Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Excursie 2001 Arcense Bierbrouwerij, 
deel 2



De lekbak onder de filtreerkuip.
 

Onder zo'n ambachtelijke brouwketel is toch wel redelijk veel techniek te vinden. De blauwe motor onder de ketel zorgt voor de aandrijving van de snijmessen van de filtreerketel.
 

Na het koken moet het wort zo snel mogelijk worden gekoeld met behulp van de wortkoeler (rechts).
Aan de linkerkant is een gedeelte van de CIP-installatie te zien. Met behulp van een dergelijke installatie kunnen ketels, tanks en leidingen automatisch gereinigd worden. Een CIP-installatie bestaat gebruikelijk uit drie tanks en een krachtige pomp. De tanks zijn gevuld met een basische, een zure en een neutrale oplossing.
 

Deze open gistkuipen worden niet meer gebruikt. In deze ruimte wordt tegenwoordig een videopresentatie gegeven.
De koperen buis in de kuip diende voor het reguleren van de temperatuur. Amateurbrouwers kunnen deze relatief eenvoudige methode ook gebruiken om meer grip te krijgen op de vergisting.
 

De huidige gisttanks die gesloten kunnen worden.
 

Gistend bier in een gisttank. Jammer dat je via internet niet de geur kunt ervaren.
 

De filterinstallatie. Met behulp van deze installatie kan alle gist uit het bier gefilterd worden.
 

De centrifuge. Een ander systeem voor het verwijderen van de gist uit het bier.
 

Het leidingenstelsel van de fustenvuller.



Naar deel 1 van het fotoverslag.