Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Biertypes

Bij wedstrijden voor amateur-bierbrouwers moet je meestal het biertype opgeven waarbinnen het bier beoordeeld zal worden. Het valt voor veel brouwers niet mee om aan te geven tot welk biertype het door hen gebrouwen bier valt. Als hulpmiddel bij het bepalen van het biertype zijn in het onderstaand overzicht van biertypes begin soortelijke gewicht, het aantal EBU, de EBC-waarden en de smaakeigenschappen van verschillende biertypes genoemd. Daarbij is uitgegaan van hetgeen bij commerciële bieren gebruikelijk is. Dit betekent niet, dat een amateur-bier altijd geheel in de gegeven omschrijving hoeft te passen. Vooral qua alcoholpercentage en kleur kan een amateur-bier enigszins afwijken van hetgeen vermeld is in de tabel.
De biertypes zijn vermeld per land van herkomst. Dit betekent niet dat bepaalde biertypes niet gebrouwen worden in andere landen. Zo worden de types tripel, dubbel en tarwebier naast in België ook gebrouwen in Nederland. Enkele biertypes zijn bij meerdere landen vermeld indien de gebruikelijke invulling van deze biertypes in die landen sterk verschilt.

Fantasiebier

Sommige amateur-bierbrouwers brouwen bewust bieren die een opmerkelijke smaak hebben en die bij geen enkel bestaand biertype in te delen zijn. Deze bieren dienen ingezonden worden als fantasiebier. Er worden in het overzicht een drietal soorten fantasiebieren onderscheiden te weten: fruitfantasiebieren, kruidenfantasiebieren en overige fantasiebieren.

Bierkleur (EBC)

De kleur van een bier (en ook van mout) wordt uitgedrukt in EBC-waarden. Naar mate het bier donkerder is heeft het een hogere EBC-waarde. Ter indicatie van deze waarden volgt hieronder een overzicht van beschrijvingen van bierkleuren en de EBC-waarden die daar ongeveer bij horen.
Beschrijving kleur                    EBC-waarden
bleek/licht blond                      6 -   9
blond/geel                             9 -  12
goud                                  12 -  20
amber                                 20 -  30
koper                                 30 -  45
donker koper/bruin                    45 -  75
zeer donker bruin doorschijnend)      75 - 120
zwart (niet doorschijnend)            > 120
 

Bitterheid (EBU)

Om de bitterheid van een bier aan te duiden wordt de eenheid EBU gebruikt. Het aantal EBU dat een bier heeft is afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegde alfazuren afkomstig uit de gebruikte hopsoorten en het rendement van de bitterstoffen. Dit rendement is afhankelijk van diverse factoren zoals kooktijd, pH-waarde van het wort en de hoeveelheid toegevoegde bitterstoffen.
Bij het overzicht van de biertypes zijn de EBU-waarden vermeld. Ter indicatie van de bitterheid volgt hierna een beschrijving van de bitterheid en de EBU-waarden die daarbij ongeveer horen. Of een bier als bitter wordt ervaren of niet is afhankelijk van de EBU-waarde maar ook van de hoeveelheid restsuikers in het bier.
Beschrijving bitterheid            EBU-waarden
weinig bitter                       5 - 20
bitterig                           20 - 30 
bitter                             30 - 40
zeer bitter                        >40

