andere moutige bieren. Kan tot 100% worden gestort.
Cara-pils 5 Fl. 4,40 Wordt commercieel vooral in alcoholvrij en light-bier gebruikt. Versterkt de volmondigheid en schuimhoudbaarheid. Kan tot 10% van de storting worden gebruikt zonder wijziging van het smaakprofiel.
Carahell 25 Fl. 4,40 Hefe-weizen, bockbier, bovengistende en speciaal bieren. Geeft een zoetige smaak. Kan tot 20% worden toegevoegd. 
Caramunich 100 Fl. 4,40 Donkere bockbieren, octoberfestbier en andere donkere bieren met een moutig karakter. Een echte bodybuilder. Kan tot 10% worden gebruikt. 
Tarwemout licht 3 Fl. 3,70 Hefe-weizen, kölsch en altbier. Gebruik altijd tarwemout en nooit ongemoute tarwe voor een weizen. (Ongemoute tarwe is wel goed voor een Belgisch witbiertje).

Tarwemout kan tot 70% worden gestort. Voor een echte weizen smaak is minimaal 55% tarwemout vereist. 

Tarwemout donker 15 Fl. 3,70 Hefe-weizen, altbier en andere (Duitse) bieren waarin men een iets vollere tarwesmaak wilt hebben. Kan tot 70% worden gestort.
Sauermalz pH 3,4 - 3,5 ? Fl. 5,35 Wordt gebuikt voor het corrigeren van de maisch-pH zonder zuur toe te voegen. Op grond van het Reinheitsgebot mag deze mout wel gebruikt worden en melkzuur niet.
Rauchmalz ? Fl. 5,15 De mout voor rauchbier. Kan volgens de liefhebbers tot 100% worden gebruikt. Degenen die een mildere rooksmaak willen hebben kunnen beter minder toevoegen.

Je ziet het, de keus op moutgebied is sterk uitgebeid en onze polsstok is aanmerkelijk verlengd.
 

Professionele apparatuur

Voor degenen onder ons die van plan zijn een professionele minibrouwerij op te zetten vernoem ik hier nog een viertal artikelen.

Vlinderklepkranen
In een brouwerij moeten kranen sanitair zijn uitgevoerd. Dat wil zeggen dat ze binnen- en buitenwerks goed schoon te maken moeten zijn. Bij een zogenaamde kogelkraan draait de afsluiter (de kogel) in het kogelhuis. Als de kraan open of dicht staat is er een kleine hoeveelheid vloeistof opgesloten in de loze ruimten van de kraan. In de afgesloten ruimte kan geen reinigingsmiddel komen. Voor het schoonmaken van zo'n kraan moet je deze altijd in een half geopende stand zetten en dan nog kun je de ruimten niet goed schoonspoelen. Restanten wort of bier blijven achter en raken geïnfecteerd. Bij een volgend gebruik van de kraan kunnen deze infectiebronnen het bier bederven. Vooral bij kranen in leidingen waar gekoelde wort of bier loopt is dit een probleem omdat dan de infecties zich verder kunnen ontwikkelen.
Vlinderklepkranen zijn wel sanitair. Bij deze kranen draait de afsluiter (de klep) om zijn as. Er zijn geen loze ruimten waar wort of bier kan achterblijven. Reinigings- en desinfecteermiddelen kunnen effectief hun werk doen. De kranen die Farma levert zijn solide in rvs uitgevoerd. De prijzen voor deze kranen bedragen fl. 145,35 of fl. 223,75 afhankelijk van de grootte.

Hydrometers in graden Plato
Voor het bepalen van de zwaarte van het wort en het bier na de vergisting gebruiken we hydrometers, densiteitmeters of dichtheidsmeters zoals ze ook genoemd worden. De meters die wij zelfbrouwers in huis hebben verschillen in wezen niet met die van de professionele brouwers. De onze zijn echter veel minder nauwkeurig. Als je precies wilt weten wat de densiteit is van het bier dat je gebrouwen hebt kun je nu professionele hydrometers aanschaffen. De meters die Farma nieuw in haar assortiment heeft opgenomen zijn voorzien van een thermometer (de densiteit is namelijk afhankelijk van de temperatuur) en hebben een lengte van 30 cm. De nauwkeurigheid bedraagt 0,1 graad Plato. De drie meters hebben een bereik van 0 - 7E Plato (SG 1000 - 1027), 7 - 14E Plato (SG 1027 - 1057) en 14 - 21E Plato (SG 1057 - 1085). Om met de meters te kunnen werken heb je een maatglas met een inhoud van 50 ml nodig. De meters kosten fl. 109,60 per stuk.
Naast de veel grotere nauwkeurigheid hebben de meters ook als voordeel dat je de uitkomst van de aflezing van de meter rechtstreeks kunt gebruiken in de formule voor het berekenen van het brouwzaalrendement. Deze formule is als volgt:

brouwzaalrendement = aantal verkregen liters wort * graden Plato van het wort / aantal kg storting.
 

Slangen

Vorige maand heb ik jullie nog gewezen op het belang van het gebruik van goede slangen. De slangen die in professionele brouwerijen gebruikt worden zijn nu ook voor ons beschikbaar. Ze hebben een robuuste uitvoering en zijn geschikt voor regelmatig gebruik. Ze zijn levensmiddelenveilig en bestand tegen wort van 100EC.
De slangen zijn niet goedkoop, kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs. Voor een slang met een diameter van 25 x 34 mm betaal je fl. 34,50 per meter. De slang met een diameter van 38 x 45 mm kost fl. 46,15 per meter.
 

Afvulkoppen

Als laatste artikel noem ik hier de professionele afvulkoppen voor bier. De koppen kunnen gemonteerd worden aan afvulbekken. Afvulbekken zijn reservoirs waar vanuit gebotteld kan worden. Een dergelijk bekken kan gevuld worden met behulp van een pomp. De koppen zijn volledig in rvs uitgevoerd en je kunt ze met stoom steriliseren. Via de ontluchtingspijp kan het koolzuur ontsnappen dat vrij komt tijdens het bottelen. De prijs voor een afvulkop is fl. 300,-- excl. BTW. In combinatie met een afvulbekken betaal je slechts fl. 48,35 per kop.
 

Overal te koop

Overigens voor het geval je het nog niet wist Farma Import is niet alleen een grote winkel in het Belgische Beverlo maar ook een grote importeur en de leverancier van de leveranciers. Dit betekent dat bijna overal in Nederland en België de goederen van Farma te koop zijn.

Een aantal jaren heeft Farma Import een naamsverandering gehad. Deze firma heet nu Brouwland!

 

Jacques Bertens
 

Eerdere publicatie

Dit artikel is eerder gepubliceerd geweest in het clubblad van "De Roerstok" van februari 1998.