Overzicht biertypes

Nederlandse types
biertype begin SG EBU EBC smaakomschrijving
Pilsener (Ned. type)  1044-1050  18-30  6-12  neutraal, bitterig tot bitter, licht zoetig, hoppig
Oud Bruin  1025-1035  15-20  40-60  zoetig tot zoet, karamelachtig, weinig bitter
Bokbier  1060-1070  20-30  50-100  moutig, caramelachtig, zoetig, hoppig, dropachtig, soms licht gebrande smaak
Meibok (Ned. type)  1060-1070  20-25  17-30  moutig, zoetig, bitterig, alcohol, fruitig
Dubbelbok  1070-1080  25-30  60-80  zoetig, moutig, karamelachtig, alcohol, dropachtig
Tarwebok  1060-1070  20-25  45-55  tarwemoutig, zoetig, bitterig, licht fruitig
Zomerbier  1040-1046  15-23  5-20  licht moutig, licht fruitig, citrusachtig
Winterbier  1070-1100  20-30  10-80  moutig, alcohol, fruitig, vaak karamelachtig, soms kruidig
Belgische types
biertype begin SG EBU EBC smaakomschrijving
Vlaams Bruin  1044-1056  15-25  35-60  zoetig, soms licht zurig, karamelachtig, licht bitterig
Vlaams Versnijbier  1040-1050  15-25  35-60  zuur-zoetig, fruitig tot zuur fruitig, karamelachtig
Tarwebier  1044-1050  12-22  6-15  zurig, zoetig, fruitig, licht bitterig, kruidig (koriander en sinasappelschillen)
Lambiek  1044-1056  11-22  10-35  zurig, zoetig, "malse tarwesmaak"
Fruitlambiek  1040-1070  15-21  var.  zurig, zoetig, fruitig, weinig body, fruitsmaak afhankelijk van gebruikt fruit
Geuze  1044-1056  11-22  18-40  zurig tot zuur, droog tot licht zoetig, fruitig
Dubbel  1050-1070  17-25  35-50  karamelachtig, zoetig tot zoet, licht moutig, bitterig, soms kruidig
Tripel  1060-1096  20-27  10-25  moutig, hoppig, bitterig, alcohol, soms kruidig
Pale Ale (Belgisch type)  1044-1054  20-30  15-40  bitterig tot bitter, licht moutig, licht zoetig, licht fruitig, licht karamelachtig
Saison  1040-1070  18-30  20-40  hoppig, licht fruitig, zoetig, typische "Waalse smaak", soms (hogere) alcohol
Licht Hooggegist  1060-1080  20-40  8-18  neutraal tot hoppig, bitterig tot bitter, moutig, zoetig
Belgisch Amberbruin Zwaar Bier  1060-1100  20-50  30-50  moutig, hoppig, bitterig tot bitter, zoetig tot zoet, soms karamelachtig, fruitig, alcohol
Engelse types
biertype begin SG EBU EBC smaakomschrijving
Bitter  1033-1050  25-35  25-40  bitter tot zeer bitter, fruitig, licht moutig, hoppig (Engelse aromahop), soms licht boterachtig
Engels Brown  1040-1050  15-25  50-75  zoetig, moutig, hoppig, fruitig, soms licht boterachtig
Engels Mild  1030-1038  10-24  30-90  licht hoppig, licht moutig, licht fruitig
Pale Ale (Engels type)  1044-1056  20-40  15-35  moutig, hoppig (Engelse hop), fruitig, soms licht karamelachtig
India Pale Ale  1050-1070  40-60  25-40  moutig, zeer hoppig, fruitig, alcohol
Porter  1040-1060  20-40  70+  licht gebrand, moutig, zoetig, fruitig
Milk Stout  1046-1056  15-25  120+  zoet tot zeer zoet, gebrand (koffieachtig), moutig, karamelachtig
Stout  1038-1048  30-40  120+  bitter tot zeer bitter, gebrand, hoppig, droog tot licht zoetig, licht karamelachtig
Export Stout  1060-1090  30-60  120+  bitter tot zeer bitter, hoppig, gebrand, alcohol, fruitig, soms licht zurig
Scotch ale  1035-1050  12-25  35-70  weinig bitter, moutig, fruitig, zachte gebrande smaak
Strong Scotch Ale  1072-1085  25-35  35-130  sterk moutig, lage bitterheid, alcohol, zachte gebrande smaak
Engels Strong Ale  1060-1080  30-40  35-60  moutig, hoppig (Engelse hop), bitter, fruitig, alcohol
Barley Wine  1090-1120  50-100  40-80  zwaar moutig- zoetig, alcohol, fruitig, weinig bitter tot zeer bitter 
Duitse types
biertype begin SG EBU EBC smaakomschrijving
Kölsch  1041-1046  20-30  10-17  neutraal tot hoppig, soms licht zuur (tarwe), vaak licht fruitig in vergelijking met pils
Münchner  1044-1052  18-25  17-50  moutig-zoetig, weinig bitter (Duitse aromahop)
Alt (Dusseldorf)  1044-1048  25-48  40-80  moutig, bitter tot zeer bitter (geen aromahop), licht fruitig, licht karamelachtig, soms licht branderig
Dortmunder  1048-1056  23-29  14-22  moutig-zoetig, voller dan pils, weinig bitter (Duitse aromahop), alcohol
Märzen  1052-1064  22-28  14-55  moutig-zoetig, licht geroosterde mout smaak, weinig bitter, iets zoeter dan Münchner
Bayerisch Dunkel  1044-1056  17-30  55-100  geroosterde mout smaak, droog tot moutig zoetig, lage bitterheid uit geroosterde mout, weinig bitter (Duitse aromahop)
Pils (Duits type)  1044-1050  30-40  9-14  bitter (Duitse aromahop + bitterhop), licht moutig tot moutig
Bock (Duits type)  1066-1074  20-30  70-100  sterk moutig-zoetig, geroosterde mout smaak, weinig bitter
Maibock (Duits type) / Helles Bock  1066-1070  20-35  14-35  sterk moutig-zoetig, weinig bitter (aromahop)
Helles Doppelbock  1074-1080  17-27  22-35  stevige body, overheersend moutig-zoetig, licht fruitig, weinig bitter
Dunkel Doppelbock  1074-1080  19-30  35-95  stevige body, overheersend moutig-zoetig, alcohol, licht karamelachtig, soms zeer licht gebrand, weinig bitter
Berliner Weisse  1028-1032  3-6  7-14  lichte body, droog, scherp zuur (melkzuur), fruitig, zeer weinig bitter
Weizen  1048-1056  10-15  10-30  tarwesmaak (gemout tarwe), kruidnagel- en banaanachtig (vanuit gist), fruitig, zurig, vaak nootmuskaat- en vanilleachtig, soms licht fenolachtig
Dunkelweizen  1048-1056  10-15  45-80  donkere versie van Weizen, geroosterde mout smaak, andere smaken minder prominent
Weizenbock  1066-1080  10-20  25-100  sterk moutig, alcohol, kruidnagel- en banaanachtig, weinig bitter
Fantasiebieren
biertype begin SG EBU EBC smaakomschrijving
Fruitfantasiebier  variabel  var.  var.  overheersende smaak afhankelijk van gebruikt fruit, basissmaak variabel - geen fruitlambiek
Kruiden- fantasiebier  variabel  var.  var.  overheersende smaak afhankelijk van gebruikte kruiden of specerijen, basissmaak variabel
Overig Fantasiebier  variabel  var.  var.  bier met unieke smaak niet passend binnen de hiervoor genoemde biertypes